La scurt timp după ce am descoperit computerul am descoperit și ebook-urile – în formate Word și, mai târziu, PDF. Chiar dacă toate cărțile pe care le găseam pe internet la vremea aceea erau în limba engleză, îmi plăcea să le adun la mine în calculator. Adunasem deja un număr considerabil când am decis că e momentul să mă apuc și de citit. Cum la vremea respectivă abia descoperisem calculatorul, primul e-book pe care l-am citit era legat de internet. La scurt timp după ce m-am apucat, am realizat că nu este o lectură prea placută; una este sa iti miști tu ochii peste text și alta e sa dai scroll; una este sa citești la birou de pe un monitor care iți prăjește ochii și alta e să stai întins în pat cu cartea în brațe. Așa că nu a durat mult și am renunțat la lecturile electronice.
Acum doi ani am auzit de Kindle de la Amazon.com, e-book reader-ul cu ecran special care nu iti obosește ochii, de mărimea unei cărți, pe care poți stoca un număr considerabil de volume. Dar prețul ridicat pentru acele vremuri m-a făcut să rămân la cărțile tipărite.
După ce am scăpat de cărțile tehnice din perioada studenției, am început să redescopăr beletristica și să mă reîndrăgostesc de cărți, Nemira devenind sursa mea principală de lecturi pe care le comandam online. Am profitat de multe oferte de la Nemira, ajungând să iau fiecare serie la un preț foarte bun. Așa am achiziționat serii precum: Cantec de Gheata si Foc, Marte, Hyperion, Dune sau Disfunctia Realitatii. Oricat de mult îmi plăcea să am aceste cărți, am realizat că durata de viață a unei file în mana mea este de aproximativ un minut. Oricât de mult iubesc cărțile, după ce le citesc, sunt sortite unei vieți într-un raft alături de alte consoarte prăfuite, îngălbenite și îmbătrânite. Și atunci de ce să le am? Ca să le demonstrez prietenilor veniți în vizită că sunt un om citit? Ca să aștepte ziua când copilul meu, pe care nici nu îl am încă, va dori, probabil, să le citească? Ca să le împrumut prietenilor pentru a sfârși uitate pe undeva? Puțin probabil.
Așa că, înarmat cu un nou stil de viață bazat pe minimalism, am început să caut variante minimaliste pentru a-mi satisface pasiunea pentru lectură. Și așa am dat din nou de Kindle. Dispozitivul a ajuns deja la a treia versiune, cu o calitate a ecranului bazat pe cerneală digitală foarte apropiată de cea a unei carți tipărite și un preț accesibil. Așa că am citit tot ce trebuia despre Kindle și i-am anunțat pe cei apropiați să nu își facă planuri de cadouri pentru ziua mea, deoarece darul este deja pe drum. Iar cu o zi înainte de aniversare, cadoul a ajuns la mine: un Kindle nou-nouț. Chiar dacă aveam deja o colecție de cărți digitale și o listă de cărți în engleză pe care voiam să le citesc, nu mică mi-a fost surprinderea să văd că partenerul meu de până atunci, Nemira, punea deja la cale să lanseze secțiunea de cărți în format electronic. Dintr-o eroare am ajuns să descopăr această secțiune înainte să fie lansată, cumpărând prima carte în format electronic de la Nemira! 🙂
Chiar dacă multă lume e reticentă la renunțarea la cartea tipărită, cred că lucrurile se vor schimba curând. Până la urmă, și eu am făcut parte din tabăra celor reticenți. Dar lucrurile evolueaza. Nu poți asculta muzică la magnetofon când toată lumea are MP3 player, nu poți să trimiți scrisori când lumea are email sau telefon mobil. Și tocmai pentru că eu cred în această evoluție și vreau să le arăt și celorlalți că ebook-urile nu sunt așa rele, am pornit un blog despre lectura digitală și e-book readere. Dacă esti și tu dispus sau tentat să faci această schimbare și vrei să afli mai multe, citește-mă pe BookNote.ro
Tweet
[…] This post was mentioned on Twitter by copolovici and Marian Buhnici, BookNote.ro. BookNote.ro said: Am scris un Guest Post pe blogul Nemira. http://bit.ly/cfGjb0 […]
sunt de aceeasi parere cu tine, insa 200 $ pe un kindle poate descuraja pe multi, mai ales ca este si reticenta unei comenzi din afara si pe net. cred ca va mai dura in jur de 2-3 ani pana cand fenomenu’ kindle/ebook reader va avea amploarea visata de edituri, asta si din cauza schimbarii de generatii, dar si a lipsei promovarii in media.
in plus, nu toata lumea se desparte cu usurinta de cartea fizica.
succes nemira si bravo celor care au implementat ideea.
de ce nu faceti si o sectiune pe site cu niste adrese utile de unde sa cumparam ebook readere? sau chiar sa le vindeti voi, nu conteaza.
cu stima,
stifie.
@Stifie: Nu trebuie sa ti-l iei pe cel mai scump, cel de $139 este la fel de bun. iar de luat din State nu mai este asa de complicat ca acum cativa ani. Chiar am scris un articol despre asta pentru ca stiu ca oamenii sunt reticenti. Citeste si tu si o sa vezi ca e foarte simplu: http://www.booknote.ro/articole/cum-comanzi-un-kindle-de-pe-amazon-com/
Sunt o multime de oameni care au ereadere.
Problema e ca editurile se misca foarte greu.
Ma bucur ca Nemira a inceput aceasta activitate, am si cumparata cinci ecarti de la ei, ecarti care nu prea m-au interesat, le-am cumparat doar de placerea de a le cumpara.
Imi pare rau ca Nemira se misca asa de incet si nu incepe sa vanda masiv adevaratele ecarti cerute de toata lumea, in special din colectia Nautilius.
Inteleg ca ideia de ebook a cazut.
Nu mai vad nici o activitate.
@Warry, la ce activitate te referi?
Warry, tu ai ratat toate reply-urile lui Vlad de pana acum? A explicat foarte clar ca trebuie dusa munca de lamurire cu autorii ca sa le permita sa publice cartile in varianta electronica. Ai impresia ca procesul asta se termina in 2 saptamani sau cum?
Pentru Marian.
Nu a mai aparut nici o carte noua, iar din cartile in curs de aparitie nu s-au mai tiparit nici una.
Astept macar Logofatul de taina, e prima din serie si nu vreau sa ma apuc de celelalte pana nu citesc Logofatul de taina.