Participă la Melosul manuscriselor Bizanțului şi câştigă cărţile Byzantivm de la Nemira: Teocratia bizantină şi Teologia bizantină.
Editura Nemira vă la conferinţa-eveniment Melosul manuscriselor Bizanțului, organizată de Asociaţia Nectarie Protopsaltul în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române şi Fundaţia Calea Victoriei. Conferinţa va fi susţinută de Conf. Univ. Nicolae Gheorghiță şi de muzicologul Costin Moisil, care ne vor vorbi despre patrimoniul muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române.
Aceasta conferinţă dă viaţă unor cântări care nu s-au mai auzit de sute de ani și astfel face cunoscută o parte din cultura românească din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau Alexandru cel Bun.
Fragmentele alese din manuscrise vor fi interpretate de Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Sabin Preda. Grupul are ca preocupare identificarea partiturilor valoroase și redarea acestora într-o formă cât mai apropiată de cea originală, ţinând seamă în egală măsură de cercetările muzicologice și liturgice moderne și de tradiţia orală vie.
Muzica manuscriselor medievale din Ţara Românească și Moldova mărturisește – ca și pictura, orfevrăria ori arhitectura – despre apartenenţa românilor la spaţiul cultural bizantin. Dar, spre deosebire de o miniatură, o ferecătură de carte sau o clădire, o piesă muzicală nu poate fi atinsă și nu poate fi admirată ore întregi din unghiuri diferite. Mai mult, ea există doar atâta vreme cât cineva o cântă și altcineva o ascultă. După ce s-a stins ultimul sunet, cântarea se odihnește între scoarţele manuscrisului până când un alt cântăreţ o face să trăiască din nou.
Temele abordate vor viza: 1. Spațiul cultural bizantin; 2. Reconstituirea cântărilor vechi; 3. Monodia și libertatea în muzică.
Vor fi expuse reproduceri la scară mărită ale unor pagini alese din manuscrisele de patrimoniu ale colecției Bibliotecii Academiei Române.
Programul conferinţelor este următorul:
Miercuri, 24 octombrie 2012, ora 17:00, Biblioteca Academiei Române, București;
Miercuri, 31 octombrie 2012, ora 18:00, Biblioteca Județeană Astra, Sibiu;
Marți, 6 noiembrie 2012, ora 18:30, Fundația Calea Victoriei, București;
Joi, 15 noiembrie 2012, ora 17:00, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași.
La aceste conferinţe intrarea este liberă.
Dacă participaţi la Melosul manuscriselor Bizanțului şi impartăşiţi cu noi impresii despre eveniment în secţiunea de comentarii a acestui articol, puteţi câştiga două carţi din colecţia Byzantivm: Teocratia bizantina, de Steven Runciman şi Teologia bizantina. Tendinţe istorice si teme doctrinare, de John Meyendorff. Cele mai pertinente şi bogate în informaţii impresii de la eveniment vor fi premiate cu câte un exemplar din cele două cărţi apărute în cadrul exemplarei colecţii de studii şi cultură bizantină apărute la Nemira: colecţia Byzantivm. Puteţi lăsa comentariile voastre pâna duminică, 28 octombrie, ora 23:59, iar câştigătorul va fi anunţat pe 29 octombrie.
Astfel, înţelegem să-i informăm şi răsplătim pe toţi cei preocupaţi de cultura bizantină. Vă reamintim că Byzantivm este o colecţie unică în spaţiul românesc, care îşi propune să ofere publicului lucrări de istorie, cultură, spiritualitate şi artă bizantine care să vină în întâmpinarea celor interesaţi de Imperiul care a gravitat timp de mai bine de o mie de ani în jurul oraşului lui Constantin cel Mare, faimosul Constantinopol.
Vă mulţumim!
UPDATE: Mihai Tanasie a căştigat cele două carţi din colecţia Byzantivm: Teocratia bizantina, de Steven Runciman şi Teologia bizantina. Tendinţe istorice si teme doctrinare, de John Meyendorff. Veti fi contactat via e-mail pentru a intra în posesia premiului.
Tweet
Desi nu am putut fi prezent la acest eveniment, intrucit locuiesc in Tirgu Mures, organizatorul evenimentului este o garantie a calitatii – in colectia personala detin o carte cu CD-eveniment, arondata temei acestei conferinte: Fereastra spre Athos, contine Cintarile Parintelui Nectarie Protopsaltul, muzica bizantina. Conferinta prezinta prin doua voci autorizate patrimoniul bizantin de cintari existent in Biblioteca Academiei Romane. Regret ca aceste conferinte nu vor fi reluate decit la Sibiu si la Iasi, in afara Bucurestiului, intrucit sunt de un mare interes nu numai muzicologic, ci si istoric.
Exemplificarile oferite de grupul Nectarie Protopsaltul, grup condus de Sabin Preda, si constituit printre altii de Diac. Adrian Argintariu, Ionut Carp, Mihai Cozariu si altii sunt extrem de pertinente. Multumesc pentru aceste conferinte, si sper sincer ca le voi putea lectura intr-un viitor previzibil pe internet.
Articolul publicat de dumneavoastra este foarte important, avand in vedere ca nu este vorba de un articol oarecare. Este vorba de cultura bizantina si muzica manuscriselor medievale. Aceasta cultura lipseste, din pacate multora. Acest moment de cultura dovedeste cat de importanta este cultura romaneasca, avand in vedere ca este vorba despre o cultura ce tine de trecutul istoric, un trecut dupa care inca mai tanjesc. Frumusetile istoriei, dar si culturii din vremuri apuse reusesc sa dea viata trecutului, atunci cand sunt evocate in diverse ocazii.
Sa te bucuri de carti!felicitari!