Noutăți în colecția Yorick!

Toamna aceasta ne-am pus serios “cu burta pe carte” când vine vorba despre noutățile din colecțiile Nautilus, Babel, Suspans, Bonton sau Byzantivm! Săptămâna aceasta am dedicat-o aproape în întregime prezentării titlurilor noi apărute la Editura Nemira și fiindcă a venit ziua de vineri, mă voi opri asupra unei colecții despre care nu am mai vorbit de foarte mult timp: Yorick!

George Banu revine în colecția Yorick cu două noi opere dedicate lumii teatrului, “Reformele teatrului în secolul reînnoirii” și “Livada de vișini, teatrul nostru”.

Cu “Livada de visini, teatrul nostru” se termină secolul al XIX-lea şi începe secolul XX, secolul reînnoirii generalizate. Raportul între frumos şi util, între memorie şi utopie, sunt marile interogaţii puse de Cehov în opera sa testamentară. Ce moare, ce se naşte în vremuri de tranziţie?

Alianţă între realitate şi simbol, livada e un loc concret şi o proiecţie mintală. Ea confruntă orice regizor cu pariul esenţial – acela al invizibilului devenit pe scenă vizibil. Felix Alexa i-a răspuns admirabil în “Livada” sa de la Teatrul Naţional, fotografiată de Mihaela Marin. E ceea ce această carte confirmă şi expune. “Livada de vişini” evocă mutaţii actuale: teatrul devenit minoritar, cartea marginalizată. Întrebările cehoviene de ieri revin neliniştitor în prezent: care va fi soarta livezilor noastre azi ameninţate?

de George Banu

În colecția Yorick, colecție dedicată artei spectacolului de teatru, regăsim cărți mai noi și mai vechi, texte fundamentale prin care scriitori și teoreticieni ai teatrului au încercat să surprindă și să oprească în loc arta inefabilului. Aceasta a evoluat, s-a transformat… Și noi odată cu ea, și ea odată cu noi! Însă scopul îi rămâne neschimbat, așa cum spunea și Shakespeare: “să se păstreze ca o oglindă a firii, să arate virtuții adevăratele ei trăsături, păcatului icoana lui și tuturor vremurilor și vârstelor tiparul lor.”

În cazul în care vă numărați printre pasionații sau simpatizanții pieselor de teatru, vă recomand și revista săptămânală Yorick.ro.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris și un eseist de reputație mondială. George Banu și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc).

În 1981 publică volumul de referință “Costumul de teatru”, precum și cartea “Brecht ou le petit contre le grand”, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu va mai câștiga acest premiu în 1984 și 1990 pentru “Le théâtre, sorties de secours” și “Le Rouge et or”.

A primit de trei ori și Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța, a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene.

La Editura Nemira a mai publicat volumul “Teatrul de artă, o tradiție modernă“, “Shakespeare. Lumea-i un teatru“, “Spatele omului” și este autorul textelor din albumul de fotografie “Hamlet Machine” de Mihaela Marin (2007).

Temă de discuție:

Când ați văzut ultima dată o piesă de teatru și care este aceasta?

Eu am avut norocul să iau parte la premiera oficială a piesei “Visul unei nopți de vară” după Shakespeare, vinerea trecută, la Teatrul Mic. Piesa este în regia lui Gelu Colceag și am revăzut numeroși actori deosebiți!

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *