Lungmetrajul SF Jocurile foamei/ The Hunger Games s-a menţinut, pentru a doua săptămână, pe primul loc în box office-ul nord-american, filmul înregistrând un succes remarcabil şi în România.
Ecranizarea primului volum din seria „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, publicată integral în România de Editura Nemira, a fost considerat unul dintre filmele care l-ar putea detrona pe „Harry Potter”.
„Jocurile foamei” este o poveste plină de aventuri despre o societate din viitor, în care reality-show-ul atinge cote inimaginabile. Într-un viitor postapocaliptic, într-o naţiune numită Panem, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros: „Jocurile Foamei”. Douăzeci şi patru de adolescenţi sunt luaţi de lângă familiile lor şi aruncaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, televizată şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei trebuie câştige jocul.
Oferindu-se voluntar, pentru a-şi salva sora, tânăra eroină Katniss străbate un traseu chinuitor. Pleacă în jocul cel mare copil şi se întoarce femeie. Îşi pierde treptat inocenţa, învaţă să trădeze, să mintă, să-şi manipuleze sentimentele în faţa camerei, învaţă să ucidă, să îndure, să spere şi să dispere…
Urmărind destul de fidel cartea, filmul regizat de Gary Ross îi are în distribuţie pe Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Donald Sutherland și Woddy Harrelson. Efecte vizuale fascinante şi o poveste irezistibilă despre o lume… de lângă noi.
Jocul imaginat de Suzanne Collins este pervers şi crud. Se deschide cu ceremonii fastuoase aşteptate cu sufletul la gură de toţi locuitorii imperiului – asemenea unor Jocuri Olimpice, dar pe viaţă şi pe moarte. În arenă, copiii se bat până la ultima suflare şi curge sânge adevărat.
„Relatând despre existenţa în Panem – rămăşiţă a falnicelor SUA devastate de un cataclism atomic, Jocurile Foamei revigorează ideea unui imperiu decadent ce aplică metoda antică de guvernare panem et circenses. Cartea este un «elogiu» adus televiziunii ca extensie a vieţii. Este «dovada» supravegherii permanente a omului care a cedat puterea deciziei personale către mediile virtuale”, scria Valentin Nicolau, directorul editurii Nemira, cea care a publicat romanul pe piaţa românească: „N-aş recomanda această carte celor care ţin la inocenţa copilăriei, le-o va face ţăndări”.
Interpretată de Jennifer Lawrence, Katniss, învinge sistemul, devenindu-i, de fapt, victimă o victimă şi mai subtilă. Pentru prima dată în istoria Jocurilor foamei, fata va reuşi să schimbe regulile şi să supravieţuiască împreună cu Peeta, pe care refuză să-l ucidă, în numele unei iubiri devastatoare… Ce e în spatele „scenei”, însă, e o altă poveste.
Sursa: Ziarul Adevarul
Autor: Monica Andronescu