5 cărţi care te răcoresc într-o zi de vară

1200p628
Căldură mare, dragii noştri cititori! Unii dintre voi sunt probabil pe plajă sub umbrelă, în timp ce alţii abia aşteaptă să vină seara pentru a scăpa de căldură, dar cu toţii avem nevoie să ne răcorim şi să ne relaxăm. Pe lângă băuturile răcoritoare, noi vă propunem şi câteva călătorii între paginile cărţilor, în lumi fantastice şi răcoroase, de la ţinuturile nordice de pe Pământ, la o călătorie în Epoca de Gheaţă şi până spaţiu, pe Lună şi mai departe. Declarăm aceste zile happy week şi vă invităm pe nemira.ro să descoperiţi lumile despre care v-am spus. Pentru a vă uşura căutările, venim în întâmpinarea voastră cu 5 cărţi care o să vă răcorească în aceste zile călduroase.

Luna nouă, de Ian McDonald

Luna nouaÎn viitor, o colonie aproape feudală s-a format pe Lună odată cu industrializarea satelitului. Chiar dacă tehnologia îi protejează pe oameni de mediul înconjurător, cele patru elemente esenţiale pentru viaţă – apa, aerul, carbonul şi informaţia – au un preţ.  Corporațiile luptă pentru putere prin orice mijloace, într-o poveste care te trimite cu gândul la „Nașul”, Urzeala tronurilor şi Jocul lui Ender.

Luna vrea să te omoare: fie că nu-ți poate garanta hrana, apa și aerul necesare, fie că te trezești implicat în conflictul dintre corporațiile la putere acolo. Pentru fiecare centimetru pe care vrei să-l cucerești în societatea feudală de pe Lună, trebuie să lupți. Exact asta a făcut Adriana Corta. La sfârșitul vieții, ea își găsește corporația înconjurată de dușmani, iar cei cinci copii ai săi trebuie să-i apere imperiul de adversari și de diverse pericole pentru ca familia Corta să supraviețuiască.

Lunea începe sâmbăta, de Arkadi şi Boris Strugaţki

Lunea incepe sambataUn SF neobişnuit care parodiază ştiinţa, într-o lume plină de paranormal şi fantastic, cu foarte mult umor şi elemente din mitologia şi folclorul ruseşti. Romanul este o satiră la adresa birocraţiei, a instituţiilor de stat, dar şi a oamenilor de ştiinţă, văzuţi ca nişte magi nebuni.

Totul porneşte de la Centrul de Analiză a Noțiunilor Cabalistice Inexplicabile, pe scurt CANCI. Privalov Alexandr Ivanovici, zis Saşa, un tânăr programator din Leningrad, ia la ocazie doi autostopişti si este convins de aceştia să rămână în Soroveţ şi să lucreze alături de ei la CANCI. Acolo descoperim odată cu el o lume fantastică și fascinantă.

Şaman, de Kim Stanley Robinson

SamanScriitorul Kim Stanley Robinson a scris despre teraformare, despre istorii alternative, așa că un bildungsroman preistoric despre inițierea unui tânăr în misterele șamanismului ilustrează credința lui că a imagina trecutul și începuturile civilizației umane este la fel de captivant precum a imagina sau anticipa viitorul.

Thorn este șaman și le transmite înțelepciunea și poveștile sale celor care vor să-i calce pe urme. Heather este vindecătoare și reușește să-i țină împreună pe membrii grupului. Elga vine din altă lume și aduce schimbarea. Loon, următorul șaman, este hotărât să-și găsească propriul drum. Dar într-un univers atât de înșelător, drumul nu este niciodată ușor și nu se știe unde poate duce. E povestea palpitantă a unui drum spre maturitate, conducându-ne totodată într-o călătorie înfricoșătoare în timp, acum treizeci de mii de ani.

Jumătate de rege, de Joe Abercrombie

joe-abercrombie-jumatate-de-regeO aventură pe mare în spiritul vechilor vikingi, cu un tânăr prinţ, Yarvi, ce încearcă să îşi păstreze tronul, în timp ce alţii conspiră să i-l fure.

Prinţul Yarvi a jurat să recâştige tronul pe care nu şi l-a dorit vreodată. Dar mai întâi trebuie să supravieţuiască cruzimilor, lanţurilor şi apelor dure ale Mării Sfărâmate. Şi toate acestea cu o singură mână bună. Înşelatul ajunge înşelător. Mic şi slab în ochii tatălui său, Yarvi rămâne singur într-o lume în care nu contează decât forţa brută şi sângele rece. El nu poate mânui o sabie sau ţine un scut, aşa că trebuie să işi ascută mintea ca pe o armă. Trădatul ajunge trădător. În jurul lui Yarvi se strânge o frăţie care îl va ajuta să devina omul care trebuie să fie pentru a înfrunta toate intrigile şi a răzbi în misiunea lui. Uzurpatul va ajunge, la rândul lui, uzurpator?

Spectrul lui Phlebas, de Iain M. Banks

Spectrul lui PhlebasUnde să te răcoreşti mai bine, dacă nu în spaţiu? Banks creează un univers căruia este imposibil să îi rezişti. Apare fascinaţia de a-ţi imagina cum e să fii agent special, să lucrezi cu IA-uri extrem de inteligente care controlează Cultura, dar şi întrebările care tind să apară când o civilizaţie super-avansată atacă lumi mult mai primitive. Poveştile lui Banks sunt fascinante şi pline de suspans, dar au şi întrebări filozofice ascunse.

Războiul bântuia întreaga galaxie. Miliarde de ființe au murit, miliarde îi vor cădea victimă. Planetele, lunile, chiar și stelele sunt amenințate de distrugere în orice clipă. Idiranii luptă pentru Credința lor. Cultura luptă pentru dreptul ei moral de a dăinui. Nu poate exista pace între cele două. Adânc în labirintul neștiut al „planetei morților“, Lumea lui Shar, se ascunde Mintea unei nave, una dintre inteligențele artificiale care conduc Cultura. Ambele tabere doresc să o găsească. Bora Horza Gobuchul, un Schimbător dotat cu abilitatea de a-și transforma corpul pentru a semăna cu alți indivizi, este angajat ca mercenar și spion în slujba idiranilor pentru a o recupera. Așa pornește o aventură incredibilă și una dintre cele mai inovative serii space opera ale timpului nostru.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *