Keith Topping, profesor la Universitatea Dundee din Scoţia, a făcut un studiu independent asupra copiilor, din care reiese că băieţii au început să citească cărţi cu un nivel de dificultate mai mare decât în anii precedenţi, ajungându-le din urmă pe fete.
Topping a examinat obiceiurile a peste 210,000 de copii şi adolescenţi din Marea Britanie. În urma studiului, a descoperit că cei mai citiţi autori sunt Roald Dahl (care era cel mai popular şi în 2011), Roderick Hunt, Jeff Kinney, Francesca Simon, JK Rowling, Allan Ahlberg, Stephenie Meyer, Jacqueline Wilson, Michael Morpurgo şi Dav Pilkey.
Profesorul susţine că în special băieţii trebuie motivaţi să citească, fetele neavând atâta nevoie să fie împinse de la spate.
„Băieţii sunt mai interesaţi de non-ficţiune, dar au nevoie să fie încurajaţi să citească cu mai multă atenţie”, mai spune Topping, care are până acum peste 300 de lucrări publicate şi traduse în 12 limbi.
Cu această ocazie, vă recomandăm câteva titluri din colecţia Nemira Junior, care îi invită la mister şi aventură pe adolescenţii şi tinerii pasionaţi de lectură.
Oberon Zell-Ravenheart – Cartea ucenicului vrăjitor
Iată cartea pe care Merlin i-ar fi oferit-o tânărului Arthur… dacă ar fi existat, fireşte. În Cartea ucenicului vrăjitor vei găsi numeroase informaţii, exerciţii şi instrucţiuni despre cum să-ţi construieşti o baghetă magică, cum să-ţi compui propriile rune, cum să-ţi faci un minicadran solar, cum să alcătuieşti şi să foloseşti un arc cu săgeţi de foc, cum să creezi Calea Lactee şi multe alte lucruri uluitoare.
Jerry Spinelli – Copila Stea
La Liceul Mica din Arizona, ziua începerii şcolii este de neuitat, căci anunţă sosirea unei noi colege: Copila-Stea. Are un stil vestimentar inedit, iar fanteziile sale nu trec neobservate: cântă la ukulele în cantina scolii, iar în clasă îşi pune pe birou o faţă de masă şi un vas cu flori. La început, este privită cu suspiciune, apoi toţi vor să se împrietenească cu ea, ba chiar i se propune să devină majoretă echipei de baschet, pe care o ajută să câştige pentru prima oară. Însa felul ei inedit de a fi majoretă îi aduce oprobriul tuturor şi începe… sfârşitul popularitaţii.
Naomi Novik – Dragonul Maiestatii Sale
Viaţa căpitanului Will Laurence din Marina Regală britanică este răsturnată din clipa în care capturează o fregată franceză, având la bord un ou de dragon destinat împăratului Napoleon. Transformat peste noapte în aviator, Laurence devine căpitanul puiului de dragon pe nume Temeraire, de care îl va lega o profundă prietenie. Laurence şi Temeraire îşi vor primi botezul de foc în inima bătăliilor napoleoniene.
Judson Roberts – Războinicul Viking
Fiul unei căpetenii şi al unei printese, tânărul Halfdan s-a născut sclav. Luptător de temut cu arcul şi săgeata, cunoscând secretele naturii, nu poate decât să viseze la viaţa de războinic. Dar tatăl său cade răpus de lovitura năprasnică a unui saxon, iar mama sa va plăti un preţ teribil pentru libertatea băiatului.
Şi pentru că obiceiurile se preiau din familie, puteţi să îl convindeţi mai uşor pe cel mic să citească dacă vă vede mereu cu o carte în mână. Aţi verificat de curând noile apariţii editoriale?
Tweet
Am citit de curand atat Copila-Stea, cat si Razboinicul viking si pot spune despre ambele ca sunt lecturi excelente pentru juniori, insa nu numai; mi s-a parut in special Copila-Stea potrivita si pentru adulti, datorita complexitatii si inventivitatii sale, aceasta nefiind in niciun caz o alta carte “banala” – ii pune deopotriva pe adulti si pe copii pe ganduri.