Rutina #decitit și beneficiile ei

Ritualurile au o putere fantastică de a schimba modul în care te simți. Te ajută să te reconectezi cu tine și să te apropii mai mult de emoțiile tale, te relaxează în perioadele mai aglomerate sau te ajută să-ți regăsești echilibrul atunci când viața devine copleșitoare. Tocmai de aceea, ne-am propus să te ajutăm să îți creezi mai mult timp pentru lucrurile care îți fac plăcere, așa că sperăm să te inspirăm să-ți creezi propria rutină #decitit.

Așa că un cadou pe care ți-l poți face este să-ți formezi un ritual zilnic, fie că alegi să citești timp de 15 minute dimineața, cu o cafea fierbinte, sau seara pentru a te destinde înainte de culcare. Oferă-ți timp să experimentezi, astfel încât să descoperi care e cel mai bun moment pe care îl poți petrece alături de o carte.

Uite câteva momente în care îți poți lua o pauză de la tot și să citești:

  • dimineața după ce te-ai trezit
  • în librăria ta preferată
  • când te plimbi prin oraș (un audiobook te salvează oricând!)
  • într-o cafenea
  • înainte de culcare
  • când te plimbi cu metroul sau autobuzul
  • când vrei să îți iei o pauză de la job pentru câteva momente.

Citind poți avea parte de numeroase avantaje pe care nu le poți obține în niciun alt mod. Un exemplu de beneficiu pe care ni-l luăm din rutina #decitit este îmbunătățirea calității somnului. Datorită lecturii, mintea noastră evadează într-un univers nou, magic, departe de grijile cotidiene și putem simți cum corpul ni se relaxează și se instalează liniștea și somnul pe parcursul paginilor. O dată cu starea de relaxare, stresul resimțit pe parcursul zilei începe să se diminueze.

Nu contează ce carte citești, atâta timp cât lași firul narativ să curgă și explorezi imaginația autorului. De asemenea, lectura ne stimulează regiuni din creier într-un mod armonios, lucru care se întâmplă rareori în alte contexte. Asta ne spune psihiatrul Vlad Stroescu în podcastul Books are magic dedicat lecturii ca terapie.

Desigur, dincolo de numeroasele beneficii, rutina ta #decitit poate deveni unul din micile momente pe care ți le dăruiești singur/ă. Poți să-l privești ca pe un cadou de la tine din prezent pentru eul tău din viitor – unul, care și-ar dori să aibă mai mult timp pentru citit, și să devină o persoană care își găsește zilnic câteva minute pentru a se bucura de plăcerea lecturii.

Până la urmă, astfel de mici rutine, de momente petrecute făcând ceva care ne bucură, sunt cele care ne încarcă pozitiv astfel încât să putem face față tuturor provocărilor zilnice. Așa că dedică-ți următoarea perioadă ca să-ți creezi propria rutină sau, dacă ai deja una, povestește-ne despre ea pe social media. Poate povestea ta va inspira și alți cititori să-și creeze la rândul lor o rutină de citit.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *