Un mister scos la lumină: Raymond Chandler, o viață

Coperta Doamna din lacNoua biografie a lui Raymond Chandler, “A Mysterious Something in the Light: Raymond Chandler, a Life”, este cea de-a treia de acest gen și poate cea mai complexă.

Tom Williams, autorul care i-a depănat firul poveștii unuia dintre cei mai buni scriitori de romane polițiste din lume, scoate în evidență nu numai cariera de succes a acestuia, dar și aspecte mai puțin cunoscute despre viața lui personală. Sunt puse pe tapet, cu o sinceritate tranșantă, nemulțumirile autorului în legătură cu propria sa carieră, necazurile cu Hollywood-ul, conflictul cu Alfred Hitchcock, printre alții, și strădania de a ridica genul mystery la rang de artă.

Tom Williams nu se sfiește să alcătuiască un portret viu al lui Chandler, măcinat de neîncrederea în propriul talent, uneori de alcool, alteori de nevoia de a se autodepăși, oscilând între emoții contradictorii.

Fire ciudată, chiar și pentru el însuși, Raymond Chandler rămâne în istorie ca unul dintre cei mai controversați autori ai epocii sale. Creator al unui alter ego cinic și întunecat, dar tulburător în umanitatea sa, detectivul Phillip Marlowe, acesta întruchipează cu genialitate și un pic de nebunie tot ceea ce era sau își dorea Chandler să devină. Biografia redă, cadru cu cadru, viața și zbuciumul unui om ambivalent care a devenit o voce și un idol, chiar dacă niciodată el personal nu a crezut în succesul său. Cu toate acestea, autorul a reușit să se plaseze cu ușurință în galeria clasicilor genului, spunându-se despre el că: “După ce îl citești, America nu ți se va mai părea niciodată la fel”. (Paul Auster, scriitor)

Editura Nemira i-a consacrat lui Raymond Chandler o serie de autor şi oferă publicului romanul Doamna din lac, scris de Chandler în 1943, într-o traducere de excepție și disponibilă atât în librării, cât și în magazinul on-line.

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *