Topul celor mai surprinzătoare finaluri în literatura Science Fiction

Majoritatea cărţilor SF au finaluri cu răsturnări de situaţie, însă doar unele dintre ele sunt spectaculoase şi  îţi schimbă părerea despre întreaga carte. După ultimele pagini, trebuie să regândeşti toată acţiunea. Dacă nu îţi place să afli cum se termină o carte înainte să o citeşti, treci peste descrierea cărţii care te interesează.

Iată cele mai spectaculoase finaluri cu răsturnări de situaţie din cărţile Science Fiction:

„Ender’s Game” (Jocul lui Ender, una dintre cele mai cunoscute cărţi SF, pentru care vom scoate o nouă ediţie în curând) de Orson Scott Card:

Ender, personajul principal al cărţii, se antrenează la şcoala de lupte şi, după ce e promovat la şcoala comandanţilor, începe un nou set de simulări menite să-i testeze abilitatea de a conduce flotele în război. În timpul ultimei simulări, Ender sacrifică o întreagă flotă pentru a-şi învinge duşmanii şi distruge locaţia extratereştrilor. Crede că va fi dat afară pentru că a încălcat regulile, dar se pare că nimănui nu îi pasă. Din contră: profesorii lui sărbătoreau victoria pentru că, de fapt, nu era vorba de o simulare. Ender a condus o armată şi a exterminat, într-adevăr, o întreagă specie.

rant

„Rant” (Rant) de Chuck Palahniuk:

Cartea spune povestea lui Rant Casey, care are o rezistenţă neobişnuită pentru boli şi toxine şi se lasă muşcat de păianjeni veninoşi doar pentru distracţie. La un moment dat, îşi părăseşte orăşelul pentru un oraş mare. Se pare că Rant trăia, de fapt, într-o lume în care clasa oamenilor bogaţi iese pe străzi doar în timpul zilei, în timp ce clasa de jos are voie doar noaptea pe străzile oraşului. Rant se alătură unui grup din clasa de jos pentru un „derby” al demolării numit „Party Crashing”, în care oamenii îşi ciocnesc intenţionat maşinile de altele în timpul nopţii. Oamenii acestei lumi descoperă, apoi, că dacă te ciocneşti cu maşina într-o anumită stare mentală, vei putea călători înapoi în timp. Rand sfârşeşte ucis în timpul unei întâlniri din cadrul „Party Crashing”, dar trupul său nu este niciodată găsit, aşa că prietenii lui presupun că acesta a călătorit în timp.

the strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde

„The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” (Cazul curios al doctorului Jekyll şi al domnului Hyde) de Robert Louis Stevenson:

Povestea este narată de domnul Utterson, bun prieten cu doctorul Jekyll. Utterson investighează legătura dintre Jekyll şi maleficul Hyde, dar, spre final, descoperă că cei doi sunt, de fapt, aceeaşi persoană. Se pare că Jekyll ducea o viaţă dublă datorită unui medicament creat de el care poate separa binele şi răul dintr-o personalitate.

„Dragonsbane” (Distrugătorul de dragoni) de Barbara Hambly:dragonsbane

Această carte răstoarnă sintagma cavalerului care ucide un dragon. Lordul John Aversin este singura persoană în viaţă din regat care a ucis vreodată un dragon. Când un mesager vine să ceară ajutorul Lordului pentru a învinge un dragon, adevărul iese la iveală: John a învins dragonul datorită unui venin creat de soţia sa, cu care a acoperit lancea cu folosită în lupta cu  dragonul. Deşi victoria lui nu este una onorabilă, este singurul care poate ajuta. Soţia lui face un nou venin, cu care John merge să lupte cu dragonul.  În final, ambii, sfârşesc aproape morţi. Dragonul o convinge pe soţia lui John să îl salveze în schimbul unor vrăji care îl vor vindeca pe soţul ei. Mai apoi, dragonul va ajuta la salvarea regatului de o vrăjitoare care îl avea pe rege sub vraja ei. Ultimele pagini ale cărţii sunt despre soţia lui John, Jenny, care e prinsă între familie şi magie. Acceptă propunerea dragonului de a fi transformată ea însăşi într-un dragon, dar îi este dor de familia sa şi se întoarce la forma sa umană.

use of weapons„Use of Weapons” (Folosire de arme) de Iain M. Banks:

Cartea spune povestea lui Cheradine Zakalwe, un soldat în slujba unei Culturi responsabilă cu  răspândirea utopiei şi a iluminării în galaxie. Sunt două fire narative: unul care urmează misiunea lui Zakalwe şi altul care spune povestea vieţii lui în sens cronologic invers. Pe măsură ce incursiunile în trecut sunt din ce în ce mai multe, aflăm că Zakalwe este succesorul la conducerea unei planete dinafara Culturii, dar a fost împiedicat de verişorul lui, Elethiomel, care îi omoară sora. După acest incident, Zakalwe devine un om copleşit de vina pe care şi-o atribuie singur. Cel puţin asta vrea autorul să credeţi. În ultimul capitol se dovedeşte că Zakalwe era, de fapt, verişorul său nebun, Elethiomel, care încerca să scape de povara crimelor sale răspândind pace pentru Cultură.

omul din castelul inalt

„The Man in the High Castle” (Omul din castelul înalt, care va apărea la Nemira anul acesta în ediţie nouă) de Philip K. Dick:

În această carte, lumea este divizată după cel de-al doilea război mondial, câştigat de aliaţi. La sfârşitul cărţii aflăm că personajele s-ar putea să trăiască o minciună, iar lumea reală să fie cea dintr-o carte citită de ei. De fapt, cel puţin un personaj ajunge să călătorească în acea realitate.

puterea celor trei„Power of Three” (Puterea celor trei) de Diana Wynne:

În această carte sunt trei specii. Povestea urmăreşte aventurile a trei copii cu puteri magice din specia Lyman care vor să desfacă un blestem vechi asupra semenilor lor. Cei trei întâlnesc o pereche de giganţi, care se dovedesc a fi, de fapt, oameni, iar celălale două specii sunt oameni mici.

dansul oaselor„Bone Dance” (Dansul oaselor) de Emma Bull:

Într-un viitor post-apocaliptic, personajul Sparrow trăieşte din comerţul cu materiale video de dinainte de dezastru. El caută, de asemenea, şi informaţii despre nişte oameni experimentali care pot sări dintr-un trup în altul. Sparrow are deseori pierderi de memorie, iar la finalul cărţii aflăm că el este, de fapt, un om fără gen creat de ingineri pentru a fi folosit de oamenii experimentali.

the transall saga

„The Transall Saga”/ „Blue light” (Lumina albastră) de Gary Paulsen:

Cartea este despre Mark, un tânăr căţărător care este teleportat de o lumină misterioasă într-o lume nouă şi ciudată, unde supravieţuieşte datorită abilităţilor sale. În cele din urmă, găseşte şi oameni, iar după mai multă vreme îşi dă seama că nu este într-o altă lume, ci în alt timp. În acest viitor, un virus Ebola a dus omenirea aproape de dispariţie. Mark reuşeşte să se întoarcă acasă, unde încearcă să găsească un leac.

„I Am Legend” (Sunt legendă) de Richard Matheson:sunt legenda

După ce omenirea este aproape anihilată de o boală şi a transformat restul oamenilor în vampiri, Robert este singurul om rămas.  El doarme ziua şi noaptea vânează vampiri. Până la urmă, descoperă că vampirii nu sunt monştrii fără minte şi devine temut în ochii lor.

planeta maimutelor„Planet of the Apes” (Planeta maimuţelor) de Pierre Boulle:

La începutul cărţii, un cuplu găseşte un mesaj care conţine povestea unui om numit Ulysse Merou. De aici, cartea prezintă această poveste. Acesta părăseşte Pământul în 2050 şi ajunge pe o planetă controlată de maimuţe, unde oamenii sunt creaturi neinteligente. Răsturnarea de situaţie apare atunci când maimuţele îşi află trecutul şi decid să distrugă oamenii. Ulysse reuşeşte să se întoarcă pe Pământ, dar acesta este controlat de maimuţe acum. Acesta este momentul când lasă mesajul în spaţiu şi se pare că cei care îl găsesc la început erau, de fapt, maimuţe, care se îndoiau că un om ar fi putut scrie acest mesaj.

Acesta a fost topul celor de la IO9. Care e finalul cu răsturnarea de situaţie care ţi-a plăcut cel mai mult?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *