Regulile Jocului, de Amor Towles, este al doilea roman al autorului publicat în colecția Babel și aduce la viață atmosfera sofisticată a New York-ului anilor ’30.
Dacă vrei să faci cumpărături la Bendel, să bei gin martini la conacul Hollingsworth și să asculți trupe de jazz care cântă până la 3 dimineața, „Regulile Jocului” le are pe toate și este perfectă pentru tine, mai ales dacă ai citit și îndrăgit deja bestseller-ul Un gentleman la Moscova.
Romanul de debut captivant și elegant al autorului transportă cititorii înapoi în Manhattanul agitat al anilor ’30. Asemenea marilor scriitori din vremea aceea, precum F. Scott Fitzgerald, Towles scrie cu grație și pasiune despre epoca de aur a înaltei societăți ale New York-ului și descrie moda glamour, dorința de a trăi fiecare clipă și de a explora orice șansă de a scăpa din cotidian.
Era la fel de mare ca într-un club de noapte, cu toate soiurile de whiskey, gin și lichioruri în culori vii. Luminate pe dedesubt, sticlele păreau tuburile unei orgi supranaturale.
Împreună cu Katey și Tinker, veți călătoriți cu taxiul și vă veți pierde în luminile trecătoare ale bulevardului Broadway, veți vedea limuzine parcate în fața Clubului 21, cu femei și bărbați fumând, sprijiniți de capotele mașinilor. Renumita locație, zis pe scurt „21”, a fost un restaurant tradițional american și bar clandestin din Greenwich Village în perioada prohibiției. Acesta s-a mutat în mai multe locații din Manhattan, transformându-se pe parcurs într-o locație mai exclusivistă. Deși în timpul perioadei prohibiției clubul a avut multe percheziții din partea poliției, personalul a avut metode de a proteja restaurantul, precum construirea unui tobogan pentru a putea salva sticlele de alcool în momentul controalelor. 21 încludea și o pivniță unde accesul se făcea printr-o ușă ascunsă într-un zid de cărămidă care se deschidea în subsolul clădirii alăturate. A avut mult timp funcționalitatea de spațiu de depozitare, dar a fost reamenajată pentru a permite petreceri restrânse. A găzduit evenimente importante ale președinților americani, începând cu Franklin Delano Roosevelt, dar și ale diferitelor personalități, precum Ernest Hemingway, Marilyn Monroe și Frank Sinatra.
În fața restaurantului, gazele se înălțau în spirală din țevile de eșapament ale limuzinelor la ralanti, precum spiridușii dintr-o sticlă. Un valet cu joben și livrea deschise portiere automobilului, și altul, ușa localului, dezvăluind un hol plin de locuitori ai Manhattan-ului așteptând umăr la umăr.
Descrierile exacte din cartea lui Amor Towles învăluie cititorul în atmosfera Manhattanului și oferă sentimentul unui film alb-negru din anii ’30, imaginile curgând lin și încă vii în sufletul oamenilor. Dacă vreți să faceți cunoștiință cu personajele vibrante și să vă pierdeți prin străzile din Manhattan, cartea cuprinde totul pentru o escapadă în New York. Plin de dialog viu și o serie de personaje carismatice cu nume precum Dicky Vanderwhile, Mason Tate și Wallace Wolcott, „Regulile Jocului” vă va duce la petrecerile oamenilor din înalta societate new yorkeză, în casele din Long Island, infuzate în jazz, cu pahare și sticle de gin, cu femei care se îmbracă cochet și bărbați ascunși în birouri luxuriante de la Condé Nast.
Sursă foto cover: A Woman In A Chiffon Tea Gown In A Chaise Longue. Artist: The 3, 1932
Tweet