Spaţiul, ultima frontieră sau nu?

600p400
Imaginaţia ne dă puterea să depăşim multe din barierele vieţii, de la distanţele uriaşe între planete şi galaxii, până la lumile create de noi, pline de creaturi fantastice. Chiar dacă nu putem ajunge prea curând în celălalt capăt al galaxiei şi nici să zburăm călare pe dragoni, asta nu ne opreşte din a trăi aceste experienţe prin cărţile pe care le citim. „Imaginaţia nu are frontiere” spune promoţia noastră, iar în continuare, vă oferim doar câteva mostre din lumile ce pot fi construite de minţile noastre.

Golul visător, de Peter F. Hamilton

0_2247Golul visător se întinde pe un teritoriu impresionant, are idei măreţe şi ramificaţii ale poveştii care garantează un space opera de pus pe primul raft. Hamilton reuşeşte să creeze un amestec impresionant de tehnologii, timpuri, rase, evenimente şi emoţii.

Acţiunea se petrece în anul 3589, când în centrul Caii Lactee un imens obiect artificial, numit Golul, ameninţă prin însăşi prezenţa sa existenţa planetelor vecine. În interiorul Golului este un micro univers în care legile fizice cunoscute nu se aplică. Inigo este atras de Gol, iar în interior descoperă că acesta ascunde mai multe decât pare şi poate fi şi altceva decât o ameninţare la adresa lumii. Urmările a ceea ce află Inigo de la Gol afectează toate populaţiile lumii cunoscute, iar unii consideră că viaţa oferită de Gol este viitorul universului.

Cititorii vor descoperi o lume cu personaje umane, postumane sau extraterestre, antrenate într-o aventură impresionantă.

Furnicile, de Bernard Werber

bernard-werber---furnicile-h-1024pxÎn timp ce citiţi aceste rânduri, pe planetă se nasc şapte sute de milioane de furnici. Această comunitate imensă are oraşele ei, ierarhiile ei, coloniile ei, precum şi o limbă proprie, sclavii, mercenarii sau armele ei. Iar forţa lor este uriaşă.

Romanul lui Werber este exemplul perfect pentru ce poate face imaginaţia. Chiar dacă noi nu am descoperit încă o modalitate de a comunica eficient cu alte specii de pe Pământ, asta nu înseamnă că ele nu au o organizare eficientă şi nu trăiesc într-un mod asemănător nouă. De ce nu ar putea furnicile să poarte conversaţii obişnuite, să facă descoperiri ştiinţifice sau să exploreze lumea din curiozitate? Sunt nobile, luptătoare, creative şi fascinante pentru oricine încearcă să le observe.

O poveste în care descoperim în paralel, viaţa furnicilor şi viaţa oamenilor şi toate asemănările dintre ele.

Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams

0_2272Cu mult umor şi haz, Douglas Adams ne plimbă prin univers într-o surprinzătoare odisee spaţială. O îmbinare perfectă între comedie şi SF, Ghidul autostopistului galactic este  o lectură numai bună pentru geekşii care vor să vadă luptele spaţiale şi ameninţările extraterestre dintr-o cu totul altă perspectivă.

Arthur Dent este un simplu om, însă, într-o dimineaţă este prins brusc într-o aventură fantastică prin univers. Hoinăreşte prin galaxie cu un amic ciudat, intră în tot felul de încurcături şi ajunge invariabil într-un talmeş-balmeş din care nu lipseşte nimic. Descoperă că birocraţia este un pericol şi pentru galaxie, nu doar pentru Pământ, cunoaşte cel mai plictisit robot din lume şi află răspunsul pentru viaţă, univers şi tot ce ne înconjoară, deşi nimeni nu ştie care e întrebarea.

O aventură de neratat pentru orice fan SF care vrea să se distreze.

Sabia destinului, de Andrzej Sapkowski

andrzej-sapkowski---sabia-destinului-c1Geralt nu trăieşte pe altă planetă, nici măcar pe a noastră, ci într-o lume cu totul şi cu totul nouă, imaginată de autorul polonez. Acest al doilea roman din seria Witcher, continuă să ne dezvăluie secretele lumii vânătorului de monştri. Combinând folclorul vestic cu cel estic, Sapkowski dă viaţă unui univers fantastic.

Aventurile lui Geralt îl poartă acum în ţinutul driadelor, apoi în căutarea unui dragon legendar şi a comorii sale şi în cele din urmă în descoperirea destinului şi a puterii pe care o are acesta asupra omului. Vrăjitori, polimorfi, pitici şi mercenari stau în calea vânătorului şi nu întotdeauna creaturile sunt monştrii de care trebuie să se teamă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *