3 ani de la decesul lui Philip Jose Farmer

Mâine se vor împlini trei ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului american Philip Jose Farmer (26 ianuarie 1918 – 25 februarie 2009).

Farmer s-a născut în Indiana, Statele Unite ale Americii şi a crescut în Illinois, unde a terminat liceul. Încă de când era copil iubea lectura, iar în clasa a patra a ales ca în viitor să devină scriitor. La vârsta de 14 ani a devenit agnostic.

În 1941, s-a căsătorit, devenind tatăl unui băiat şi al unei fete. Pentru o perioadă de timp, a lucrat ca funcţionar pentru o companie de tramvaie, apoi la o fabrică de produse lactate apoi, după antrenamentele de zbor din Al Doilea Război Mondial, a început să lucreze într-o oţelărie.

În 1950 a absolvit cursurile Universităţii Bradley, dobândind o diplomă în literatura engleză. Prima sa lucrare de ficţiune a fost publicată în 1945 de revista Adventure. În 1952, a publicat romanul The Lovers, care urmărea relaţia bazată pe sex dintre un om şi un extraterestru.

A câştigat premiul Hugo pentru Cel mai promiţător tânăr autor, hotărându-se astfel să se dedice în totalitate scrisului, renunţând la serviciu.

În 1956, devine referent tehnic la o întreprindere din domeniul apărării şi spaţiului, locuind în Syracuse, New York, Ann Arbor, Michigan, Scottsdale, Arizona, Beverly Hills şi Los Angeles, California. După publicarea nuvelei Riders on the Purple Wage din 1967, a câştigat cel de-al doilea premiu Hugo şi a decis din nou să renunţe la slujbă pentru o carieră de scriitor.

Alegerea pe care a făcut-o s-a dovedit a fi bună: a publicat peste optzeci de povestiri şi şaptezeci de cărţi, lucrările sale fiind traduse în douăzeci şi una de limbi. În 1971 câştigă încă un premiu Hugo, de data aceasta pentru romanul Înapoi la trupurile voastre răzleţe!

Pe lângă premiile Hugo, a mai câştigat şi premiul memorial Damon Knight Grand Master (2000), premiul World Fantasy (2001) şi premiul Forry (2003).

Printre titlurile de succes amintim seriile World of Tiers, Lumea Fluviului, Herald Chidle, Dayworld şi Tarzan, romanele stand-alone Venus ieşind din valuri, The Green Odyssey sau Jesus on Mars şi numeroase culegeri de povestiri.

Leslie Fiedler a spus despre Farmer că este cel mai mare scriitor de science fiction dintotdeauna, iar Isaac Asimov l-a lăudat ca fiind un scriitor de SF excelent; “de fapt, un scriitor mult mai abil ca mine”.

A devenit faimos pentru seria Lumea Fluviului (câştigătoare a Premiului Hugo), care cuprinde romanele: Fluviul vieţii, Vasul miraculos, Planul misterios şi Labirintul magic. Deşi în 1980 intenţionase să încheie această serie, s-a răzgândit şi a scris înca un volum, Zeii Lumii Fluviului, ce încheie fascinanta aventură.

Lumea Fluviului este o planetă asemănătoare Pământului, aflată la o distanţă nedeterminată de sistemul solar şi la câteva milenii în viitor. Suprafaţa planetei a fost terraformată pentru a forma valea unui fluviu foarte lung.

Povestea începe când întreaga omenire este readusă la viaţă pe malurile fluviului, de la primii homo sapiens până la oamenii de la începutul secolului al XXI-lea.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *