În curs de apariție în curând și în librăriile de la noi, romanul Ereticii Dunei reprezintă un punct de răscruce în universul cu care suntem familiari deja. Seria Dune a lui Frank Herbert a devenit clasică în literatura SF și, mai mult decât atât, referința majoră genului. Autorul a creat nu numai o poveste fantastică, ci și un cadru de explorare a puterii religiei, culturii și conflictului într-o civilizație. Fiecare carte este un periplu prin intrigi politice și influențe culturale aparținând universului Dune, și fiecare din ele are ceva de spus despre societatea de azi, fără să conteze timpul și spațiul în care se petrece acest ”azi”.
Ereticii Dune prezintă o altă perspectivă a universului Dune, de data aceasta explorând sensul și scopurile ce se ascund în spatele sentimentului iubirii. Erezia, de care sunt vinovate toate personajele acestei cărți, este dragostea. Acțiunea cărții are loc la 1500 de ani după domnia lui Leto al II-lea în Arrakis, Dune. Lucrurile s-au schimbat și populația se confruntă acum nu numai cu întoarcerea dintr-un exod, ci și cu o nouă forță cu care trebuie să se confrunte.
În ciuda intrigilor complexe, a bătăliilor care trebuie duse și a destinelor care trebuie exterminate, fundamentul pe care se bazează și această pagină de istorie a universului Dune, îl reprezintă natura iubirii și forța ei atotputernică. Personajele se dezvoltă firesc, prin reflecție și prin
interpretarea evenimentelor din prisma propriilor viziuni despre viață.
Herbert își păstrează elementele definitorii ale stilului, care l-au făcut celebru, și în acest al cincilea roman din serie și își lasă cititorii să aștepte fascinați continuarea poveștii. Aspecte profund umane și sociale din realitatea actuală sunt fin sugerate și dezvoltate de Herbert și în această carte, ceea ce îl face nu numai să fie considerat unul din părinții literaturii SF, dar și un vizionar al timpurilor noastre.
Tweet