Cărţile care ţi se potrivesc în funcţie de casele din Westeros care îţi plac

600p400b

Urzeala Tronurilor a revenit pe micile ecrane cu un nou sezon și luptele pentru putere din Westeros sunt din nou în plină desfășurare. Dacă citești seria Cântec de gheață și foc sau urmărești serialul, înseamnă că ești un fan al acestei lumi. În conflictele dintre Casele Lannister, Stark, Greyjoy sau Targaryen multe personaje mor, altele supraviețuiesc, dar toate își fac datoria față de familie. Spune-ne cu care te identifici mai mult și, pe baza istoriei lor, noi îți spunem ce cărți de la Nemira ți se potrivesc.

Casa Lannister


GoT_sigils_04Casa Lannister este la acest moment cea mai puternică și cea mai bogată din Westeros. Conducând acum regatul de pe Tronul de Fier, prin comploturi și intrigi, membrii familiei sunt în centrul atenției în luptele pentru putere. Istoria lor începe de la Era Eroilor, cu Lann cel Isteț, care i-a păcălit pe vechii stăpâni din Casterly Rock și a devenit lordul ținuturilor și întemeietorul familiei. Lannisterii au fost dintotdeauna o familie definită de ambiții, mândrie, bogăție și putere, legată strâns de casa dominatoare, fiind mereu aproape de Tronul de Fier.

Pentru susținătorii casei Lannister noi venim cu următoarele recomandări. Antologia Străzi întunecate, pentru că Debarcaderul Regelui este un oraș plin de diversitate și pericole, iar viața pe străzile capitalei este mereu o luptă pentru supraviețuire, așa cum și Lannisterii au descoperit. Chiar dacă puterea domină dorințele acestei familii, pasiunea și dragostea nu lipsesc, iar Marea Șansă este o poveste ce reflectă foarte bine dragostea într-o vreme de război și neliniște. Dacă istoria familiei a demonstrat ceva, e că răbdarea e o calitate importantă pentru urzeala tronurilor, deci o carte carte ca Răbdarea păianjenului este numai bună.

Casa Grejoy


GoT_sigils_07Deși relativ absentă în ultimul sezon, familia Greyjoy va reveni în forță în noul sezon. O casă veche, ce se aseamănă cu vikingii din istoria noastră, caracterizată de o cultură războinică și de dragostea de libertate, de călătorii și aventuri. O casă ce nu îngenunchează ușor, dar respectă pe cei ce merită, Greyjoy pun mare preț pe averile câștigate prin luptă și pradă, nu pe ce se poate cumpăra cu aur. Oamenii din Insulele de Fier duc o viață dură și nu acceptă ușor conducerea altora, de pe continent, așa că nu e de mirare că mai toți noii conducători au fost primiți cu arma în mândă, nu prin capete plecate.

Cei dintre voi care urmăresc cu atenție mișcările casei Greyjoy, primesc din partea noastră următoarele recomandări de lectură. Jumătate de lume este a doua carte din seria Marea Sfărâmată, o serie despre o civilizație nordică ce trăiește pentru luptă și navigat. Pentru că sunt un popor izolat, oamenii din Insulele de Fier, antologia de povestiri cinice, Nu deranjați! este o lectură bună. Și pentru că rebeliunile sunt destul de dese în istoria familiei Grejoy, volumul Rebeliunea nu poate lipsi din această listă.

Casa Stark


GoT_sigils_01Chiar dacă acum, familia Stark este împrăștiată prin toată lumea, iar influența lor nu mai există, de la bun început a fost în centrul evenimentelor, iar impactul asupra lor a fost cel mai mare. Stark este una din cele mei vechi case din Westeros, putând merge până la Era Eroilor, la Bran Constructorul, care e ridicat cetățile Winterfell și Capătul Furtunii, dar și Zidul ce protejează întregul Westeros de amenințarea Celorlalți. Toți membri familiei sunt simboluri ale onoarei și loialității. Respectul lor pentru trecut și vechile legende, dar și Nordul rece în care trăiesc, face din Stark o familie puternică și unită.

Mulți dintre noi sperăm că își vor recăpăta gloria de altădată și căvor fi răzbunați pentru toată durerea suferită până acum. Pentru că frații Stark de la începutul poveștii au o legătură strânsă cu lupii, simbolul casei lor, vă recomandăm Băiatul care vorbea cu corbii, o carte despre tineri care pot vorbi cu animalele. Witcher – Ultima dorință este și ea o lectură potrivită pentru fanii Stark, ținând cont de respectul lor pentru vechile legende. Și pentru că motto-ul lor este: “Vine iarna”, Regina Zăpezilor creează atmosfera perfectă.

Casa Martell


GoT_sigils_11Martell este o casă recent intrată în atenție, dar plină de intrigi, lupte și personaje interesante. O cultură exotică, o ierarhie diferită de restul Westerosului, în care femeile sunt egale cu bărbații, o lume dominată de deșert și căldură, Dorne este o piesă unică în mozaicul celor Șapte Regate. Casa Martell este în frunte oamenilor din Dorne și este cunoscută pentru pasiunea, puterea, dar și temperamentul membrilor ei. Femei războinice, otrăvuri, dar și mișcări calculate și strategii bine construite, toate sunt puncte forte ale acestei familii și dovezi ale puterii ei de supraviețuire.

O carte ce arată perfect pasiunea și puterea feminină ce caracterizează Martellii este Cartea secretă a Fridei Khalo. Pentru că oazele sunt locurile de relaxare preferate ale nobililor din Dorne, Istoria secretă a visului este o lectură numai bună pentru a vă relaxa precum aceștia. Dar casa Martell nu e reprezentată doar de pasiune șî vis, ci și de un spirit războinic deosebit, iar Sulița deșertului ne arată foarte bine cum arată o viață în deșert.

Casa Targaryen


GoT_sigils_02Odată cea mai puternică familie din Westeros, Targaryenii sunt acum în exil, întregul lor neam rezumându-se la Daenerys, Mama Dragonilor. Veniți din vechiul Imperiu al Valyriei, călare pe dragonii lor uriași, Aegon Cuceritorul și cele două surori ale sale au aterizat în Westeros și au pus bazele unei dinastii de 300 de ani. Cucerirea celor Șapte Regate nu a fost lipsită de lupte și sânge, dar dragonii s-au arătat a fi arme formidabile, iar acum, trei secolde mai târziu, Daenerys are din nou dragoni de partea sa și vrea să își recupereze Tronul de Fier. Mândria a fost slăbiciunea acestei familii, dar mândria i-a pus în fruntea celor Șapte Regate.

Motto-ul lor este “Foc și sânge”, iar Regina roșie este recomandarea noastră pentru susținătorii tinerei regine Targaryen. Pentru că istoria lor se întinde pe o perioadă lungă și pe două continente, Istoria lumii este cartea potrivită pentru voi.  Dar ce ne place cel mai mult la casa Targaryen sunt dragonii și ce lectură mai bună despre călăreți de dragoni, dacă nu seria Temeraire.

Posterele sunt realizate de Thomas Gateley.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *