Sentimentul unui sfârșit

Sentimentul unui sfarsitTony Webster ar putea fi catalogat drept un om care a trăit o viață satisfăcătoare. Chiar dacă în tinerețe a avut alura unui băiat rău, acum, ajuns la vârsta pensionării, Tony nu pare să aibă mare lucru de făcut decât să se bucure că divorțul prin care a trecut nu a lăsat în urma sa decât mulțumirea de a fi în continuare prieten cu fosta lui soție.

Nimic neobișnuit până aici. Dar să nu uităm că vorbim despre o carte semnată Julian Barnes, iar pentru autorul britanic, chiar și cel mai obişnuit lucru se poate transforma în ceva extraordinar. Cum ar fi, de exemplu, primirea unei scrisori. Epistola îi evocă lui Tony relația cu o fostă iubită şi cu prieteni dintr-o vreme de mult apusă și îl mobilizează într-o incursiune în deslușirea propriei existențe și identități. Cu note proustiene şi cu o narațiune la persoana I, sinceră și naturală, cartea invită cititorii să își acorde câteva clipe de introspecție.

Numeroși autori tratează parcursul inițiatic al unor personaje plasând acțiunea pe un continuum prezent-viitor. Barnes îi oferă personajului său posibilitatea de a se întoarce în trecut și de a găsi acolo cheia cu care să pătrundă în cel mai mare mister menit individului: sondarea profunzimii legăturilor nevăzute dintre oameni, ale alegerilor lor, ale modului în care, fără să știe şi fără să vrea, își influențează reciproc existențele.

Atmosfera anilor 60, limbajul folosit de Barnes, referințele culturale și intensitatea razelor X cu care autorul face radiografia unei vieți întregi, sunt tot atâtea motive pentru care acest manuscris a primit unele dintre cele mai însemnate premii acordate de lumea literară.

Sentimentul unui sfârșit” nu este o carte pentru cine vrea o lectură rapidă, cu introducere, cuprins și încheiere, în care totul e bine când se termină cu bine. Viața, cu infinitele ei drumuri, intersecții și finaluri posibile, este personajul principal de fapt, iar sfârșitul cărții, așa cum e și firesc, lasă în urma sa mai multe întrebări decât răspunsuri.

Profită şi tu de reducerea de 40% oferită de Nemira pentru colecţia Babel şi achizionează “Sentimentul unui sfârşit” cu 16.74 lei, în loc de 27.90 lei.

Oferta este valabilă până la data de 8 octombrie şi nu se cumulează cu alte oferte promoţionale sau cupoane de reducere.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *