”Așteptându-l pe Bojangles”, multi-premiatul roman al lui Olivier Bourdeaut apare în colecția Babel

Bojangles
Romanul Așteptându-l pe Bojangles, de Olivier Bourdeaut, apare la editura Nemira în colecția Babel, tradus de Alice Georgescu.

Cartea de debut a scriitorului francez  a stârnit entuziasmul francezilor și s-a bucurat de un enorm succes de public, fiind considerată una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului și elogiată în numeroase publicații.

A primit Marele Premiu RTL-Lire, Premiul pentru roman France Télévisions, Premiul studenților France Culture-Télérama, Premiul Académie de Bretagne, Premiul Emmanuel-Roblès și Premiul Hugues Rebell.

Mama și tata dansează pe Mister Bojangles, piesa cântată de Nina Simone, sub privirea fascinată a fiului. Iubirea lor e magie și sărbătoare neîntreruptă. În viața lor nu e loc decât pentru plăceri, fantezii și prieteni. Vârtejul de poezie și himere este mai ales opera mamei. Și totuși, într-o zi mama merge prea departe. Iar tatăl și fiul fac totul pentru a evita inevitabilul. Iubirea nebună n-a fost niciodată mai nebună…

„Olivier Bourdeaut intră în literatură cu o poveste simplă, frumoasă, nebună și tristă. Literatura lui navighează între Spuma zilelor de Boris Vian și romanul despre maturizare à la Salinger.“ Le Figaro

„Un mic roman rocambolesc, melancolic și fermecător.” Voici

Fragment

”Întotdeauna, când dansau, își preparau cocteiluri trăsnite, cu umbrele, măsline, lingurițe și colecții întregi de sticle. Pe comoda din salon, în fața unui imens instantaneu alb-negru al Mamei sărind într-o piscină în rochie de seară, se găsea un pick-up vechi și frumos pe care se rotea mereu același vinil cu Nina Simone – și aceeași melodie: Mister Bojangles. Era singurul disc care avea dreptul să se învârtească pe aparat, celelalte muzici trebuiau să se refugieze într-o ustensilă hi-fi mai modernă și cam ternă. Această muzică era chiar nebună, era tristă și veselă în același timp și o aducea pe mama mea în aceeași stare. Ținea mult, dar se oprea întotdeauna prea repede și mama striga: «Să-l punem iar pe Bojangles!», bătând tare din palme.”

Olivier Bourdeaut s-a născut în 1980 la Nantes. După ce a fost agent imobiliar în orașul natal câțiva ani, a rămas fără slujbă și a hotărât să-și dedice tot timpul literaturii. Primul său roman a fost refuzat de toate editurile și nu s-a publicat. În 2016 a debutat cu Așteptându-l pe Bojangles, roman pe care l-a scris în Spania, în timpul unei vizite de câteva săptămâni la părinții săi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *