Bibliotecile publice din toate colțurile lumii încep să îmbrățișeze noile tehnologii, să adopte design-ul modern privind arhitectura și amenajarea spațiului interior, precum și să ofere o senzație complet diferită atunci când pășești înăuntru, una care mă duce cu gândul la mișcările culturale moderniste.
Cu toate acestea, există o mulțime de “refugii clasice” și pentru cititorii care apreciază cartea la adevărata ei valoare!
Acum aproximativ o lună a fost inaugurată biblioteca publică ultra-modernă din Suttgart, o clădire-gigant, înaltă de 10 etaje, de forma unui cub rubic vopsit în alb, dotată cu o cafenea și cu spații de joacă pentru copii! Citind pe internet despre acest proiect impresionant și văzând fotografiile care sunt de-a dreptul uimitoare, mi-am adus aminte de bibliotecile publice clasice văzute prin filme sau chiar și prin desenele Disney…
Îmi pot imagina cu ușurință corpurile de bibliotecă dispuse în semicerc, înalte de cel puțin 2 etaje, cu birouri din lemn masiv dispuse printre rafturile ticsite cu cărți îmbăcate în piele, și cu lămpi vintage ce oferă o lumină difuză întregii încăperi… Așa ar arăta o bibliotecă publică de vis pentru mine, așa ar putea fi descris refugiul meu în lumea nesfârșită a cărților. Într-un astfel de loc vii cu o altă deschidere, cu un alt sentiment decât atunci când intri într-o “cutie” modernistă ca cea din Stuttgart – te simți ca acasă!
Am găsit și câteva fotografii sugestive și foarte frumoase!
Cum ar arăta o bibliotecă publică de vis pentru voi?
Andreea, ai atins un subiect oarecum dureros pentru mine. Nu la design sau forme sau culori imi sta gandul ci la lipsa de carti NOI din bibliotecile mici si mijlocii din provincie.
Vara trecuta am ajuns si acasa in cele cateva zile de concediu si am facut (printre altele) si o vizita la Biblioteca Oraseneasca (sau Municipala sau cum se numeste ea in prezent). Am fost de-a dreptul socat cand am gasit pe rafturi doar 3 carti din Colectia Nautilus. As putea presupune ca la acel moment existau si carti imprumutate (desi n-as baga mana in foc) ca sa nu ramanem la un cifra ce-ar putea reprezenta cu usurinta starea de corijenta in care se gaseste institutia amintita.
Cum sa ma gandesc la tavane inalte, la pereti de sticla sau la candelabre uimitoare cand stiu ca situatia in care este biblioteca din orasul meu nu este singulara, cand stiu ca rafturile sunt “goale” si cartile unui Asimov, ale unui Herbert sau ale unui Card nu pot fi imprumutate de liceenii ce traiesc azi in orasul meu natal…
Sunt de acord, în România stăm foarte de la slab în privința aceasta…
Problema a fost oarecum adusă în discuție și prin recentul eveniment, “Noaptea Bibliotecilor”, care se dorește a fi anual (și sper să ajungă la nivel național, cuprinzând și orașele foarte mici). Și eu cred că dacă oamenii ar frecventa mai des bibliotecile publice, cererea de titluri noi (și nu numai) ar crește considerabil.
Hahahaha la noi se inchid bibliotecile pentru ca nu produc iar majoritatea romanilor, atunci cand te vad ca citesc au o expresie ce spune “ia uite-l si pe ala”…oricum ma intrebam daca la stuttgart gasesc “Jocul lui Ender” si “Canonicatul Dunei” publicate de Nemira in 2005 hahahahah
scuze…era “te vad ca citesti”