Minehead, Somerset, Marea Britanie. 16 decembrie 1917. Dacă ne-am strădui, am putea afla și cât de geroasă era vremea în acea zi, dar asta contează prea puțin. Cel mai mult contează însă faptul că la acea dată se năștea Arthur C. Clarke, unul dintre cei mai mari scriitori de SF ai tuturor timpurilor, futurolog și inventator ce rămas în istoria literaturii de gen drept părintele Odiseei Spațiale.
Alături de Isaac Asimov și Robert Heinlein, Clarke a fost considerat unul din ”Cei trei mari” ai literaturii SF a secolului XX, influențând generații întregi de autori contemporani.
Între el și Asimov a existat inclusiv un tratat de non-agresiune (metaforic vorbind, evident), în care au pus capăt competiției dintre ei, ajungând la un consens: când cineva întreba care din ei doi scrie mai bine, răspunsul agreat de ambele părți era ”Clarke scrie cel mai bine despre science-fiction, în timp ce Asimov scrie cel mai bine despre știință”.
Opera lui Clarke nu a fost ocolită nici de industria filmului. A trăit ca să vadă expresia cinematografică a povestirii sale ”The Sentinel”, care a stat la baza filmului lui Stanley Kubrick ”2001: A Space Odyssey” și dacă ar mai trăi, ar afla că de mulți ani încoace se încearcă dezvoltarea unui proiect bazat pe multi-premiatul său roman ”Rendez-vous cu Rama”.
Nu în ultimul rând, Arthur C. Clarke și-a servit patria în cadrul Royal Air Force, a propus o idee nouă de comunicații prin satelit care i-a adus și o înaltă distincție din partea comunității științifice și a primit titlul de Cavaler din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în anul 1998. Sir Arthur C. Clarke a marcat prin viziunea și talentul său nu numai lumea științei, ci și lumea literaturii și cinematografiei, rămânând unul dintre acei oameni a cărui stea va străluci pe veci pe cerul culturii universale.
Statele Unite ale Americii, 16 decembrie, 11 ani mai târziu. Philip K. Dick, profund impresionat de moartea surorii sale gemene, va dezvolta și folosi tema ”geamănului fantomă” în mod recurent în lucrările sale. Oscilând între genialitate și nebunie, Dick a zguduit lumea literară SF prin abordările sale neconvenționale, apelând la subiecte precum metafizica, sistemele totalitariste, stările alterate de conștiență, experiențele transcedentale induse de abuzul de alcool și droguri sau apărute pe fondul unor profunde tulburări psihice din sfera schizofreniei.
A fost considerat cu adevărat un geniu, dar a fost și ignorat de marea masă, pentru că mesajele sale depășeau orice puteau înțelege contemporanii săi. A scris în continuu, începând din anul 1951, lăsând moștenire peste 100 de nuvele și 44 de romane publicate. Dick nu a făcut avere ca și romancier, frizând limita sărăciei chiar, dar dacă veți face o scurtă cercetare, veți afla că cele mai importante și influente filme SF ale secolului au fost create bazându-se pe titlurile marelui autor: Blade Runner, Total Recall, Minority Report, A Scanner Darkly, Screamers sau The Adjustment Bureau sunt numai câteva dintre titlurile care au marcat cinematografia mondială, scoțând în evidență talentul și viziunea revoluționare ale lui Dick.
Din punct de vedere personal, autorul și-a câștigat o reputație de rebel, fiind cunoscute experiențele sale cu drogurile, precum și cele cinci căsnicii ratate pe care le are la activ. Dar nu pentru personalitatea sa controversată va fi ținut minte Dick în istoria literaturii, nici pentru episoadele halucinogene pe care le căuta dinadins, ci pentru că a fost unul dintre acei scriitori SF care, dincolo de furnici electrice și incursiuni nebunești în viitor, a căutat și a exploatat mereu identitatea omului, aflat într-o eternă căutare a sinelui, mereu zguduit de contradicții și dileme, jonglând cu realitățile posibile.
Și Dick a avut o relație specială cu Henlein, deși nu s-au cunoscut personal niciodată. Vorbind despre acesta din urmă ca despre un individ de o profundă umanitate și frumusețe morală, Dick, la rândul său, s-a dovedit a fi, în ciuda bizareriilor, un om măcinat de probleme filosofice, care, în drumul său înspre eternitate, a lăsat în urma sa o operă de o inestimabilă valoare și un îndemn la găsirea frumuseții umanității pretutindeni în jurul nostru.
Dick a murit în urma unui atac cerebral, dar este în permanență viu pentru generațiile de scriitori care l-au urmat. Considerat a fi precursorul și părintele genului cyberpunk, Dick a dat numele unui premiu pentru literatura SF care se acordă anual, iar în anul 2007 a devenit primul autor SF care a fost inclus în seria The Library of America.
16 decembrie. O zi în care îi sărbătorim pe doi dintre părinții literaturii SF, o zi în care ne înclinăm, pătrunși de uimire și respect, în fața a doi monștri sacri, fără de care lumea, așa cum o cunoaștem astăzi, nu ar mai fi fost la fel.
Tweet
[…] spuneam nu cu mult timp în urmă că alături de Isaac Asimov și Robert Heinlein, Arthur C. Clarke a fost […]