5 scriitoare de descoperit

Te provocăm să descoperi 5 scriitoare minunate, cu stiluri și povești extrem de diferite: o scriitoare din Israel care scrie despre crizele identitare ale lumii noastre, o scriitoare turcă, care scrie despre dragoste pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial, o scriitoare din Irlanda ale cărei cărți au fost interzise de Biserica Catolică și două scriitoare de fantasy și science fiction care au primit cele mai prestigioase premii de gen din lume.

nemira_5scriitoare

Scriitoare din Israel și psiholog – scrie despre crizele de identitate ale lumii în care trăim. A studiat cinematografia, iar scenariile ei de film și de televiziune au câștigat premii la festivaluri internaționale. În prezent contribuie cu articole la BBC, Financial TimesTime Magazine și The Telegraph.
A călătorit cu rucsacul în spate prin India, unde a găsit inspirație pentru Trezirea leilor, când a întâlnit un israelian care a lovit cu mașina un indian.
O noapte, Marcovici este cartea de debut, bestseller în Israel, publicând ulterior și Trezirea leilor, carte foarte bine primită de public, intrând pe liste de recomandări în 2016 ale New York TimesWall Street JournalThe Observer.
goshen_nemira

Ayșe Kulin

Una dintre cele mai cunoscute scriitoare de origine turcă în momentul de față, alături de Elif Shafak, publică la Editura Nemira în colecția Damen Tango Ultimul tren spre Istanbul.

Cărțile scrise de Ayșe Kulin s-au vândut în milioane de exemplare datorită artei sale de a așterne pe hârtie povești captivante despre ființa umană și puterea ei de a ieși la lumină.  Printre romanele sale, care au fost traduse în multe ţări, se numără Trandafirul de la Sarajevo, Dragostea în exil, sau Fără ţară. Autoarea, care locuieşte la Istanbul împreună cu familia, are o bună experienţă şi în domeniul cinematografiei, semnând numeroase scenarii de film şi emisiuni de televiziune.

Ayse Kulin_NEMIRA

Edna O’Brien

Scriitoare din Irlanda ale cărei cărți au fost interzise de Biserica Catolică. Editura Nemira a publicat Scăunele roșii și trilogia Fetele de la țară.

Considerată una dintre cele mai valoroase scriitoare contemporane, iar operele ei pun în discuție situația femeilor în societatea contemporană și atacă educația represivă a acestora. Pentru romancierul american Philip Roth, de exemplu, este chiar „cea mai talentată autoare care scrie în limba engleză“.  A fost remarcată pentru portretizarea femeilor, pentru descrierea evocatoare, dar și pentru motivația sexuală.

Fun fact: se presupune că trilogia Fetele de la țară i-a provocat unei femei un atac de apoplexie.

avanpremiera fetele de la tara

N. K. Jemisin

N.K. Jemisin s-a născut în 1972 în Iowa City, dar a crescut în Mobile, Alabama, şi în New York, unde locuieşte şi acum. Este licenţiată în psihologie a Tulane University şi în prezenta îşi câştigă existenţa din consiliere psihologică la New York. A participat la câteva ateliere de scriere creativă şi a publicat romane care s-au bucurat de succes, cât şi proză scurtă. Considerată una dintre cele mai puternice voci ale literaturii speculative din ultimii ani, autoarea figurează în mai multe antologii şi volume colective.

Ce a inspirat-o pentru seria Vise Întunecate

Nu a fost o idee măreaţă, cel puţin nu la început; doar voiam să scriu despre preoţi ninja. Nimic revoluţionar, nimic special, fără zei sau universuri în joc. Doar figuri întunecate care se strecoara în casele oamenilor noaptea şi… le binecuvântează cu moartea. Aşa a început totul. Dar suna ca o glumă proastă, nu ca o poveste şi, din fericire, imaginea care mi s-a format în minte a fost mult mai serioasă decât ideea.

jemisin_nemira

Numele Ursula K Le Guin este, desigur, cunoscut oricărui cititor, indiferent dacă este pasionat sau nu de genul science-fiction. La editura Nemira a publicat bestsellerele Orașul iluziilor și Mâna întunecată a întunericului.
Una dintre cele mai importante scriitoare contemporane, recompensate de-a lungul unei cariere impresionante cu cele mai importante distincţii care se acordă pentru literatură SF şi fantasy, a scris romane, povestiri, poezii, eseuri şi cărţi pentru copii.
Celebră pentru măiestria stilului literar şi pentru explorarea temelor legate de taoism, anarhie, feminism, psihologie şi sociologie, a debutat ca romancier în 1966.
Puţini ştiu însă că există şi o dimensiune epistolară a personalităţii ei, care s-a manifestat în ce priveşte lumea editorială – scrisoarea pe care a trimis-o editorului când a primit refuzul manuscrisului Mâna stângă a întunericului, este pur și simplu fabuloasă.
Ursula Le Guin_NEMIRA

1 Comentariu

  1. Lucaci Maria 04/03/2019 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *