Cristina Andrei și Mara Wagner sunt invitate la festivalul „Orașul și Literatura” (LOFEST)

Orasul si literatura 2018 pngCristina Andrei și Mara Wagner sunt invitate la a treia ediție a festivalului „Orașul și Literatura” (LOFEST), ce își propune să aducă laolaltă prozatori din România și din alte țări europene.

Festivalul se va desfășura în perioada 8-10 martie, la Institutul Cultural Român și la Muzeul Național al Literaturii Române. Evenimentele vor fi moderate de Paul Cernat, Caius Dobrescu, Ovidiu Șimonca și Cezar Gheorghe.

Trei seri de lecturi publice, întâlniri cu cititorii și dezbateri pe marginea orașului văzut de scriitori din spațiul european. LOFEST e o contribuție la revigorarea prozei românești în spațiul public prin interacțiunea cu cititorii care vor participa la lecturile-dezbateri din fiecare seară.

Bucureștiul și orașul (în general, ca teme) vor fi prezente și în scrierile invitaților străini, ceea ce face și din a treia ediție una cu participare internațională, centrată pe memoria și prezentul orașului. Festivalul este deschis tuturor amatorilor de literatură, oferindu-le șansa întâlnirii cu Orașul (magic sau real) în operele literare.

Lista invitatelor la LOFEST este completată de autoarele Gabriela Adameșteanu, Lavinia Bălulescu, Carmen-Francesca Banciu, Veronica D. Niculescu, Mihaela Perciun, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Tatiana Țîbuleac.

Partenerii acestei ediții a festivalului sunt: Institutul Cultural Român, Observator Cultural, TVR 2, Polirom, SemneBune, Poesis Internațional, Clubul de lectură Institutul Blecher, Radio România Cultural, Institutul Polonez București, Nemira, Moldmetal Trading, Reea, Rfi ( Frances Media Monde ), TV City, Agenția de Carte, IQool, Romanian Literature Now, Sport Total, Book Hub.

Programul complet al festivalului îl puteți găsi pe website-ul oficial.


646×404

Abonatul nu poate să fie contactat, de Cristina Andrei

„Absolventă de Filologie, cu ani mulţi – peste două decenii – şi fructuoşi în TVR, Cristina Andrei debutează cu un roman, o privire temerară despre straturile sociale suprapuse, pe care le ştie foarte bine ca jurnalistă. Cu un puternic simţ al detaliului, cu o uimitoare capacitate de a construi dialoguri veridice, autoarea îşi urmăreşte personajele, începând  din Vinerea Mare şi până la înviere. Personajele sunt îndărătnice, nu acceptă uşor minunile, unii mai şi dispar – . Cei amărâţi şi pustiiţi ard, deseori, mai repede decât lumânările, aşa că doar şansa existenţei unui prozator precum Cristina Andrei îi mai poate scăpa de uitare şi indiferență. “ – Ovidiu Simonca


index

În spatele blocului, de Mara Wagner

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii, cutume și reguli proprii. În spatele blocului îți dădeai întâlnire prin bilețele trimise „cu poșta“ prin prieteni și „ți se cerea prietenia“, tot acolo săreai coarda, jucai elasticul, leapșa, hoții și vardiștii. Pentru mulți dintre adulții de azi, mare parte din copilăria și adolescența în comunism s-a petrecut în spatele blocului, nu doar la cozi pentru alimente pe cartelă și învățat pentru examenul de treaptă. În spatele blocului nu erau parcările pline de mașini de azi, erau comunități de copii mai mari și mai mici, de adulți și bătrâni, o lume a socializării greu de înțeles pentru indivizii solitari ce am ajuns douăzeci și ceva de ani mai târziu.


 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *