Când bibliotecile suferă, este semnul că omenirea a eşuat

Au existat câteva momente de răscruce în istorie. Unul a fost cel al incendiului suferit de biblioteca din Alexandria. Apoi, de fecare dată când o instituţie de cultură a fost periclitată, strigătul de durere al miilor de tomuri şi papirusuri arse s-a auzit ca un ecou, înspăimântându-i pe toţi cei ce iubesc cultura umanităţii.

Atât de cumplit a fost acel episod încât până şi astăzi cărţile şi bibliotecile din întreaga lume îi preiau şoapta, mai ales atunci când se simt văduvite de anumite volume. Este zgomotul pe care îl auzim în casele noastre în toiul nopţii, atunci când nu alimentăm aceste fiare iubitoare de cărţi cu hrana de care au nevoie. Şi-atunci, în acele momente, putem spune că nu numai oamenii plâng, ci şi bibliotecile.

Zorii noptiiEditura Nemira vine însă în întâmpinarea acestei situaţii intolerabile cu o super-ofertă: pachetele Nemira au o reducere suficient de tentantă încât corul plânsetelor să ia sfârşit. Iar lemnăria să nu mai scârţâie a teroare, ci să aştepte liniştită sosirea noilor cărţi. Imaginaţi-vă, spre exemplu, câtă plăcere ar produce bibliotecii voastre trilogia Zorii nopții, despre care Science Fiction Chronicle considera că este „cel mai măreț act creativ în domeniul SF de când Babylon 5 a măturat pânzele de păianjen de pe Star Trek”. Şi despre care, pe lângă toate celelalte elogii care i s-au adus, celebra publicaţie Locus crede că este „o serie care îndeplinește una dintre principalele misiuni ale science fiction-ului: creează o lume la scara lumii reale și îi conferă aceeași complexitate”.

Intoarcerea acasaSau, într-o notă asemănătoare, gândiţi-vă că puteţi curma această suferinţă cu seria Întoarcerea acasă, a celebrului Orson Scott Card, a cărui acţiune se petrece cu patruzeci de milioane de ani în viitor şi pe care publicaţia The Guardian o descria ca fiind „una dintre cele mai reușite ale lui Card”, argumentând că „scriitorul imaginează un viitor care îi aduce provocări nenumărate cititorului”. Nu în ultimul rând, cei de la Kirkus apreciau aspectele intrigante ale dimensiunii religioase pe care o oferă lucrarea ca fiind „mai mult decât o parabolă”, subliniind că „reușește cu succes să fie, în același timp, un divertisment plăcut, de necontestat și edificator”.

Turnul intunecatNu în ultimul rând, vă puteţi oferi (vouă şi bibliotecii voastre) una din cele mai de succes serii publicate de editura Nemira: Turnul întunecat. Iată descrierea acesteia, aşa cum a fost făcută de prestigioasa Barnes & Noble: „Plasată într-o stranie lume paralelă, cu o imagistică vizuală hipnotică și personaje de neuitat, seria Turnul Întunecat este creaţia cea mai vizionară a lui King, un amestec magic de science fiction, fantasy și horror, care îi încununează întreaga operă.“ Sau, în cuvintele autorului: „Dacă vă va vrăji saga Turnului Întunecat, fie și numai un pic, socotesc că-mi voi fi făcut treaba – care a început în 1970 și s-a încheiat în bună parte în 2003. De fapt, când te afli în căutarea Turnului Întunecat, timpul nu mai are nici o măsură.“

Nu uitaţi: este momentul să le oferiţi bibliotecilor voastre ceea ce le aparţine de drept!

Plange biblioteca 550p200

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *