Aşa cum v-am obişnuit, la fiecare sfârşit de lună avem invitaţie la film din partea Cineclubului NexT.
De data acestaeste un documentar: Blestemul Ariciului, in regia lui Dumitru Budrala va fi proiectat luni, 26 octombrie 2009, incepand cu ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti.
Invitatul special al editiei de luna aceasta a CineClublui NexT este Alex Baciu, co-scenarist al lung metrajelor Hartia va fi albastra si Boogie (regia Radu Muntean) si Calatoria lui Gruber (regia Radu Gabrea).
Cate ceva despre film:
Prezentat la peste 20 de festivaluri internationale din Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Africa (printre care IDFA Amsterdam, cel mai important eveniment mondial al filmului documentar), Blestemul ariciului a castigat o serie de premii si a fost solicitat ca material didactic de mai multe institutii de invatamint superior, printre care Universitatea Babes-Bolyai, Deakin University (Australia), University College London (Marea Britanie), Max Plank Institute for Social Reasearch, Halle (Germania).
Bazat pe o cercetare sociologică de peste doi ani, Blestemul ariciului pătrunde în viaţa şi mentalitatea rromilor-baiesi din zona Sibiului, prezentandu-i “dincolo de prejudecati si stereotipii”. Filmul urmareste pe parcursul unui an o familie extinsa de rromi apartinand comunitatii Baiesilor, care traiesc intr-o saracie extrema.
Dumitru Budrala ii insoteste in drumurile pe care le fac din catunul lor din munte spre satele din vale, unde targuiesc maturi si cosuri pentru bani sau mancare. Aceste “expeditii” de iarna sunt de fapt un drum al supravietuirii, pentru ca familia nu are nici o alta sursa de venit. Filmul este mai mult decat povestea zbaterilor lor pentru supravietuire. Pe parcursul celor 100 de minute, publicul va descoperi de ce baiesii fug de munca campului, care sunt relatiile lor cu ciobanii romani si cum ii privesc pe baiesii bogati din comunitate, asa-numitii “bisnitari”, care au facut averi imense din escrocherii cu inele false.
Dupa proiectie publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului moderata de Andrei Gorzo.
Tweet