A existat Shakespeare sau nu? Cine a fost el de fapt?

Despre Shakespeare se vorbește de secole întregi și teoriile despre identitatea și viața lui nu contenesc să apară. Viața secretă a lui William Shakespeare e o invitație lansată de scriitorul Jude Morgan să ne imaginăm împreună cum s-a întâmplat ca fiul unui mănușar să ajungă legenda de azi?

O carte ca o ceașcă de ceai negru – de savurat pe îndelete. O carte pe care nu trebuie să o grăbești, cu care o să vrei să petreci cât mai mult timp, o carte care încearcă un răspuns plin de sensibilitate la întrebarea: cine a fost, de fapt, marele Will?

Ai fost la spectacole după piesele lui Shakespeare, ai citit sonetele lui nemuritoare, dar te-ai întrebat vreodată cine a fost cu adevărat omul din spatele legendei? Istoria consemnează puține fapte despre el: s-a căsătorit cu o anume Anne Hathaway (nu, nu acea Anne Hathaway pe care o știi din filme) , a plecat din Stratford să-și caute norocul la Londra și a dat lovitura. Fiu plin de resentimente față de tatăl care nu-i înțelegea atracția față de artă, soț aproape bun, dar mereu neliniștit, meșter fără voie, actor ambițios, scriitor mistuit? Toate acestea și mult, mult mai mult de atât.

Noi îl știm ca William Shakespeare, inventatorul a peste 1.700 de cuvinte, scriitorul a aproximativ 37 de piese de teatru și 150 de poeme și cel care ne-a făcut cunoștință de-a lungul timpului cu Romeo și Julieta, Macbeth, Othello sau Hamlet, care a pornit furtuni și dansuri în timpul nopților de vară.

Prin intermediul lui Jude Morgan, facem cunoștință cu Will – un adolescent timid, un băiat de provincie, crescut de un tată mănușar, într-o casă fără cărți, dar cu un miros de piele, care apoi pleacă dintr-un orășel liniștit și banal în marea Londră, într-o lume pervertită a artei, printre actori, în teatre sau pe drumuri, prin perioada ciumei, printre prieteni, dar și printre dușmani.


Recomandări pentru cei care vor să afle și mai multe despre William Shakespeare și viața de acum 450 de ani:

  • Un videoclip despre cum se poate să fi fost viața pe vremea tânărului Will:

https://www.bbc.co.uk/newsround/31929864

Apoi puteți să călătoriți și voi timp de 600 de pagini în lumea de atunci, prin Viața secretă a lui William Shakespeare care readuce la viață multe detalii din atmosfera epocii, cu oamenii de atunci și cu arta care prindea contur.

  • A existat Shakespeare cu adevărat? Sau este numele inventat de un grup de actori care au scris laolaltă? Sau a fost chiar regina Elisabeta, cea cu inimă și stomac de bărbat? Sau poate contele de Southampton? Și dacă a fost, pur și simplu, fiul unui mănușar?
  • Cartea este o invitație la imaginație și la propriile voastre opinii despre misterul lui Will. Și, pentru că nu există un răspuns definitiv la întrebarea de mai sus, vă recomandăm să continuați cu un documentar:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *