Cititorii de cursă lungă se recunosc după câteva trăsături comune: au o listă interminabilă de cărți pe care vor să le citească, adoră să împărtășească cu alți cititori ce au mai citit și uneori se simt copleșiți de câte cărți noi apar. Pentru ei am lansat Reading Challenge, provocarea prin care citim lunar împreună o carte dintr-o anumită categorie. De ce? Pentru că am vrut să ne oferim un pic de structură în listele de To read de pe Goodreads, dar și să continuăm să încurajăm cititorii să iasă din zona lor de confort literar. Așa că hai să încercăm și alte genuri decât cele cu care suntem obișnuiți deja.
Am ajuns în luna octombrie în care îți propunem să citești o carte a cărei copertă te-a atras de cum ai văzut-o. Orice cititor are câteva (mai multe) cărți alese după copertă pe care le adoră și abia așteaptă să le citească. Am pregătit o listă de recomandări în caz că nu știi cu care să începi.
Pachinko, de Min Jin Lee redă povestea tulburătoare a patru generații de imigranți coreeni care își înfruntă propriul destin în Japonia secolului XX. Sunja își dezonorează familia săracă din cauza unei sarcini și este părăsită de iubitul său. Totuși norocul nu o părăsește de tot, deoarece un bărbat o ia de soție și o duce în Japonia. De aici începe povestea emoționantă a unei familii prinsă în istorie.
Dune, de Frank Herbert este unul dintre cele mai importante romane SF din toate timpurile. Povestea gravitează în jurul planetei Arakis, care este singura sursă pentru cea mai valoroasă și importantă substanță din univers – mirodenia. Casa Atreides primește controlul asupra planetei, lucru care înrădăcinează vechea rivalitate dintre ei și casa Harkonnen. Doar că această responsabilitate nu este lipsită de provocări: pe lângă faptul că Arakis este o planetă deșertică, neprietenoasă și necunoscută, la mijloc sunt și comploturi politice periculoase.
Cine este Maud Dixon?, de Alexandra Andrews este combinația perfecta între o comedie neagră și un thriller năucitor. Florence Darrow este un talent literar înnăscut. După ce își pierde primul job în lumea literară, aceasta este angajată să fie asistenta unei scriitoare faimoase: Maud Dixon. Identitatea scriitoarei, în schimb, rămâne un mister. Când Florence aude că există o oportunitate să plece în Maroc, este fascinantă de a cunoaște o nouă cultură. Dar ea se trezește singură, într-o cameră de spital, fără să aibă o idee despre cum a ajuns acolo.
Librarul din Florența, de Ross King este o cronică palpitantă a efervescenței intelectuale. Este o carte despre cărți și o odă către producția de carte, ilustrând treceea de la manuscris la tipar, prin intermediul unei personalități pierdute de mult timp în istorie. Vespasiano di Bisticci, devenit „regele librarilor din întreaga lume” a fost căutătorul de comori din vremea Renașterii.
Cujo, de Stephen King, unul dintre cele mai tulburătoare romane ale sale. Cujo e un câine de aproape nouăzeci de kilograme și cel mai prietenos din lume. Totul a început când mărețul Saint-Bernard pornește la vânătoare și intră într-o grotă, unde este muscat de un liliac. Bietul animal se îmbolnăvește încetul cu încetul și din cel mai bun prieten al omului, devine cel mai mare inamic și nimeni nu mai are scăpare.
Iubirea vieții mele, de Rosie Walsh este o combinație de thriller psihologic și o poveste de dragoste. În prim plan este povestea tulburătoare a Emmei și a soțului său, Leo și a fiicei lor, Ruby. Cu toate astea, aproape tot ce le-a spus Emma despre ea însăși e o minciună. Cum ar fi să te căsătorești cu cineva și să întemeiezi o familie, dar să ții un secret ascuns față de persoanele pe care le iubești?
Christine, de Stephen King redă povestea lui Arnie Cunningham care cumpără un Plymouth Fury din 1958 pe care îl denumește Christine. Fiind îndrăgostit până peste cap de ea, acesta dezvoltă o obsesie nesănătoasă pentru mașină. După un eveniment neplăcut cu bătăușul Buddy Repperton, în care o batjocorește pe Christine, ea prinde viață și decide să îi întoarcă moneda, încercând să-l omoare. Lucrurile escaladează într-un mod nefericit, creând un val de omoruri, iar prietenii lui Arnie împreună cu el, decid să o distrugă pe Christine o dată pentru totdeauna.
Umbra regelui, de Maaza Mengiste spune povestea unui capitol șters din istoria Africii, și anume povestea femeilor-soldat care l-au înfruntat pe Mussolini. În Etiopia 1935, Hirut este orfană și lucrează ca servitoare în căminul Kidane, ofițer în armata Împăratului Haile Selassie. Când trupele lui Mussolini se apropie, bărbații trebuie să meargă la luptă și femeile vor să ajute cât de mult pot. Hirut vine cu o idee salvatoare: ca să nu-i lase pe soldați să-și piardă speranța, un țăran blând e deghizat să ia locul împăratului, iar ea devine garda lui de corp, inspirând tot mai multe femei să lupte pentru țara lor.
Oameni mari, de Maria Orban este un posibil refren al generației 30+. Autoarea scrie cu ușurință despre cele mai mari și profunde dileme umane, despre punctele de cotitură ale vieții, redându-le prin propriul playlist și episoade cinematografice, cu mult umor și (auto)ironie. Cartea vorbește despre maturizare, despre propriile protecții și călătoriile interioare pe care le avem de-a lungul vieții. Romanul Mariei Orban face parte din Selecția Festival du Premier Roman de Chambery în 2022 și a fost nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut”.
Istoria evului mediu, de Georges Minois este o sinteză istorică de referință care deconstruiește imaginea colectivă despre Evul Mediu. Perioada este fascinantă și încă ridică multe întrebări legate de rădăciniile aspirațiilor noastre. Este o reîntoarcere la natură, o revelație despre relația dintre omul medieval European și vecinii săi.
Tweet