Adio, Frederik Pohl!

pohlIeri ne-am luat la revedere de la unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori de literatură SF, Frederik Pohl. Acesta a fost recunoscut drept unul dintre întemeitorii genului SF, având oportunitatea de a participa la prima convenţie de SF desfăşurată în 1936 la Philadelphia.

După ce abandonează liceul chiar înainte de absolvire, Frederik Pohl devine editorul revistelor Astonishing Stories si Super Science Stories. După participarea la cel de-al Doilea Război Mondial, scriitorul devine agent literar, în anii ’50 revenind la activitatea de scriitor şi editor.  Scriitorul nu s-a ocupat numai de science-fiction: a fost vreme îndelungată autoritatea oficială pentru Enciclopedia Britanică în privinţa împăratului roman Tiberiu, iar în 1980 romanul său Jem a obţinut Premiul Naţional Book.

Multe dintre scrierile sale au fost premiate, povestirile The Meeting primind Premiul Hugo, romanul Man Plus a câştigat Premiul Nebula, iar Poarta a fost recompensat cu cele mai importante premii SF: Hugo, Nebula, Locus si John W. Campbell Memorial. Alte două cărţi ce l-au făcut pe autor celebru sunt Dincolo de orizontul albastru sau Intalnire cu Heechee.

Adio, Frederik Pohl!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *