Dan Simmons și literatura ca un vast tablou

Despre Dan Simmons se știe că este un autor prolific și eclectic care a reușit cu o măiestrie de neegalat să combine genuri ca science fiction, fantasy și horror, uneori în același roman. Câștigător al premiului World Fantasy Awards pentru volumul Kali Song, dar și Hugo și Locus pentru Hyperion, considerat a fi unul dintre cele mai bune romane SF ale contemporaneității, Simmons a cochetat cu succes și cu literatura de suspans, fiind ”părintele” seriei care îl are ca protagonist pe Joe Kurtz.

Odată cu lansarea romanului Drood, Dan Simmons a câștigat aprecierea internațională, reușind să aducă în prim plan o poveste pe cât de fascinantă, pe atât de ciudată: eroul principal este întruchipat de însuși Charles Dickens, prins într-un mister halucinant și sinistru în care devine obsedat de un personaj aflat la limita dintre realitate și nebunie, o întruchipare a maleficului, o fantomă ce îi bântuie și îi zguduie viața celebrului scriitor britanic. 

Puțini autori au reușit în cariera lor să exploateze cu succes mai multe sub-genuri literare așa cum a reușit Simmons. Talentul său de a crea povești fantastice într-un solid cadru de crime / thriller sau de a crea scenarii clasice transpuse în tablouri ce se înscriu în atmosfera horror.

Într-un interviu acordat Revistei Suspans, Dan Simmons îi mărturisea lui Mircea Pricăjan că ”dacă demonstrează ceva carierea mea, acest lucru trebuie să fie că nu mă preocupă aproape deloc graniţele genurilor. Pentru mine, sumedenia de tropi şi protocoale ale diferitelor genuri – deşi greu de însuşit şi pe care orice autor le abordează lejer pe propriu-i risc – sunt culorile de pe paleta pictorului, iar genurile însele – pânzele de varii mărimi.”

Mai mult de atât, autorul a mai menționat în același interviu că ”îi voi da cuvântul lui Drood însuşi ca să răspundă la întrebarea „cine este Dan Simmons” pentru cititorii mei români. Am credinţa că autorii de ficţiune trebuie să scrie ficţiune şi să nu trăncănească despre ei înşişi. Dacă ficţiunea lor nu-i explică cititorului inteligent cine şi ce este autorul în cauză, sau care sunt interesele sale, nimic altceva nu o va face”

Așadar, vă invităm să îl descoperiți pe Dan Simmons, omul cu o mie de penițe și idei, un autor de care s-a mai auzit și se va mai auzi mult timp de acum încolo, din moment ce zvonurile de la Hollywood susțin că Drood este pe lista de proiecte în curs de dezvoltare al celebrului regizor Guillermo del Toro.

1 Comentariu

  1. iv 30/01/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *