UPDATE:
Ei bine, am făcut și extragerea random dintre comentariile acestui post, așa cum promiteam. Pendragon. Faar, orașul pierdut se îndreaptă către cititorul nostru tyn! Felicitări! Revenim noi cu un mail pentru detalii.
Obișnuiesc să îmi reamintesc an de an acest lucru, pe 1 iunie și nu numai, datorită lui Lucian Blaga. A venit vara, și odată cu ea și amintirile nostalgice legate de poveștile care ne făceau lumea să devină magică!
M-am tot gândit la atitudinea mea față de cărți, pe când eram mică. Îmi amintesc că adoram să o ascult pe bunica spunându-mi basme și povești ale copilăriei ei înainte de culcare. Îmi amintesc și de cărțile pentru școală pe care eram nevoită să le citesc, fie că vroiam, fie că nu. Dar, cel mai mult și mai mult, îmi amintesc de cărțile lui Jules Verne.
Uram să citesc, îmi displăcea ideea să petrec timp în fața unor pagini fără poze. Până când tata mi-a pus în față cartea 20 000 de leghe sub mări și mi-a spus că așteaptă un rezumat de 2 pagini când o termin. Mi-a plăcut ceea ce am descoperit, cu puțină răbdare și cu o imaginație specifică oricărui copil. Era o lume fantastică în care pășisem, mă închipuiam cutreierând adâncurile la bordul submarinului Nautilus. Aventurile lor deveniseră ale mele acum.
O să încerc să întocmesc un top privind lecturile “tinereților mele”, nu demult apuse. Și le voi trece pe parcurs ce îmi vin în minte. Așadar, un “top of mind” al cărților copilăriei:
1. Evident, voi începe cu Jules Verne – 20 000 de leghe sub mări;
2. Mi-am adus aminte instant de Hans Christian Andersen – Crăiasa zăpezii;
3. Mihail Sadoveanu – Dumbrava minunată;
4. Antoine de Saint Exupery – Micul Prinț;
5. Cezar Petrescu – Fram, ursul polar.
Vă provoc să vă răscoliți și voi cufărul amintirilor și să ne aducem aminte împreună de lecturile care ne-au format, care ne-au ajutat să devenim cei de acum. Aștept să citesc multe topuri personale sau pur și simplu, să ne povestiți despre cartea preferată!
Iar prin tragere la sorți, voi premia unul dintre comentariile acestui post cu cartea D. J. MacHale – Pendragon. Faar, orașul pierdut, din colecția Nemira Junior.
Deadline: 3 iunie 2011, ora 23:59.
Tweet
Mi-au plăcut poveştile din totdeauna.
Mama îmi povestea că atunci cînd eram mic nu aveam o clipă de răgaz, eram într-o continuă mişcare, trebuia cu o mînă să mă ţină şi cu alta să mă îmbrace, să nu ies aşa cum eram afară, la joacă, la copii… Dar – întotdeauna e un dar, nu? – dacă voia să mă facă să stau locului, era suficient să îmi spună o poveste. “Nici măcar nu mai îndrăzneai să respiri! Erai tot doar ochi şi urechi!” Şi nu conta că povestea îmi mai fusese spusă de zeci de ori… Cum mama nu ştia multe poveşti, mi-a citit. “Neînvinsul” de Jack London (aşa era tradus Colţ Alb în ediţia respectivă) mi l-a citit de două ori!
Cînd tata s-a întors, în 1964 din închisoare, în casă erau doar o duzină de cărţi. Tata a avut însă un viciu: lectura! Cînd a murit, a lăsat în urma lui 8000 (opt mii) de volume!
Inevitabil, microbul lecturii mi s-a transmis şi mie. Pot trăi fără muzică, fără televizor, fără filme, fără telefon – dar nu fără cărţi… O zi fără o pagină măcar citită e o zi extrem de grea…
Cărţile copilăriei care m-au format?
“Colţ Alb”, “David Copperfield”, “Winettou”, “Cărţile juglei” şi colecţia “Poveşti nemuritoare”…
In copilarie, din clasa a 2-a pana intr-a 8-a am citit foarte mult. Devoram pur si simplu Jules Verne. Am citit atunci majoritatea operelor lui. Bibliotecara din sat ma cunostea si ma lasa singur in biblioteca satului pana imi gaseam ce im placea, deoarece nu intra mai nimeni acolo. Deasemenea mi-a placut mult ¨Cei trei muschetari¨, ¨Cocosatul de la Notre Dame¨, m-a sesnibilizat Maitreyi al lui Mircea Eliade.
Ce vremuri, in care reuseam sa citesc o carte in cateva zile, nu ca acum in saptamani, datorita timpului limitat. Dar chiar si asa, ador sa citesc.
Top 3 al copilariei. Le-am recitatit cu placere de-a lungul anilor.
1. Gica Iutes – Cei de la Crisanta ( a.k.a ‘ O stea din toate e a mea)
2. Grigore Popescu Bajenaru – Cismigiu & Company
3. Constantin Chirita – Ciresarii: Castelul Fetei in Alb