Guest post: Cartea digitală – un nou stil de viață

 

La scurt timp după ce am descoperit computerul am descoperit și ebook-urile – în formate Word și, mai târziu, PDF. Chiar dacă toate cărțile pe care le găseam pe internet la vremea aceea erau în limba engleză, îmi plăcea să le adun la mine în calculator. Adunasem deja un număr considerabil când am decis că e momentul să mă apuc și de citit. Cum la vremea respectivă abia descoperisem calculatorul, primul e-book pe care l-am citit era legat de internet. La scurt timp după ce m-am apucat, am realizat că nu este o lectură prea placută; una este sa iti miști tu ochii peste text și alta e sa dai scroll; una este sa citești la birou de pe un monitor care iți prăjește ochii și alta e să stai întins în pat cu cartea în brațe. Așa că nu a durat mult și am renunțat la lecturile electronice.

Acum doi ani am auzit de Kindle de la Amazon.com, e-book reader-ul cu ecran special care nu iti obosește ochii, de mărimea unei cărți, pe care poți stoca un număr considerabil de volume. Dar prețul ridicat pentru acele vremuri m-a făcut să rămân la cărțile tipărite.

Marian Buhnici & Amazon Kindle 3După ce am scăpat de cărțile tehnice din perioada studenției, am început să redescopăr beletristica și să mă reîndrăgostesc de cărți, Nemira devenind sursa mea principală de lecturi pe care le comandam online. Am profitat de multe oferte de la Nemira, ajungând să iau fiecare serie la un preț foarte bun. Așa am achiziționat serii precum: Cantec de Gheata si Foc, Marte, Hyperion, Dune sau Disfunctia Realitatii. Oricat de mult îmi plăcea să am aceste cărți, am realizat că durata de viață a unei file în mana mea este de aproximativ un minut. Oricât de mult iubesc cărțile, după ce le citesc, sunt sortite unei vieți într-un raft alături de alte consoarte prăfuite, îngălbenite și îmbătrânite. Și atunci de ce să le am? Ca să le demonstrez prietenilor veniți în vizită că sunt un om citit? Ca să aștepte ziua când copilul meu, pe care nici nu îl am încă, va dori, probabil, să le citească? Ca să le împrumut prietenilor pentru a sfârși uitate pe undeva? Puțin probabil.

Așa că, înarmat cu un nou stil de viață bazat pe minimalism, am început să caut variante minimaliste pentru a-mi satisface pasiunea pentru lectură. Și așa am dat din nou de Kindle. Dispozitivul a ajuns deja la a treia versiune, cu o calitate a ecranului bazat pe cerneală digitală foarte apropiată de cea a unei carți tipărite și un preț accesibil. Așa că am citit tot ce trebuia despre Kindle și i-am anunțat pe cei apropiați să nu își Marian Buhnici & Amazon Kindle 3facă planuri de cadouri pentru ziua mea, deoarece darul este deja pe drum. Iar cu o zi înainte de aniversare, cadoul a ajuns la mine: un Kindle nou-nouț. Chiar dacă aveam deja o colecție de cărți digitale și o listă de cărți în engleză pe care voiam să le citesc, nu mică mi-a fost surprinderea să văd că partenerul meu de până atunci, Nemira, punea deja la cale să lanseze secțiunea de cărți în format electronic. Dintr-o eroare am ajuns să descopăr această secțiune înainte să fie lansată, cumpărând prima carte în format electronic de la Nemira! 🙂

Chiar dacă multă lume e reticentă la renunțarea la cartea tipărită, cred că lucrurile se vor schimba curând. Până la urmă, și eu am făcut parte din tabăra celor reticenți. Dar lucrurile evolueaza. Nu poți asculta muzică la magnetofon când toată lumea are MP3 player, nu poți să trimiți scrisori când lumea are email sau telefon mobil. Și tocmai pentru că eu cred în această evoluție și vreau să le arăt și celorlalți că ebook-urile nu sunt așa rele, am pornit un blog despre lectura digitală și e-book readere. Dacă esti și tu dispus sau tentat să faci această schimbare și vrei să afli mai multe, citește-mă pe BookNote.ro

24 Commentarii

  1. stifie 15/11/2010 Reply
  2. Marian 15/11/2010 Reply
  3. warry 15/11/2010 Reply
  4. warry 22/11/2010 Reply
  5. Marian 22/11/2010 Reply
  6. Jen 22/11/2010 Reply
  7. warry 23/11/2010 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *