Până de curând, nu citeam decât cărţi tipărite. Rareori, când găseam o carte netradusă la noi sau pe care la momentul respectiv nu mi-o permiteam, dar voiam să o citesc neapărat, o citeam la calculator, dar nici nu mă gândeam să îmi cumpăr un e-reader. Bineînţeles, mi se părea util… dar numai pentru alţii.
De vreo lună, totuşi, am început să folosesc un e-reader şi mi-am schimbat complet părerea despre aceste gadgeturi.
Deşi a citi o carte “adevărată”, a-i simţi mirosul şi textura paginilor este o experienţă care se compară cu greu citirii unei cărţi în format electronic, trebuie să recunosc că diferenţele dintre cele două chiar nu sunt atât de mari. Dar acestea există totuşi.
În primul rând, nu cred că o să mă contrazică cineva când o să spun că e mult mai uşor să pleci într-o călătorie cu un simplu e-reader în bagaj decât cu două-trei cărţi. Aţi putea spune că nu are rost să iei mai mult de o carte când pleci în vacanţă, pentru că, ajuns la destinaţie, nu vei citi prea mult şi sunt de aceaşi părere, dar nu vi s-a întâmplat niciodată să terminaţi pe drum o carte deja începută ca apoi să vă plictisiţi?
Totuşi, trebuie să recunosc că în unele cazuri o carte tipărită este mult mai utilă. La plajă, de exemplu. Eu sunt genul căruia îi face plăcere să lenevească pe sezlong, la umbră, cu o carte în mână. În cazul acesta, sigur nu aş folosi e-readerul, pentru că vreau să mă relaxez, nu să am grijă să nu îmi fie furat (parcă una e să ţi se fure o carte de câteva zeci de lei şi alta e să rămâi fără un e-reader de câteva milioane, nu?) sau să nu îmi cadă în nisip, să nu se ude…
Un alt motiv pentru care prefer cărţile tipărite este că am obiceiul să stric repede orice gadget. De fapt, acesta era unul dintre motivele pentru care nu voiam un e-reader, eram sigură că o să reuşesc să îl scap pe jos, să îl zgârii sau cine ştie ce altceva. Până acum nu s-a întâmplat, dar mai e timp… 🙂 Cu o carte tipărită nu ai astfel de probleme. Nu are ce să se zgârie sau spargă, nu păteşte nimic dacă îţi scapă din mână. În cel mai rău caz, poţi vărsa ceva pe ea şi rămâi cu câteva pagini pătate. Dar măcar ştii că încă o mai poţi folosi.
O altă problemă ar mai fi bateria. Chiar dacă e-readerele au o autonomie mare, de aproximativ o lună, se poate întâmpla să se descarce chiar în momentul în care eroul poveştii face ceva incredibil. Sau, chiar mai rău, bateria se poate strica, pur şi simplu.
Multora le face plăcere să aibă o bibliotecă umplută cu cărţi rare sau vechi. Din păcate, nu poţi face asta cu cărţile în format electronic, nu?
De asemenea, nu cred că sunt singura care a păstrat o floare între paginile unei cărţi. Mai are rost să spun că nu poţi face asta cu un e-reader?
Aţi încercat să citiţi o carte tipărită în timp ce staţi întinşi în pat, pe o parte? Cam greu să daţi paginile, nu? Cu un e-reader nu există această problemă, pentru că nu este nevoie de ambele mâini atunci când dai paginile.
Cred că vi s-a întâmplat şi vouă, copii fiind, să vă chinuiţi să căraţi un ghiozdan greu de câteva kilograme bune la şcoală. Caiete, patru-cinci manuale, culegeri de probleme… Dacă elevii ar putea să înlocuiască manualele grele cu e-book-uri, le-ar fi mult mai simplu. Rămâne, totuşi, problema banilor, pentru că mulţi părinţi nu îşi permit să cumpere e-readere copiilor.
Nu toţi pot folosi un e-reader şi când zic asta mă gândesc în primul rând la bunicii mei. Deşi au două biblioteci pline cu cărţi pe care le-au citit de.. nici ei nu cred că mai ţin minte de câte ori, mi-e greu să cred că o să dea o mare parte din pensie pe un gadget pe care ar învăţa cu greu să îl folosească.
Totuşi, şi tot la bunici mă duc prima dată cu gândul, la cele mai multe e-readere poţi mări/micşora mărimea literelor, astfel încât să îţi fie cât mai uşor să citeşti.
O altă parte proastă la e-book-uri este că mulţi scriitori nu sunt de acord să li se publice cărţile şi în format electronic, din cauza pirateriei.
Şi apropo de piraterie, de ce să fiu ipocrită şi să nu menţionez tocmai acest aspect, sute de e-book-uri se pot downloada în mod gratuit de pe Internet. Problema este că de multe ori poţi downloada o carte plină cu greşeli…
Iar dacă sunteţi împotriva pirateriei, oricum daţi mult mai puţini bani pe un e-book decât pe o carte tipărită.
În plus, la e-book-uri, poţi să pui câte semne de carte vrei, fie că ai găsit un citat pe care vrei să-l ţii minte sau ceva despre care vrei să afli mai multe informaţii. Ce-i drept, unii obişnuiesc să îndoaie paginile sau să le mâzgălească, dar eu niciodată nu am făcut asta şi nici nu o să o fac.
Deşi mulţi cred că e-book-urile vor reuşi să înlocuiască aşa numitele “cărţi adevărate”, nu cred că asta se va întâmpla prea curând. Unii vor rămâne la cărţile tipărite, unii le-au înlocuit (sau le vor înlocui) cu cele în format electronic, iar alţii, la fel ca şi mine, le alternează.
Fiecare prezintă atât calităţi, cât şi defecte, astfel încât mie, cel puţin, mi-e greu să mă decid. Voi de care parte sunteţi?
Tweet
Ce nu remarca majoritatea celor pro/contra ebooks e ca cele doua suporturi nu se exclud reciproc. Imi cumpar anumite carti pe hartie si anumite carti pe reader. Un reader a ajuns chiar destul de ieftin, mai ales daca poti sa aranjezi sa iti fie adus din State si sa eviti un TVA destul de piperat (Kindle Touch-ul pe care mi-l doresc – cel cu 3G, care e mai scump – iese cam 500 lei cu ajutorul prietenei mele din SUA). Daca imparti banii astia la costurile manualelor pe 4 ani… cred ca renteaza. (Dar eu n-as vrea manuale electronice, recunosc. Pe reader nu poti sa folosesti 5 culori de carioci ca sa subliniezi diverse detalii.)
Cat despre vacante… eu citesc foarte, foarte mult si dupa ce ajung la destinatie. Ani de zile am mers cu genti intregi de carti dupa mine si tot am ramas fara materiale de citit prin vreo tara cu alfabet non-latin. Mi-am luat primul ebook reader dupa ce, in 7 zile, am recitit fiecare dintre cele 4 carti cu care am plecat in Grecia. In vacanta urmatoare, am citit 10 pe reader si a fost muuult mai bine. Mie mi se pare o afacere foarte avantajoasa, si spatele meu imi multumeste pt ca nu trebuie sa care decat jumatate de kil.
Ar fi drăguț de văzut ebooks ceva mai celebre decât ce este acum disponibil. Pentru că vrem e-cărți în limba română!
eCărți în limba română există, fie că vă place sau nu.
Se piratează în draci pentru că editurile refuză să vină cu o alternativă legală.
Puneți la dispoziție 40 titluri semi-anonime și nu se vând? Wow, surprinzător! Ce se întâmplă cu hiturile momentului? Cântec de gheață și foc? Jocurile foamei? De unde le pot cumpăra în format electronic în mod legal?
Lasand la o parte editurile, trebuie sa ne gandim si la scriitori, in fond, de la ei incepe totul. Pune problema asa: daca tu ai scrie o serie de carti care ar avea mare succes, ai prefera sa publici doar in print si sa scoti multi bani sau ai prefera sa publici si in format electronic, iar lumea sa citeasca de pe internet cartile tale si sa nu ti le mai cumpere?
Nu știu dacă editurile sunt la curent cu ce se întâmplă online, dar există site-uri unde de unde poți descărca cele două serii amintite mai sus (plus o mulțime de alte titluri!) în format electronic. În limba română. Scanate, converite cu OCR, sunt în format electronic, disponibile gratuit.
Luând în considerare acest fapt, ca scriitor, dacă aș avea de ales între:
1) să scot cartea doar print, după care diverși o scanează și o convertesc în ebook, iar eu iau bani doar pentru versiunea print;
2) să scot cartea print+ebook după care o parte o piratează DAR o parte o și cumpără în format electronic dar și print.
Ce crezi că aș alege?
La o privire scurtă pe „surse” avem, disponibile în format epub/mobi/pdf următoarele:
– toată seria cânted de gheață și foc
– toată seria jocurile foamei
– seria twilight
– The Vampire Diaries
(plus, așa cum am zis, sute de alte titluri, mai noi sau mai vechi).
Ok, am înțeles, autorii nu sunt de acord cu publicarea în format electronic.
Dar de unde cumpăr opera lui Creangă în format digital? Eminescu, Caragiale, Alecsandri, Tolkien?
Și aici sunt autorii revoltați că li se piratează cărțile? 😀
Eu sunt fanul cărților print. Nu am citit o carte pe e-reader, dar am răsfoit câteva cărți pe un Kindle. cred că deocamdată o să rămân fanul cărților în print, deși cred că nu voi renunța niciodată la ele. Poate peste câțiva ani voi folosi și eu un e-reader. Tehnologia evoluează și vrei nu vrei la un moment dat trebuie să faci te adaptezi situației. mai ales că în viitor s-ar putea ca unele cărți să fie doar în format digital.
Consider că această discuție cărți print versus cărți electronice e interesantă, dar mulți cititori cred că vor prefera cărțile print, deși încetul cu încetul va crește și numărul cititorilor de pe e-readere și tablete.
Sincer, eu nu cred ca se va renunta complet la publicarea cartilor in print. Cand ma gandesc la cartile tiparile vs cartile ditigale, nu ma pot abtine sa compar cu presa scrisa vs presa online.
iti inteleg dilema:) luni de zile am oscilat la gandul sa-mi iau sau nu un e-book. si pretul destul de piperat era o problema, dar nu asta m-a retinut: exista o multime de carti pe care am posibilitatea sa le cumpar din librarii sau on-line, dar nu le gasesc legal in format electronic. cred ca autorii ar trebui consiliati in privinta asta, daca vor public constant trebuie sa le ofere mediului virtual o sansa.
Este chiar pacat ca nu se gasesc mai multe e-book-uri traduse si care pot fi cumparate. Am downloadat multe carti degeaba, traducerile erau sub orice critica sau diacriticele nu erau puse bine si nu aveam cum sa citesc cartea respectiva cu patratele si cerculete si…
Si eu zic ca nu se exclud, citesc si electronice si print. Si mie imi pare rau ca exista suport mai mare din partea editurilor romanesti pentru digital.
Da, inteleg ca se pirateaza, dar si daca imprumut de la prieteni, nu e tot aia? tot o persoana a cumparat si altul a citit gratis. Plus ca exista biblioteca metropolitana unde gasesc o groaza de carti de imprumutat.
Nu am pretentia sa apara ultimul SK digital o data cu cel fizic, dar autori mai vechi ale caror carti nu se mai gasesc in print sau carti care deja au ani de cand au aparut in print, eu zic ca ar putea sa apara si digital, dar, evident, nu la acelasi pret ca e absurd.
Nemira a facut foarte bine ca a publicat niste ebook-uri, pacat ca sunt mult prea putine si nici nu apar mai multe. Plus ca putini autori buni pe acolo.
Exista puncte forte atat pt cartile fizice cat si pentru digitale, nimic nu e perfect si cred ca vor coexista o lunga perioada de acum incolo. Pe de o parte nu imi place sa car 10 carti in concediu, pe de alta parte nu am grija ca le lovesc (deja am stricat un kindle, stiu ce vorbesc, imediat ce lovesti ecranele alea s-au stricat)
Oricum ar fi, anumite carti nu concep sa nu le am in biblioteca, sa le am doar pe ebook parca le reduce la niste “chestii” fara multa valoare. Altele insa nu ma pasioneaza sa le am in biblioteca.
S-a si exagerat cu cartile, ar trebui sa fie mult mai ieftine si ca atare s-ar si vinde mult mai bine (discutabil, sunt de acord) si asta ar fi in folosul tuturor. Cand vad carti la 100 ron cand salariul minim e cat e, mi se pare complet absurd. Sigur, poate nu e vina editurilor, dar cu siguranta nu e nici a cititorului.
Cert e ca mi-ar placea sa vad mai mult suport pentru formatul digital din partea editurilor. Ma intreb ce se va intampla cand autorii vor alege direct formatul digital si vor scurtcircuita editurile (care au si rolul extrem de important ca au corectori de text, stil etc.).
Si daca vorbim de carti legale in engleza, mai apare o problema: un paperback e in jur de 10 dolari pe Amazon; aceeasi carte, editie Kindle, e 12-15 dolari… pai sa nu-ti vina cheful sa piratezi dupa aia? Sunt si carti la care raportul e mai normal (Kindle – 5-7 dolari, paperback – 10-12 dolari), dar mai putine decat celalalte.
Si totusi, inca nu vad un raspuns oficial al editurilor romanesti la intrebarea: De ce nu pun si in format electronic (ebooks) cartile pe care le editeaza?
Pe vremuri exista temerea ca autorii for muri de foame din cauza copiatoarelor! S-a dovedit ca nu e asa.
Eu vreau sa dau un click si sa cumpar cartea de pe Amazon/Nemira etc.
Nu vreau sa mai taiati copaci!
Poate ca unii autori nu doresc cartile lor in format electronic, dar paradoxal, acestea se gasesc in format electronic, in limba engleza!
Explicatia… nu tine!
Frustrarea cititorului/platitorului creste…
Editurile se vaita ca nu se citeste, ca romanul nu cumpara, ca mor de foame si falimenteaza, DAR nu fac nimic sa evolueze.
Daca acum platesc pentru carti, voi plati si pe viitor, dar mariti pasul traducerilor si scoateti variante electronice!
E f. frustrant sa nu iti aduce aminte clar de actiunea dintr-o carte, a carei prima parte ai citit-o acum 1-2 ani…
In plus… nu mai am loc de carti in biblioteca!
Nu scoateti in format digital, ei bine atunci se pirateaza (moi) ca doar de ce sa dai 100 lei pe print cand te costa 10 lei epub, pdf sau mobi in magazin online sau gratis daca esti pirat ca noi.