Editura Nemira sprijină tinerii pasionați de literatură și anunță cei cinci beneficiari ai Bursei de cititor, ediția a II-a:
Marius Andrei Beleuz, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Ploiești
Fragment din eseu:
– Carte! Ce este „carte”? Cine eşti şi unde mă aflu?
– Sunt Înţelepciune, stăpâna lumii cărţilor. Aici folosim cărţile pentru a ne crea spiritul şi a ne hrăni. Fiecare carte emană energie, iar noi, citind cartea, absorbim acea energie şi astfel evoluăm. Cartea aceasta are multă energie! E a ta?
– Nnn … nu, se bâlbâi el. Eu nu ştiu să citesc.
– Dar eu te pot învăţa. Vino cu mine!
Emilia Ciobanu, Colegiul Naţional „NichitaStănescu”, Ploiești
Fragment din eseu:
În Universul meu, Soarele este reprezentat de mințile scriitorilor, planetele de genuri de cărți și sateliții de cărțile favorite. Stelele sunt deznodăminte citite deja sau necitite încă, iar meteoriții sunt reprezentați de cărțile care îmi demontează toate convingerile și care mă determină să reconsider totul. Găurile negre sunt nopțile în care nu am putut dormi, pentru că n-am putut lăsa o carte din mână până când nu am terminat-o. Pământul este cel mai populat gen de cărți, pentru că este preferatul meu. Pe acesta sunt țări și orașe pe care le ador și le slăvesc, orașe pe care nu le-am vizitat și orașe în stare de asediu. Iar toate astea sunt ținute adunate laolaltă, strâns legate între ele, de către materia neagră reprezentată de imaginație.
Elena Cîrneleagă, Colegiul Național „Unirea”, Focșani
Fragment din eseu:
Am tot călătorit prin imaginație, prin lumi mari și mici, reale și nu prea, care nu mă lăsau nici după luni întregi să le aflu toate străzile lăturalnice și prin care mă pierdeam de cum puneam piciorul acolo, dar și prin altele pe care aș fi vrut să le fi uitat. Deseori, fără vreun ghid turistic sau vreun cuvânt înainte plecam la drum și totuși, mă simțeam ca acasă oriunde aș fi ajuns.
N-am ținut cont de cum ajungeam acolo sau de câți alții au fost înaintea mea.
Teodora Lovin, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea
Fragment din eseu:
Citim și pornim cu fiecare pagină către un univers care se deschide în fața noastră. Plecăm la drum cu parti-pris-uri, cu prejudecăți, și ieșim dezgoliți și înnoiți, schimbați în esență, pe o poartă aflată la capătul lui. Călătorim aruncându-ne printr-un act voit și gratuit pe piscul gloriei spirituale, ne proiectăm pe culmea lumii și de acolo privim în jos, către fiecare poveste care ni se prezintă, către fiecare personaj care se arătă. Un deus ex-machina devine cartea când începe să ne ghideze pas cu pas, o dublare a conștiinței și o devoalare a simțurilor care brusc se ascut și devin receptive la orice semn care să indice direcția.
Șerban Dumitru Suciu, Colegiul Național “Octavian Goga”, Sibiu
Fragment din eseu:
Trenul Regional 2109 „Imaginația” cu stațiile Copilărie, Începuturi Noi, Adolescență pleacă în următoarele momente din gara Nemira. V-ați cumpărat bilet? Călătoria e gratuită oricum, dar ca formalitate măcar. V-ați îmbarcat? Trenul pleacă, așa că scoateți-vă batista albă și scuturați-o frenetic, luați-vă rămas bun de la tot ce înseamnă profan pentru că urmează să trecem în sfera sacrului.
Statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții – titluri din colecțiile SF&Fantasy, Young Adult, Babel, Yorick, Istoria, Suspans, n’autor, Vorpal.
Bursa de cititor Nemira este un proiect concurs care răspunde nevoii sociale de a educa prin lectură, de a promova cultura scrisă și obișnuința de a citi de plăcere.
Consumul de cultură scrisă în rândul copiilor, tinerilor și apoi adulților este esențial pentru a forma persoane care înțeleg spiritul diversității vieții, societății și artei.
Cea de-a doua ediție a proiectului Bursa de cititor Nemira a avut loc în perioada 8 octombrie – 13 decembrie.
Pentru înscrierea în concurs, participanții au trimis un eseu cu tema: Citim și călătorim prin imaginație. Au fost centralizate 286 de aplicații, dintre care 223 au respectat toate prevederile regulamentului. Jurizarea a fost făcută de reprezentanți ai editurii Nemira.
Prin Bursele de cititor Nemira ne dorim să sprijinim acei tineri care sunt pasionaţi de literatură şi în acelaşi timp să încurajăm cât mai mulţi adolescenţi să citească de plăcere. Pentru că noi credem că lectura şi educaţia sunt întotdeauna primii paşi către o lume mai bună.
Ana Nicolau, Director general Nemira
Tweet