Te provocăm să descoperi 5 scriitoare minunate, cu stiluri și povești extrem de diferite: o scriitoare din Israel care scrie despre crizele identitare ale lumii noastre, o scriitoare turcă, care scrie despre dragoste pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial, o scriitoare din Irlanda ale cărei cărți au fost interzise de Biserica Catolică și două scriitoare de fantasy și science fiction care au primit cele mai prestigioase premii de gen din lume.
Ayșe Kulin
Una dintre cele mai cunoscute scriitoare de origine turcă în momentul de față, alături de Elif Shafak, publică la Editura Nemira în colecția Damen Tango Ultimul tren spre Istanbul.
Cărțile scrise de Ayșe Kulin s-au vândut în milioane de exemplare datorită artei sale de a așterne pe hârtie povești captivante despre ființa umană și puterea ei de a ieși la lumină. Printre romanele sale, care au fost traduse în multe ţări, se numără Trandafirul de la Sarajevo, Dragostea în exil, sau Fără ţară. Autoarea, care locuieşte la Istanbul împreună cu familia, are o bună experienţă şi în domeniul cinematografiei, semnând numeroase scenarii de film şi emisiuni de televiziune.
Edna O’Brien
Scriitoare din Irlanda ale cărei cărți au fost interzise de Biserica Catolică. Editura Nemira a publicat Scăunele roșii și trilogia Fetele de la țară.
Considerată una dintre cele mai valoroase scriitoare contemporane, iar operele ei pun în discuție situația femeilor în societatea contemporană și atacă educația represivă a acestora. Pentru romancierul american Philip Roth, de exemplu, este chiar „cea mai talentată autoare care scrie în limba engleză“. A fost remarcată pentru portretizarea femeilor, pentru descrierea evocatoare, dar și pentru motivația sexuală.
Fun fact: se presupune că trilogia Fetele de la țară i-a provocat unei femei un atac de apoplexie.
N. K. Jemisin
N.K. Jemisin s-a născut în 1972 în Iowa City, dar a crescut în Mobile, Alabama, şi în New York, unde locuieşte şi acum. Este licenţiată în psihologie a Tulane University şi în prezenta îşi câştigă existenţa din consiliere psihologică la New York. A participat la câteva ateliere de scriere creativă şi a publicat romane care s-au bucurat de succes, cât şi proză scurtă. Considerată una dintre cele mai puternice voci ale literaturii speculative din ultimii ani, autoarea figurează în mai multe antologii şi volume colective.
Ce a inspirat-o pentru seria Vise Întunecate?
Nu a fost o idee măreaţă, cel puţin nu la început; doar voiam să scriu despre preoţi ninja. Nimic revoluţionar, nimic special, fără zei sau universuri în joc. Doar figuri întunecate care se strecoara în casele oamenilor noaptea şi… le binecuvântează cu moartea. Aşa a început totul. Dar suna ca o glumă proastă, nu ca o poveste şi, din fericire, imaginea care mi s-a format în minte a fost mult mai serioasă decât ideea.
Sunt idei foarte bune pt.viitoare carti de citit in acest an. Va multumesc. Am sa urmaresc ofertele!