Dacă isteria coronavirusului ți-a trezit sentimentul că cea mai bună abordare zilele astea este să te așezi într-un loc comod cu o carte în brațe și cu poftă de citit ceva care să pună acolo unde trebuie accentul pe momentele astea de panică, Marian Coman, redactorul-șef Armada, a pregătit pentru tine câteva recomandări de lectură.
Băiatul de pe pod, M. R. Carey
În romanul lui M.R. Carey, oamenii de știință și militarii din stația Rosalind Franklin încearcă să salveze lumea de o pandemie ce amenință să distrugă întreaga civilizație. De menționat faptul că M.R. Carey este și scenarist de benzi desenate, ceea ce face ca romanele sale să fie foarte vizuale. Băiatul de pe pod este o carte a cărei acțiune se desfășoară în același univers ca cel din Fata cu toate darurile.
Acum, personajul principal este Greaves, un băiat de cincisprezece ani, instabil emoțional ce pare să fi găsit leacul pentru boala cu care se confruntă omenirea.
O carte fascinantă, deopotrivă o dramă în plină claustrofobie, un thriller palpitant și o lungă călătorie printr-o lume apocaliptică. Băiatul de pe pod e scrisă neobișnuit de poetic, iar tensiunea crește cu fiecare pagină
Barnes and Noble
Seria Transformarea, Justin Cronin
Dacă în Băiatul de pe pod și în Fata cu toate darurile avem o apocalipsă zombie, în trilogia Transformarea, mutațiile pe care le suportă personajele amintesc mai degrabă de vampiri, iar Justin Cronin, profesor universitar de literatură engleză, are darul să contureze cu foarte multă migală degradarea societății și a civlizației umane.
Seria Transformarea cuprinde romanele: Transformarea, Cei doisprezece și Orașul oglinzilor.
În romanele lui Cronin, proiectul NOE, un experiment secret, o ia razna în clipa în care se răspândește din greșeală un virus care transformă ființele umane în ceva ucigător și indestructibil.
Citiți cincisprezece pagini, și o să fiți cuceriți. Citiți treizeci de pagini, și o să vă treziți prizonieri care stau cu cartea în mână până târziu în noapte. Transformarea are forța pe care numai marile opere ale imaginației o pot dobândi.
Stephen King
Apocalipsa, de Stephen King
Publicată pentru prima oară în 1978, Apocalipsa lui Stephen King este poate cea mai înfiorătoare dintre cărțile aflate pe această listă prin firescul cu care este descrisă lumea ce se stinge. De elementul fantastic al romanului aproape că poți face abstracție o lungă perioadă în timpul lecturii. Cartea are cu adevărat darul să te facă să simți groaza omenirii în fața a ceva atât de mic și totuși atât de ucigaș: virușii.
În romanul lui King, un virus mortal, o formă superioară de gripă, a scăpat dintr-un laborator guvernamental. Virusul, cunoscut sub numele de Project Blue a fost produs de armata SUA într-o baza secretă din care a fost eliberat în mod accidental. Pandemia ucide cca 99,4% din omenire, dar și animalele domestice, cum ar fi caii și câinii. Este, fără îndoială, o lectură de neratat, nu numai pentru fanii maestrului literaturii horror.
Bonus: Calea fulgerului, de Rebecca Roanhorse
Premiată cu Locus și nominalizată la Hugo și Nebula, cartea Rebeccăi Roanhorse nu este un roman SF, ci unul fantasy. Apocalipsa nu este declanșată de un virus, ci de schimbările climatice care au aruncat aproape întreaga lume sub ape. Spectaculoasă și cu totul neobișnuită, povestea scrisă de una dintre reprezentantele noului val în literatura SF&F mondială, o să te ducă într-un univers fantasy ceva mai ușor de tolerat, dacă ești de părere că perspectiva mult prea realistă a romanelor de mai sus ar avea darul să-ți accentueze fobiile.
Așadar: cu ce cărți aștepți coronapocalipsa?
Tweet