Toamna noutăților Nemira: must read & coming soon

Se apropie cu pași repezi serile lungi și reci în care ne încălzim cu ciocolată caldă sau ceai fierbinte, sub pături, pe canapele sau pe fotolii. Și, desigur, avem mai mult timp pentru citit. Stăm mai mult în case, dar prin imaginație, călătorim alături de personajele din cărți, în alte anotimpuri, sub alte ceruri. Adevărații cititori de cursă lungă știu că Toamna e sezonul pentru ei, când totul încetinește, când tentațiile din afara bibliotecii își pierd puterea, când lumina lămpii pe pagina de carte arată mai magic ca niciodată. 

Pentru aceste seri lungi și liniștite care urmează, venim cu recomandările potrivite.

Două romane de citit în acele zile când, deși stai cu centrala pornită, tot te aranjezi, te îmbraci în hainele cele mai bune, pui perechea de cercei preferată sau ceasul de mână îndrăgit, și vrei sentimentul ăla „burghez” de stat în fața șemineului. Când vrei povești pline de eleganța uitat a altor epoci.


De citit când vrei ceva inspirațional, povești despre supraviețuire și curaj, când vrei să afli istorii ignorate de Istoria oficială. Pentru acele după-amiezi pe care vrei să ți le petreci alături de personaje feminine extraordinare și să fii uluit de o scriitură literară fermecătoare.

Când simți nevoia de alinare și încurajare, de povești de viață adevărate, autentice și povestite inspirațional, memoir-urile sunt cea mai bună alegere. Două titluri în pregătire în imprintul ORION sunt partenerii ideali pentru toamna asta: o poveste despre acceptarea „iernilor sufletului” din viețile noastre și alta despre puterea vindecătoare a naturii și a legăturii cu o pasăre sălbatică.


Când vrei să simți altfel de fiori decât ai frigului, un thriller domestic, extrem de verosimil, cu care poți empatiza înspăimântător de mult, poate fi chiar mai bun decât un ceai prea fierbinte cu care îți arzi buzele.


Poveștile de dragoste nu lipsesc toamna, deși folclorul spune că primăvara ar fi timpul lor. Dar toamna, iubirile se așează, se cern, apar revelațiile, secretele, oglinzile. Ca în noul roman al scriitorului Tahar Ben Jelloun.


Și, nu în ultimul rând, toamna e prilej de meditație, de închidere în sine și în cărți. Ce ne face oameni? Cum ne-am vedea din exterior, dacă am fi pe o navă extraterestră. Ce anume te face om pe tine, care citești sub o pătură? Numai Matt Haig putea să dea un răspuns atât de emoționant la o întrebare așa grea.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *