Ne plac seriile de cărți despre care se discută intens pe toate rețelele sociale: atunci când există sute de fan arts, când fiecare cuvânt e „disecat” de cititori și când personajele devin reale datorită proporțiilor fandomului.
Frăția Corbilor este un fenomen literar care a căpătat amploare în special după cel de-al treilea volum, Blue Lily, Lily Blue. De ce? Pentru că Maggie Stiefvater știe să se folosească de cuvinte. Le alege cu perspicacitate, le atinge cumva cu sufletul, trece prin ele și absoarbe toate caracteristicile lor, și de abia apoi le așază în pagină. Stilul obiectiv, complet detașat, precum și atmosfera rece, nostalgică, uneori de-a dreptul înfricoșătoare, au țesut un thriller neogotic intrigant, din care nu lipsesc profeții, regi adormiți, blesteme, copaci care vorbesc latina, visuri și o prietenie unică în literatura Young Adult.
Un scurt avertisment: mereu vor fi Blue și băieții. Și poate că mereu au fost. Legătura lor este de proporții cosmice, o prietenie atât de strânsă și de sinceră, încât nu trebuie să vă faceți griji pentru triunghiuri amoroase și protagoniste care se gândesc doar la sufletul-pereche („avantajul” lui Blue este că nu-l poate săruta pe niciunul dintre băieții de la Colegiul Aglionby).
De ce ne place de Blue Sargent? Pentru că este o feministă sarcastică și independentă care iubește aventurile. Ea provine dintr-o familie de spiritiști din Henrietta: mama ei, Maura, folosește cărți de Tarot pentru a interpreta viitorul clienților săi și are întotdeauna dreptate. Cu toate acestea, Blue nu a căpătat niciun fel de abilitate supraomenească, nu vede spirite, nu poate vorbi cu morții și, mai mult ca sigur, nu se pricepe la ghicit soarta unei persoane. Până în ajunul zilei Sfântului Marcu, când îl întâlnește pe Gansey, care este în căutarea unui rege galez adormit, îngropat de sute de ani. Îl caută de atât de mult timp, încât prietenii săi, Ronan, Adam și Noah, s-au alăturat cercetărilor.
Richard Gansey III este curajos, loial și protectiv: veghează neîncetat asupra prietenilor săi, cu toate că are o situație materială cu mult superioară. Dintotdeauna a fost destinat măreției: știa că într-o zi va putea ajunge rege, dar, după un incident cu un stup cu viespi, acesta e nevoit să contacteze spiritiști din toată lumea. Fiecare i-a spus că cineva a făcut un sacrificiu pentru ca el să poată trăi și că trebuie să-l găsească pe Glendower pentru a-i fi îndeplinită o dorință. De atunci, el este în căutarea unei fantasme, unei scorneli pornite de la surse necunoscute.
Ronan Lynch este un suflet rănit: rănit de cuvintele oamenilor rău-voitori, de întâmplările prin care a trecut și… de lume (în general). Tatăl său s-a sinucis cu ani în urmă. Fratele său mai mare profită de orice prilej pentru a-l insulta și a-l lipsi de ultimele sale fărâme de demnitate. Fiindcă lumea i-a întors spatele, el a întors spatele lumii. Cu toate că este elev la Aglionby, academie cu renume în întregul stat, Ronan chiulește și se plimbă cu BMW-ul său printre străzile pustii. El și Gansey au fost dintotdeauna acolo unul pentru celălalt. Ironia? Nimeni nu știe, de fapt, cum s-au cunoscut.
Adam Parrish este, de departe, cel mai inteligent dintre băieții din Frăția Corbilor (ca să vă faceți o idee, și-a luat 3 job-uri pentru a-și putea plăti studiile). Este muncitor și studios, îl ajută pe Ronan cu examenele pe care nu le poate rata și, deși are uneori o atitudine ostilă, se implică în căutarea regelui la fel de mult ca ceilalți. Nu trebuie să uităm că este un tânăr care a fost dintotdeauna pe cont propriu.
Noah Czerny nu zăbovește prea mult în poveste. Din fericire, pentru că nu ne plac spoilerele (adevărul este că le detestăm), nu putem să vă dezvăluim prea multe despre el. La prima vedere, pare o piesă care nu se potrivește în puzzle-ul Henrietta. Este trist, poate chiar depresiv. Nu știm nimic despre trecutul său, iar el este o enigmă chiar și pentru prietenii săi. Toți îl știu drept… șters, palid, fără acea trăsătură care îi face pe ceilalți să fie umani. Oare ce secret ascunde?
V-am stârnit curiozitatea? Romanul Frăția Corbilor vă așteaptă la standul Editurii Nemira la #Gaudeamus2018 între 14 și 18 noiembrie!
Tweet