La mulţi ani, Dan Simmons!

Dan Simmons s-a născut pe 4 aprilie 1948 în Peoria, Illinois, Statele Unite ale Americii şi este cunoscut în special pentru seria sa science fiction premiată cu Hugo Hyperion Cantos, dar şi pentru ciclul Ilion/Olimp, câştigător al premiului Locus.

În 1970 a terminat Colegiul Wabash şi a fost recompensat cu Premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă în ficţiune, jurnalism şi artă. A urmat Washington University din St. Louis, după care a lucrat aproximativ douăzeci de ani în învăţământul primar.

Prima povestire i-a fost publicată în 1982, iar primul roman în 1985. Din 1987 este scriitor liber profesionist.

A devenit faimos în 1989, când a câştigat Premiile Hugo şi Locus pentru romanul Hyperion, a cărui structură este inspirată din Decameronul şi Povestiri din Canterbury.

Pe lângă acestea, a mai câştigat şi alte opt premii Locus, patru premii Bram Stoker, premiul French Prix Cosmos 2000, premiul BSFA şi premiul Theodore Sturgeon.

Să scrie în mai multe genuri este visul multor scriitori. Însă puţini au reuşit, iar Dan Simmons se numără printre ei; a scris science fiction, horror, fantasy şi literatură mystery.

Ultimul său roman, Drood, pe care Simmons l-a publicat în 2009, rescrie în planul ficţiunii debordante ultimii cinci ani de viaţă ai lui Charles Dickens, povestiţi prin prisma lui Wilkie Collins, alt scriitor cunoscut, prieten bun al autorului Marilor speranţe.

Romanul urmăreşte încercarea de a elucia misterul asupra dispariţiei şi posibilei ucideri a lui Edwin Drood. Principalul suspect este chiar unchiul său, dirijor de cor la o catedrală şi dependent de opiu, care are o pasiune pentru fosta logodnică a lui Edwin.

După ce a tradus Drood, Mircea Pricăjan i-a luat lui Dan Simmons un interviu în care acesta vorbeşte despre începuturile carierei sale, despre romanul la care lucrează în momentul de faţă şi, bineînţeles, despre Drood.

Puteţi citi întreg interviul aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *