Iată că promisiunea lansată la târgul de carte Gaudeamus de Marian Truță, coordonatorul revistei Nautilus, s-a împlinit.
Revista Nautilus este primul produs de presă din România lansat în formatele digitale .epub și .mobi, optimizate pentru dispozitive dedicate lecturii electronice (e-readere) și pentru dispozitive mobile (smartphone, tablete).
Primul număr în versiune digitală poate fi descărcat în format .epub de aici sau în format .mobi de aici.
De ce este o veste așa mare? Revista Nautilus era deja disponibilă online (și actualul layout arată extraordinar, după părerea mea), putând fi citită de pe dispozitive mobile. De ce fac diferența formatele digitale? Am să vă expun mai jos motivele care ne-au ghidat în realizarea acestui proiect.
Internetul este cu siguranță o invenție care a schimbat omenirea. Nu există listă prea lungă cu beneficiile pe care ni le-a adus. Însă, la capitolul lectură, există multe inconveniente. E foarte dificil să citești online texte mai lungi de câteva pagini. Ecranele LCD obosesc ochii, pe margine există numeroase elemente care distrag atenția, linkurile ne fac să zburăm din pagină în pagină ajungând să nu mai știm de unde am pornit și ce voiam de fapt să facem.
Din primul moment în care pui revista pe un e-reader simți că e altceva. Nu mai e Nautilus online. E pe hârtie — electronică, dar tot hârtie. E mult mai ușor să citești secțiunea de proze, sau articole mai lungi. E o cu totul altă experiență.
Dacă aveți un smartphone, acum puteți lua revista Nautilus cu voi oriunde ați merge. Știu că telefoanele au conexiune 3G și browser și că puteați consulta revista și până acum. Dar, cel puțin pentru mine, să navighezi pe internet de pe un ecran de 4 inchi este o experiență rezervată doar pentru momente de necesitate maximă. Da, poți citi mailuri pe telefon. Dar reviste?… Nu prea.
Dacă aveți iPhone, tot ce trebuie să faceți e să instalați Stanza, o aplicație excelentă. Dacă aveți un telefon Android, puteți folosi aplicații ca Aldiko sau FBReaderJ. Dacă aveți o tabletă bazată pe iOS (iPad) sau pe Android (Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Toshiba Folio 100 etc.) puteți folosi aceleași aplicații, dar sunt sigur că găsiți și altele.
Și, nu cred că mai merită menționat, cel puțin unul din formatele .epub sau .mobi este citit de orice e-reader care merită cumpărat.
Nu în ultimul rând, Revista Nautilus se citește mult mai ușor și pe PC, folosind aplicații ca Adobe Digital Editions (pentru formatul .epub) sau Amazon Kindle for PC (pentru formatul .mobi, mai bogată în opțiuni decât ADE, în opinia mea).
Așa că, descărcați revista (încă în versiune beta, mai avem fine tuning de făcut) și spuneți-ne ce credeți!
Tweet
@Sorin: Coperta e mai mare decat ecranul doar pe aplicatii de PC “prietene” cu Adobe. Kindle for Mac, de exemplu, afiseaza coperta corect, redimensionand in functie de fereastra. Pe toate readerele pe care am testat coperta se afiseaza corect si in totalitate.
Imi poti trimite un mail la vlad.puescu at nemira.ro despre cum se pot redimensiona imaginile in functie de marimea fontului?
Merci!
Aspoiu: am luat un iRiver pentru simplul motiv ca era cel mai la indemana si stie cam toate formatele.
@Vlad Puescu:
Am trimis mailul cu modificarile aduse fisierului .epub. Sper sa fie utile!
Pentru Vald Puescu.
Au aparut aproape toate cartile din lista. mai e cartea de Beloni.
Ce mai urmeaza?
Ne-ai promis niste surprize.
Or fi cartile din Nautilius?
Asta chiar e o initiativa buna. Acum o sa citesc si eu revista integral,pana acum citeam recenziile si articolele scurte. Am eu o problema cu cititul textelor lungi (de ex. povestirile din Nautilus) pe calculator. Am salvat revista in PC,si o sa le tot salvez lunar pana imi iau Kindle 😀
O sugestie: ar fi interesant daca ati pune la dispozitia cititorilor si povestiri publicate de-a lungul timpului in Nautilus sub forma de antologii electronice. Contracost evident,nu gratis ca revista. Cred ca s-ar vinde, desi stiu ca multi au o problema cand vad autori romani, dar s-ar vinde macar datorita faptului ca alte SF-uri nu sunt disponibile pe platforma ebooks. Mie mi-ar face placere sa dau un 15,20 lei pe o antologie consistenta de povestiri. Sau sa cumpar Amendamentul Dawson cu 10-15 lei (nu stiu cat de lunga e,dar stiu ca pe Nautilus-ul vechi aparea impartita in 8 parti sau ceva de genul, deci probabil e cat un roman mai scurt) pentru ca am auzit numai de bine despre aceasta povestire. Sau poate vorbesc degeaba si tocmai ce spun eu aici e urmatoarea surpriza :))
@Mihnea: zi-i, ca zici bine! 🙂
Nu stiu exact cum functioneaza asta, dar ar fi misto: stiu ca pt ziarele straine poti sa te abonezi prin Kindle. Banuiesc ca un fel de feed RSS, cand apare noul numar al ziarului te conectezi prin 3G si apare pe reader. Nu se poate face si asta pt Nautilus?
(Mai ales avand in vedere ca RSS-ul tot nu merge, coughcough.)
Mihai Pora a creat un dicționar românesc pentru Kindle3 (bazat pe baza de date de la dexonline).
Pentru informații vezi: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?p=1240860#post1240860