Weekendul acesta ne bucurăm de o mini-vacanță. Fie că sărbătorim Mariile şi Marianii din familie, fie că plecăm la mare sau munte să ne bucurăm de ultima lună de vară, avem ocazia să ne relaxăm și ce mod mai bun, dacă nu citind o carte. Și pentru că e weekend prelungit, v-am pregătit o promoţie specială, top 50 SF&F Nemira cu 50% reducere. Mai jos, vă oferim câteva recomandări, în cazul în care nu v-ați ales deja cartea/cărțile pentru acest weekend.
Hoţul cuantic, de Hannu
Excentricul Jean le Flambeur este un hoţ postuman. Are ştiinţa de a fura gândurile şi timpul sau obiecte vechi de pe planeta Pământ, aflate acum în posesia aristocraţilor din Oraşele Mişcătoare de pe Marte. În ciuda abilităţilor sale, Jean, ale cărui origini sunt învăluite în mister chiar şi pentru el, face o greşeală şi ajunge în Închisoarea Dilema. Salvat de misterioasa Mieli şi nava ei seducătoare, i se oferă o şansă unică – să îşi recâştige libertatea şi memoria pierdută, dacă acceptă provocarea de a duce la bun sfârşit o spargere aşa cum n-a mai dat niciodată.
Hannu Rajaniemi aduce multe idei originale şi năucitoare în SF-ul contemporan şi creează o lume exotică şi palpitantă, plină de tehnologii avansate şi fizică cuantică, îmbrăcate intr-un aer de haute couture. Un viitor atât de provocator încât îţi taie respiraţia şi te intimidează prin cuprinderea lui.
O combinaţie de science fiction şi roman de mister, Hoţul Cuantic este un volum avangardist, provocator şi captivant, care nu trebuie să lipsească din biblioteca unui cititor SF.
Războiul bătrânilor, de John Scalzi
În ziua în care a împlinit 75 de ani, John Perry a făcut două lucruri. Mai întâi a vizitat mormântul soţiei, apoi s-a înrolat în armată. Vestea bună este că oamenii au cucerit în sfârşit stelele. Vestea proastă este că planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puţine şi rasele de extratereştri cu care ne luptăm pentru ele sunt numeroase. Aşa că luptăm. Pentru a apăra Pământul şi pentru a cuceri noi teritorii în spaţiu. Departe de casă, războiul continuă de zeci de ani şi Forţele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruţi.
Toată lumea ştie că, atunci când ajungi la vârstă pensionării, te poţi înrola în FCA. Ei nu caută tineri, ci vor oameni cu toată experienţa şi cu toate cunoştinţele acumulate într-o viaţă. Odată înrolat, eşti luat de pe Pământ şi nu te mai poţi întoarce niciodată. Vei lupta doi ani pe front. Şi, dacă supravieţuieşti, eşti recompensat cu o casă a ta, pe una din planetele colonii greu câştigate.
John Perry profită de ofertă şi pleacă la război, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce îl aşteaptă acolo. Pentru că adevărată luptă, la ani-lumină de casă, cât şi transformarea prin care va trece sunt mult mai grele şi mai ciudate decât orice şi-ar fi imaginat.
Pământul lung, de Terry Pratchett şi Stephen Baxter
Pământul lung este prima carte a unei serii ce construieşte o lume cu posibilităţi infinite, o lume a Pământurilor paralele, plină de surprize pentru cei care îndrăznesc să se avânte în ea.
Monica Jansson este chemată să investigheze incendiul în care a ars complet casa unui bizar om de ştiinţă (unii spun că ar fi nebun, alţii că ar fi periculos). La locul faptei descoperă un ciudat dispozitiv: o cutie plină cu fire, un comutator cu trei căi şi… un cartof. Acesta este prototipul unei invenţii care va schimba, o dată pentru totdeauna, felul în care omenirea vede lumea.
Omenirea încearcă din răsputeri să se extindă în univers, în spaţiu, dar dacă ar fi posibil să ne extindem fără să călătorim mii de ani lumină? Un singur pas în est sau vest şi te trezeşti pe un Pământ paralel. Joshua este unul dintre oamenii care s-a născut cu darul de a trece prin lumi fără ajutorul unui stepper. Când Lobsang, o inteligenţă artificială, îi propune să exploreze universurile paralele şi să descopere dacă există un capăt al lumii, Joshua se urcă în zeppelinul acestuia şi pleacă spre capătul Pământului lung.
Dune, de Frank Herbert
Triumf suprem al imaginaţiei, acţiunea romanului cu care se deschide seria Dune, vândută în milioane de exemplare în lumea întreagă, se desfăşoară pe planetă Arrakis, unde Paul Atreides se va transforma în misteriosul Muad’Dib. Eroul se va răzbuna pe cei care i-au trădat familia şi va împlini cel mai vechi şi cel mai arzător vis al omenirii.
Combinaţie uimitoare de aventură, spirit mistic şi forţă vizionară, prima carte din cea mai importantă serie din literatura SF este o lectură obligatorie pentru cititorii de toate vârstele.
Aşadar, Dune este o probă de vizionarism, anticipând un univers încărcat de religiozitate. Peste aproape 10.000 de ani, ne spune Herbert, natura umană va fi schimbată, va fi poate mai responsabilă, mai conștientă de locul ei în cadrul natural extins nu doar la planeta Pământ, însă fondul ei egoist nu va înceta să se manifeste. Conflicte motivate politic, și mai precis de instinctul de a controla masiv orice formă de existență, se vor articula cu toată forța, angrenând, însă, totodată energii fabuloase și implicând efecte pe măsură. Ne aflăm într-o lume în care computerele au fost asimilate “chipurilor cioplite” din Biblie, fiind expres interzise, probabil pe fundalul unor temeri întemeiate, motiv pentru care individul e obligat să își rafineze un nou tip de inteligență, mult mai intuitivă și cuprinzătoare decât cea pe care ne-o însușim noi, în prezent. O societate de dimensiuni colosale, cu o organizare precisă, pe care Herbert a scos-o la iveală cât se poate de minuțios, într-o narațiune de mari dimensiuni, care a cucerit generații întregi, independent de tendințele literare.
Tweet
O selectie reusita! Parca as mai reciti Dune. M-a apucat asa o nostalgie!