Cu toți dragonii…la război!

Ce se întâmplă când combini, în paginile unei cărţi, file marcante din istoria omenirii cu creaturi mitologice, apoi adaugi un protagonist neînfricat, o prietenie sinceră şi o aventură care te ţine cu sufletul la gură, presărând totul cu o nouă perspectivă asupra relaţiilor socio-politice şi  diferenţelor culturale din lumea marilor puteri ale secolului XIX?

Autoarea Naomi Novik şi-a propus, se pare, să accepte provocarea de a răspunde acestei întrebări, oferind ca rezultat cititorilor săi Războiul pulberii negre, al treilea volum din seria de succes „Temeraire”. Împletind interesul personal pentru epoca napoleonică cu libertatea de creaţie oferită de genul fantasy, Novik îşi invită cititorii de toate vârstele la o călătorie în timp, călare pe un dragon (da, dragon!) către o istorie alternativă – în care dragonii nu doar există, ci sunt folosiţi în scopuri militare de către Anglia şi Franţa.

Astfel, autoarea continuă seria de romane centrate pe războaiele napoleonice şi relaţiile dintre Orient şi Europa, oprindu-se, de această dată, asupra războiului franco-prusac, a cărui descriere se împleteşte perfect cu firul poveştii.

Căpitanul Will Laurence şi dragonul său Temeraire îşi continuă aventurile împreună: de această dată primesc o misiune de maximă importanţă – transportul a trei ouă de dragon între capitala Imperiului Otoman şi Anglia. Această misiune îi va purta pe cei doi eroi pe vechiul drum al mătăsii, într-o aventură de citit pe nerăsuflate, în care ne  întâlnim cu intrigi, alianţe, probleme etice şi morale, dorinţa de răzbunare a dragonului Lien şi…trupele lui Napoleon.

Şi, pentru a adăuga un plus de valoare unei cărţi deja fascinante prin însăşi tematica abordată, Naomi Novik include cu succes în poveste, alături de aventură şi istorie, o problemă ce poate fi uşor adaptată lumii reale a zilelor noastre: cea a drepturilor animalelor, văzută metaforic prin prisma exploatării dragonilor de către armată, în contrast cu existenţa unui prieten şi, am putea spune, militant pentru drepturile lor, în persoana lui Will Laurence.

Cu siguranţă Războiul pulberii negre va constitui o lectură delicioasă pentru fanii de toate vârstele ai genului fantasy, pentru că, ştim cu toţii, niciodată nu eşti prea matur pentru o aventură cu dragoni!

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *