5 ani de Armada: Cum Dune a creat o comunitate a cititorilor în România

Cred că ești de acord cu mine când spun că genul science-fiction are puterea de a transporta cititorii pe planete îndepărtate, împingând imaginația dincolo de limite și explorând cele mai profunde părți ale psihicului uman. La finalul secolului XX, seria Dune de Frank Herbert a reușit să facă toate acestea și a devenit o capodoperă SF. Însă pentru cititorii români călătoria spre Arrakis nu a fost una simplă, căci Cortina de Fier ne-a separat de lumea literară occidentală. Te invit să explorezi mai departe popularitatea de durată a seriei Dune la noi în țară și cum imprintul Armada continuă să sărbătorească aceste cărți iubite de cititorii de toate vârstele.

Portalul spre universul Dune

Editura Nemira a jucat un rol crucial în aducerea seriei Dune unui public român. Înființată în 1991, aceasta s-a concentrat pe introducerea literaturii SF și fantasy în România. Romanul lui Frank Herbert – cu uneltirile politice, complexitatea ecologică și misticismul planetei deșert Arrakis – te atrage imediat în pânza sa de intrigă și mirodenie magică. Dune a apărut în 1992 pentru prima oară în limba română, în traducerea lui Ion Doru Brana. Și uite așa a început o nouă eră pentru pasionații genului speculativ în țara noastră.

Popularitatea acestei serii a crescut din ce în ce mai mult de-a lungul anilor. Explorarea profundă a temelor precum puterea și responsabilitatea pe care o implică, religia și impactul oamenilor asupra mediului înconjurător continuă să rezoneze cu cititorii români chiar și în 2023. Universul fascinant creat de Herbert a lăsat un semn care nu poate fi șters în inimile și sufletele celor care s-au aventurat în peisajul acoperit de dune de nisip al planetei Arrakis. Astfel, Dune a devenit un fel de rit de trecere pentru mulți români, un must-read al diferitelor generații. Cluburi de carte, forumuri de discuții și adunări ale fanilor sunt toate dovadă a șarmului de durată a seriei care va dăinui în continuare.

Comunitatea Armada

Din 2018 editura Nemira a creat imprintul Armada, care continuă misiunea începută în anii ’90: să aducă cele mai noi titluri din SF, fantasy și thriller, dar și autori evergreen, clasici ai genului. Cu peste 200 de cărți publicate de la lansare, Armada îi are în portofoliu nu doar pe Frank Herbert, dar și pe unii dintre cei mai populari autori ai momentului: George R. R. Martin, mintea din spatele romanului-fenomen Urzeala tronurilor, Ursula K. Le Guin, scriitoarea prolifică de SF feminist, Stephen King, maestrul literaturii horror, Diana Gabaldon, autoarea seriei Outlander, Andrzej Sapkowski, creatorul seriei Witcher, care a stat la baza celui mai popular joc video din lume și mulți, mulți alții.

Încet, dar sigur, s-a creat o frumoasă comunitate pestriță de cititori Armada, probabil cea mai mare și mai unită comunitate din această nișă de lectură din România. Dezbaterile de pe grupul de Facebook, comentariile amuzante de pe pagina de Instagram și încântarea pe care o vedem pe chipul tău pentru noile apariții sau reeditări la târgurile de carte ne fac să ne simțim cum nu se poate mai mândri. Astfel, vrem să sărbătorim alături de tine comunitatea asta faină, cei 5 ani de Armada, dar și să aducem un omagiu lui Frank Herbert și capodoperei Dune, care a stat la baza formării pasiunii pentru literatură speculativă pentru mulți dintre noi.

Ești invitat marți, pe 31 octombrie, de la ora 19:00, în Cărturești Fandom Verona să pășești în deșertul planetei Arrakis! Află secretele apariției în România a romanelor tale preferate direct de la editorii lor, participă la jocuri care îți pun la încercare cunoștințele din literatura SF și câștigă premii în cărți. De asemenea, bucură-te de o surpriză din partea noastră: vor fi prezenți actorul Ștefan Forir, narator pentru multe dintre audiobook-urile Armada și Marian Coman, coordonatorul colecției.

Așadar, te așteptăm pe tine, Cititorule, la party-ul ce va avea loc pe 31 octombrie, la ora 19:00, în Cărturești Fandom Verona. Intrarea este liberă. Parola este DUNE.

Ești gata să parcurgi Poteca de Aur alături de noi?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *