Este clar o perioada a votului. Tocmai s-au incheiat alegerile in Statele Unite, la noi a inceput campania si ne pregatim sa votam. (Paranteza: daca simtiti ca nu aveti cu cine sa votati, de acum aveti optiunea votului alb, care va fi luat inainte in considerare. Nu indemn neaparat la un scenariu gen Saramago din Eseu despre luciditate, dar acum putem – in sfarsit – sa votam cu NIMENI si sa nu ne fie anulat votul.)
Si in online sondajele de opinie (“poll”-urile) sunt la mare moda. Fara a vrea sa ma inscriu in “trend”, am de o buna vreme o curiozitate legata de textele de coperta pe care as vrea sa o impartasesc cu voi si sa o discutam impreuna.
Copertele 1&4 pot prezenta mai multe elemente de text: asa numitele “blurbs”, citate fie din alti autori, fie din reviste de specialitate sau cotidiene; premii obtinute (sau doar nominalizari); mici rezumate ale cartii; “strigaturi” de genul “un thriller psihologic cutremurator” s.a.
Pe mine ma intereseaza care dintre toate aceste texte de coperta vi se par voua cele mai relevante in alegerea unei carti. Poate alti autori (apropiati ca gen sau tematica) sunt cei care stiu cu adevarat “cu ce se mananca”. Sau poate ar trebui sa avem incredere in parerea avizata a criticii literare. In masura in care nu ne intereseaza ce spun criticii, poate ni se par relevante parerile altor cititori exprimate pe bloguri. Sau poate pur si simplu ne irita toate aceste fragmente si am vrea sa vedem doar o ilustratie frumoasa.
O alta curiozitate este cea privitoare la premiile literare. Cat de mult conteaza pentru publicul din Romania premiile obtinute? Il determina pe cititor sa cumpere/citeasca o carte?
Acestea fiind spuse, va invit la vot. Cum nu puteam sa combin cele doua curiozitati intr-un singur sondaj, am facut doua in cadrul aceluiasi post. Dar cel mai mult astept comentariile voastre: care au fost experientele voastre referitoare la toate aceste promisiuni de coperta? Si nu ezitati sa invitati pe toti cititorii si cumparatorii de carte pe care ii cunoasteti sa voteze. Rezultatele vor fi relevante pentru discutia noastra doar daca voteaza un numar suficient de mare de oameni.
**************
**************
toate cartile sunt extraordinare, fenomenale si nemaivazute… deci nu, prefer sa nu vad asa ceva. avand in vedere ca e doar o coperta si nu e loc de povesti pe ea, prefer niste cuvinte de la scriitorii asemanatori, ca sa stiu la ce sa ma astept. iar pe bloggeri ii citesc direct pe internet, unde au spatiu sa-si argumenteze parerile.
cat despre premii… putin spre deloc. am citit carti premiate care mi s-au parut proaste si carti nepremiate geniale. plus ca totul depinde de gusturi, in final, si cei care dau premiul n-au cum sa le stie pe ale mele.
Sondaj 1: Un rezumat al lucrarii.
Pe coperta 1 prefer sa vad doar nume autor, titlu si daca e cazul premiul castigat de carte si anul in care a fost castigat (pentru cartile aflate pe lista scurta pentru diferite premii e ok si o mentiune de genul “carte nominalizata pentru premiul X in anul Y”). Fara premii castigate pentru alte carti, fara texte de genul “un roman de esenta diabolica”, “se citeste cu sufletul la gura” etc.
Pe coperta 4 prefer sa vad doar rezumatul cartii si ISBN-ul 🙂 Fara blurb-uri ale altor autori, ale criticilor sau bloggerilor pentru ca nu ma las convins de nici unele, blurb-urile devin penibile si inutile cand sunt pozitive in proportie de 280%.
Sondaj 2: Destul de putin, deoarece premiile nu sunt intotdeauna o dovada a calitatii literare.
Vreau sa aflu ce premii a castigat cartea X dar au o foarte mica influenta asupra mea cand e sa cumpar cartea, e greu ca gusturile mele sa se potriveasca intotdeauna cu cele ale unui juriu.
@Jen & Ygg: asa e, devine chiar enervant de la o vreme cand toate cartile pe care le iei in mana intr-o librarie sunt elogiate intr-un mod desantat 😀
Mai aveam multe intrebari legate de textele de coperta, dar m-am oprit la astea doua. Ce ma scoate pe mine din sarite in ultima vreme este mentiunea “lucrare publicata in xx tari” sau “tradusa in xx limbi”, cu care te bombardeaza in mod obisnuit agentii si au inceput sa o adopte si unii editori 😐
La fel, as mai fi vrut sa stiu ce parere aveti despre mentionarea nominalizarilor (nu e frustant sa mentionezi premii pe care NU le-a obtinut?)
Vad ca deja au votat destul de multi cititori (cu toate ca sondajul nu a inceput in nici un caz pe 4 “septembrie”), pacat ca nu au lasat comentarii. Deocamdata rezultatele sunt stranse, sunt foarte curios care va fi rezultatul final.
prefer un comentariu scurt si pertinent al unui scriitor din domeniu, fara tamaieri de geniul”capodopera”,”iti taie rasuflarea”,”cea mai buna” etc.Cat despre premii sau nominalizari pot fi trecute la prezentarea pe scurt a autorului,care ar trebui sa fie pe prima pagina a fiecarui volum,(sunt multe lucrari care nu au fost premiate,dar sunt mult mai bune decat cele cu premii)!
Mai adaug la ce ai spus si “bestseller” si “vandut in 999.000.000 exemplare”. Rolul textelor de genul asta e de a face o departajare dar pentru mine au efect zero, sunt pline librariile de carti scrise prost care se vand bine si invers.
Eu vad exact pe dos problema nominalizarilor 🙂 cred ca e frustrant pentru autor sa nu se mentioneze ca pentru cartea X a fost nominalizat pentru premiul Y si sa fie aruncat in gramada celor multi si nenominalizati desi el se afla imediat sub castigator (9,99 vs. 10 sau 10 vs. 10). Sau poate a castigat cine trebuia si nu cine merita iar mentionarea nominalizarii mai repara din raul facut. Cred ca randul in plus de pe coperta cu nominalizarea ajuta ca nominalizatii sa nu fie uitati, nu mai tine nimeni minte cine a fost nominalizat la Oscar sau cine a pierdut aurul olimpic din cauza unei miimi de secunda.
Iar mentionarea nominalizarilor functioneaza si ca un filtru in plus pentru cititorul care are de ales dintre sutele de titluri care apar anual, primul filtru separa nominalizatii de restul scriitorilor iar prin al doilea trec doar castigatorii. Precum ciururile cautatorilor de aur, prima sita are ochiuri mari iar urmatoarele au ochiuri din ce in ce mai mici.
Uneori poate ar fi interesant sa vedem pe coperta a patra si un fragment al autorului, o declaratie, cum ii spunem noi, “nota autorului”. Un raspunde la o intrebare dintr-un interviu, modul in care acesta s-a apropiat de idee etc.
Asa e, am uitat sa mentionez marturisirile autorului cu privire la propria opera. Ele sunt totusi mai rare prin comparatie cu celelalte. Citate si marturisiri ale autorului cu privire la propriile lucrari se gasesc mai ales in cazul cartilor din colectia Babel. Ultimul volum de Onetti are pe coperta patru un citat superb.
premiul uneori eclipseaza, intradevar, restul de nominalizati si nu e o idee rea sa fie contabilizate si acestea din urma…in fond si nominalizarea mi se pare destul de importanta…ca si exemplul de mai sus, cind ajungi la olimpiada totusi nu ajungi degeaba, ai participat la niste concursuri, ti-ai castigat dreptul prin munca, in cazul nostru poate fi certitudinea unei scrieri de buna calitate…
pe backcover prefer mai degraba un rezumat, sau citeva cuvinte despre carte, sa stiu unde sa o inscriu, in situatia in care nu sunt familiarizat cu scrierea respectivului…mai putin ma impresioneaza ce zic altii…
si, coperta mi-as dori sa adaposteasca o imagine, un peisaj ceva desenat si apoi prelucrat eventual, daca are legatura si cu subiectul cu atat mai bine…gen antologiile G.Dozois…normal, fara sa mai fie prezente si alte inflorituri