A murit Sven Hassel

Sven Hassel Sven Hassel, scriitor danez, a plecat dintre noi vineri, 21 septembrie 2012, la vârsta de 95 de ani.

Starea sa de sănătate se deteriorase rapid, în special în ultimele zile, şi deşi a luptat cu mult curaj, inima sa a cedat în cele din urmă.

Sven Hassel, pe numele său adevărat Sven Pederse, s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca, într-o familie de oameni simpli, muncitori. În 1937, Hassel s-a înrolat ca voluntar în armată. După un an, el a încercat să scape. “Am fost pur și simplu epuizat. Nu m-am întors la unitatea mea, după o scurtă plecare. Au numit-o dezertare. Am fost transferat la Sonderabteilung, o unitate penală condusă de criminali și disidenţi“.

În 1949, Sven Hassen a fost eliberat şi doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Dorthe Jensen. La început a lucrat într-o fabrică de mașini, dar soția sa l-a încurajat să scrie despre experiențele sale din război. Prima lui carte “Legiunea blestemaților” a fost publicată în 1953. În total,  a publicat 14 romane, care au fost traduse în optsprezece limbi.

Sven Hassel a lăsat în urma sa o carieră de excepţie şi o adevărată experienţă de viaţă. Autorul şi-a dorit ca scrierile sale să arate ororile războiului, în speranţa că generaţiile tinere îşi vor dedica existenţă pentru a salva oameni, nu pentru a-i distruge.

Citiţi un interviu cu Sven Hassel, publicat în ediţia în limba engleză a ziarului norvegian Dagbladet, în august 2010.

2 Commentarii

  1. fmirel 26/09/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *