Ubik, Dune și Jocul lui Ender, între cărțile SF preferate ale cititorilor The Guardian

Cunoscuta publicație britanica The Guardian și-a întrebat cititorii care e cartea lor science fiction preferată, iar printre rezultate s-au numărat și romanele Ubik al lui Pihilip K. Dick, Dune al lui Frank Herbert și Jocul lui Ender, scris de Orson Scott Card.

Iată câteva exemple de cum și-au motivat cititorii alegerea:

ubikUbik:

”Cel mai bun autor și cea mai bună carte.”

”Philip K. Dick este unul dintre cei mai buni scriitori din secolul XX, căruia nu i-a fost frică niciodată să abordeze întrebări mari, de exemplu ce înseamnă să fii om sau, în acest caz, ce anume e realitatea.”

”O combinație frumoasă de dramă, speculații, umor și paranoia.”

”E cartea care m-a speriat cel mai mult.”

”Ubik e un roman bun deoarece povestea este îmbinată cu întrebări existențiale. De unde știm ce e real? De unde știm că suntem în viață? Cine conduce lumea? Dick pare să sugereze că nici unul dintre noi nu poate cunoaște exact răspunsurile la aceste întrebări.”

Dune:

”E atât de bine scrisă, încât aproape îți vine să crezi că ai fost acolo. Uimitor.”

”Este cartea clasică din SF.”coperta dune

”Acțiunea se petrece într-un univers epic plin cu creaturi ciudate și minunate, monștri și extratereștri. Este un must read pentru orice fan al genului science fiction.”

”Pune toate întrebările importante despre oameni și societate.”

”Am iubit cartea prima dată când am citit-o, la 12 ani, și am iubit-o și ultima dată când am citit-o, la 35.”

”Amestecă filozofia cu islamismul, lesbianismul, clonarea într-o serie de cărți care îți lărgesc imaginația și îți provoacă percepțiile despre realitate.”

”Te face să te gândești la modul cum lumea reală funcționează, prin comparație.”

”Are de toate: SF, politică, religie, filozofie, romantism…”

”Dune, alături de Stranger in a Strange Land sunt pentru genul science fiction ce erau Beatles pentru rock.”

”Dune este o poveste incredibilă de la început până la sfârșit.”

”Poveste grozavă, personaje grozave, câteva momente într-adevăr WOW și semnul că este cu adevărat o carte bună: nu a fost făcut un film prost după ea!”

coperta jocul lui enderJocul lui Ender:

”O poveste minunată despre exploatarea unui tânăr geniu de către armată.”

”Am citit cartea și cele care au urmat acum 20 de ani. Nu le-am putut pune jos, le-am terminat în două zile. Astăzi, sunt absorbit de ele la fel de tare. Este o poveste detaliată despre un băiat singuratic. De asemenea, este fascinantă și viața militară la școala de lupte și atitudinea oamenilor către extratereștri.”

”Precum cele mai bună cărți SF, este portretizată  o lume plauzibilă. Personajul principal este și el plauzibil, dar care face lucruri incredibile și care crește pe parcursul cărții.”

”Cartea este o lectură bună, care poate reprezenta literatura scince-fiction și care poate fi recomandată celor care nu sunt adepții genului.”

”Este o carte distractivă, despre leadership. Este, de asemenea, accesibilă multor vârste.”

”O călătorie grozavă într-o lume în care codurile etice au fost de mult uitate. Profunzimea personajelor este impresionantă și destinul eroului nu va lăsa cititorii indiferenți. Cea mai bună caracteristică a cărții este că nu sunt răufăcători. Înțelegem acțiunile tuturor. Poate că am fi acționat diferit, dar nu putem să îi vedem ca pe niște monștri. Chiar și atunci când se poartă dur cu un băiețel sau când o întreagă civilizație e ștersă din univers. Înțelegem.”

”Cartea mi-a capturat complet imaginația. Mi se pare ceva real că armata ar putea lua un copil pe care să-l transforme într-o mașină de ucis.”

Vouă ce v-a plăcut la aceste cărți?

2 Commentarii

  1. gabriel 29/05/2012 Reply
  2. gabriel 29/05/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *