Secretele unui manuscris pierdut

Manuscrisul de la SaragosaApariţia „Manuscrisului găsit la Saragosa” este unul dintre evenimentele editoriale ale primăverii, un roman încă învăluit în mister.

O carte unică în istoria culturii şi a literaturii universale şi care şi-a găsit cu greu traseul, o carte care în România a circulat mulţi ani aproape clandestin, fiind citită pe fragmente, revine astăzi pe piaţa editorială.

Un adevărat eveniment, apariţia „Manuscrisului găsit la Saragosa”, de Jan Potocki, publicat de Editura Nemira, înseamnă în acest moment restituirea unei poveşti care nu poate fi asemănată decât cu „1001 de nopţi”.

Vorbim de un scriitor şi o operă despre care nu se ştia mai nimic până acum câteva decenii, nu numai la noi, ci în întreaga lume. Un mare erudit, a cărui operă ştiinţifică apreciată în vremea când a fost scrisă, a căzut repede în uitare.

Un scriitor de mare talent, socotit om al unei singure cărţi, publicată de autorul ei numai parţial şi doar în o sută de exemplare, rămasă în întregul ei în manuscris, fiind plagiată, ignorată, pentru ca abia după un secol şi jumătate să fie redescoperită de Roger Caillois, în 1956, să ajungă a fi recunoscută rapid drept o capodoperă.

Povestea tânărului erou care timp de 66 de zile este purtat prin zona munţilor Sierra Morena şi trăieşte cele mai stranii experienţe, a primit multe definiţii, dintre care n-au lipsit cele de roman erotic sau de groază. Potocki şi-a dorit să scoată la iveală, cu mijloacele literaturii artistice, caracterul profund mistic al celor trei mari religii ale lumii: creştinismul, islamismul şi iudaismul. Întâlniri fantastice cu diavoli şi îngeri, cu Jidovul rătăcitor, întoarceri în timp, gnomi, comori secrete şi multe aventuri sunt doar câteva dintre tainele romanului…

Citeşte continuarea pe Evz.ro.

Autor: Monica Andronescu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *