Literatura horror a pierdut o comoară

sobolaniiIeri a fost o zi tristă în lumea literară internaţională, vestea morţii scriitorului James Herbert zguduind cititorii de ficţiune speculativă din întreaga lume. Autor britanic de excepţie, James Herbert este cunoscut pentru romanele sale horror ce exploatează tema dezastrului, reuşind, până la data morţii sale să lase posterităţii 23 de romane, publicate în 34 de limbi (inclusiv rusa şi chineza), care s-au vândut în peste 54 de milioane de exemplare în lumea întreagă.

Publicul îl cunoaşte poate cel mai bine pentru romanul său de debut Şobolanii, care a apărut în 1974 şi care în primele 3 săptămâni de la lansare s-a vândut în 100.000 de exemplare, volum căruia i-au urmat The Fog, The Magic Cottage, Others, şi The Secret of Crickley Hall (ultimul dintre ele fiind adaptat pentru televiyiune şi difuzat de către BBC One spre sfârşitul anului 2012). Ultimul său roman, Ash, a fost publicat în Statele Unite în decembrie 2012.

Deşi a fost autor de bestseller, iar în 2010, pe lângă rangul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), Herbert a primit şi titlul de Grand Master of Horror din partea World Horror Convention, a rămas un om de o uimitoare modestie, mărturisind că ” Nu înţeleg de ce am atâta succes. Şi atâta timp cât rămân în această stare, va fi mai bine pentru mine, pentru că asta mă ţine în priză, mă determină să continui, dacă vreţi”. Multe dintre romanele sale au beneficiat şi de ecranizări de succes, aducând împreună actori de o incontestabilă valoare.

Recunoscut pentru proza sa de o profundă originalitate, ce a devenit sursă de inspiraţie pentru mulţi autori contemporani, Herbert a lăsat moştenire o operă valoroasă ce a depăşit graniţele timpului şi care este citită şi iubită chiar şi în zilele noastre. Ca un mesaj de bun-rămas, Jeremy Trevathan, editorul care i-a stat alături lui Herbert a mărturisit că scriitorul “Are această distincţie rară ca romanele sale să fi devenit clasice ale genului încă din timpul viaţii sale. Moarta sa marchează dispariţia unuia dintre giganţii ficţiunii secolului 20”.

Împreună cu cititorii din lumea întreagă, ne înclinăm şi noi capetele în semn de preţuire şi respect. Odihneşte-te în pace, James Herbert!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *