A început digitalizarea mondială a cărților!

În Februarie 2010 aflam despre parteneriatul exclusiv dintre Amazon.com și British Library de a publica online peste 65.000 de cărți ale secolului al 19-lea. Acestea urmau să fie disponibile pentru download încă din primăvara aceluiași an însă până de curând nimeni nu a mai auzit nimic despre promițătoarea lor inițiativă.

Asta până la finalul lunii Iunie 2011, când cel mai probabil presiunea generată de acordul similar dintre Google și aceeași British Library, a grăbit lansarea aplicației pentru iPad “British Library 19th Century Collection”, în curând valabilă și pentru utilizatorii Kindle. Cele 1.000 de cărți digitalizate până în prezent sunt romane, opere istorice, poezii, cărți de filosofie și știință.

Însă parteneriatul pornit de cei de la Google merită mult mai mult credit pentru interesul acordat creării celei mai mari biblioteci digitale din lume! Până în 2020, British Library va oferi aproximativ 250.000 de opere din fondul ei de carte, publicate între anii 1700 – 1870, pentru a deveni accesibile gratuit pe Google Books. Printre primele volume disponibile spre a fi consultate pe internet se numără un pamflet despre Regina Marie-Antoinette şi planurile inventatorului spaniol Narciso Monturiol datând din 1858, care a desenat unul dintre primele submarine.

“Cercetătorii, studenţii şi alţi utilizatori ai bibliotecii vor putea accesa aceste conţinuturi istorice (…), să le copieze, partajeze şi să le folosească în scopuri non-comerciale”, a precizat instituţia britanică.

Cheltuielile ocazionate de digitalizarea acestor 40 de milioane de pagini vor fi acoperite de Google. Gigantul american a stabilit deja parteneriate de acest tip cu peste 40 de biblioteci din lumea întreagă, în special cu cele ale universităţilor Stanford şi Harvard din Statele Unite, dar şi cu altele din Europa, precum cele din Italia (Roma, Florenţa), Olanda şi Austria. British Library deţine un fond de circa 150 de milioane de documente, cărţi, manuscrise, hărţi, timbre, fotografii, jurnale şi înregistrări în toate limbile vorbite şi scrise.

Ca cititori de cărți în format print, ce părere aveți despre investiția pe care Google este dispus să o acopere pentru a dezvolta această bibliotecă digitală de o asemenea amploare?

1 Comentariu

  1. Octavian Brânzei 08/07/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *