Din ce este făcută Armada. Pasul 2: Marii Clasici

Ți-am promis într-un articol anterior că o să vorbim despre celelalte ingrediente ale rețetei Armada și ne-am ținut de cuvânt. Au trecut cinci ani în care am reușit să publicăm peste 200 de titluri și dacă data trecută ți-am spus despre scheletul navei, acum o să povestim despre echipajul care îl conduce spre noi lumi, stând pe umerii celor șapte mari autori și oferindu-ți un pașaport interstelar ca să explorezi universul în voie.

Țesători de visuri intergalactice: Marii Clasici

Închipuie-ți un univers literar unde conturul realității se estompează, unde comentariul social se îmbină cu viața extraterestră și unde spiritul uman perseverează în mijlocul celor mai întunecate conflicte. Pregătește-te să fii transportat prin tărâmuri unde imaginația nu cunoaște limite (hei, ăsta e sloganul nostru – Imagination Unlimited!), iar fundalul înstelat te face să te întrebi care este rostul oamenilor în măreția spațiului cosmic. Tocmai ce ai făcut cunoștință cu puterea Marilor Clasici. Te invităm să pornești într-o călătorie prin mintea acestor cinci autori care au modificat peisajul literaturii speculative de-a lungul a zeci de ani.

Ursula K. Le Guin.

Știi cum, atunci când citești, ai senzația că vezi un film cu ochii minții? Cuvintele pot fi adevărate vrăji care fac să apară ca prin farmec lumi întregi, iar îndrăgita scriitoare-cult de science-fiction este o magiciană a acestui meșteșug. Incantațiile literare ale lui Le Guin te-au transportat pe planete îndepărtate, aruncând o privire fugară societăților utopice și te-au încântat prin cercetarea amănunțită a condiției umane. Dar magia ei depășește simplul act de a spune o poveste: este o explorare a filosofiei, antropologiei, feminismului și ale părților ascunse ale sufletului uman. Am publicat în Armada opere din Ciclul Hainish, care include Mâna stângă a întunericului și Deposedații, pentru care a și câștigat premiile Hugo, Locus și Nebula.

Arthur C. Clarke.

Îmi amintesc când am văzut pentru prima dată filmul lui Stanley Kubrick care a adaptat romanul 2001: Odiseea Spațială. A fost primul meu contact cu opera lui Clarke și m-a cucerit complet, mai ales după ce am devorat cartea cu același titlu. Considerat unul dintre cei mai mari autori de SF din secolul XX datorită felului original care a pus bazele literaturii speculative moderne combinând rigoarea științifică și stilul de scriere imaginativ, Arthur C. Clarke a fost premiat de multiple ori pentru operele sale. Și o chestie interesantă: deși nu a inventat conceptul de sateliți geostaționari (în ciuda legendei care susține contrariul), a contribuit hotărâtor cu ideea că acești sateliți pot fi rele ideale de telecomunicații, avansând tehnologia și crescând probabilitatea descoperirii vieții extraterestre.

Arkadi și Boris Strugațki.

Frații Strugațki erau un duo plin de dinamism în peisajul SF sovietic. Colaborarea lor a introdus un univers în care obișnuitul și neobișnuitul intră în coliziune într-o narațiune încurcată și originală. Te atrag în mrejele lor prin cărți precum Picnic la marginea drumului și E greu să fii zeu, reușind să creeze povești care explorează natura fragilă a realității și misterele profunde care zac la marginea câmpului nostru vizual. Au fost printre cei care nu s-au ferit să tragă un semnal de alarmă cu privire la limitările și pericolele tehnologiei, dar și consecințele (ne)faste ale unui contact cu civilizații extraterestre.

Orson Scott Card.

Vrei să știi de ce îl considerăm pe Card unul dintre Marii Clasici? O să-ți ofer un exemplu. Un puști izolat, care se întâmplă să fie și un geniu militar, salvează omenirea de o rasă extraterestră după ce se antrenează într-un mediu cu gravitație zero și participă în jocuri de război. Aceasta este premisa intrigantă a cărții Jocul lui Ender, care se continuă într-o serie plină de suspans, dileme etice, delimitarea liniei dintre joc și realitate, dar și o explorare complexă a psihicului uman. Cărțile lui Card accentuează ideea conform căreia empatia și spiritul creator sunt armele pe care le poți folosi atunci când te confrunți cu necunoscutul, iar motivul pentru care acest autor premiat rezonează cu milioane de oameni din întreaga lume este simplu: poveștile sale au trecut testul timpului, inspirând atât cititorii versați de SF, cât și cititori tineri doritori de un stil de scriere alert și captivant.

Sven Hassel.

Deși eu n-am prins popularitatea masivă de care s-a bucurat Hassel în anii ’80 în România, impactul pe care acest autor de ficțiune istorică a avut-o asupra literaturii despre război este de necontestat. Romanele sale, cunoscute pentru că sunt scrise la persoana I, prezintă o imagine reală și totodată înfiorătoare despre ororile prin care au trecut soldații de pe Frontul de Est în cel de-al Doilea Război Mondial. Sven Hassel nu este un scriitor tradițional de SF, însă cercetează amănunțit trăirile umane scabroase într-un fel care rezonează cu cititorii în căutare de mărturii intense despre viața din timpul războiului. Cărțile sale, printre care fac parte Legiunea blestemaților și Blindatele morții, au fost reeditate în Armada History într-un format de colecție în 2020.

Iată că v-am făcut cunoscut și pasul 2. Prezentarea rețetei Armada se va încheia în articolul următor din această serie, și anume Future Classics.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *