Cui nu-i plac dragonii?

temeraireNici nu termini bine de spus “dragon”, că cititorii şi cinefilii de peste tot din lume se vor gândi imediat fie la saga Cântec de gheaţă şi foc a lui George R. R. Martin, fie la pelicula Girl with the Dragon Tatoo, adaptare după romanul lui Stieg Larsson. Absolut nimic rău în asta, mai ales pentru că ambele titluri, împreună cu transpunerile lor pe micul sau pe marele ecran, au reanimat afecţiunea şi admiraţia tuturor pentru aceste creaturi de poveste.

Ce rol au totuşi dragonii în poveştile fantasy? Descrişi fiind în postura de fiare înspăimântătoare, balaurii care zboară şi scuipă flăcări devin instrumente ale distrugerii şi accesorii stilistice care dau greutate polului negativ, facilitând de multe ori crearea unor scenarii în care confruntările capătă proporţii epice. Literatura fantastică abundă de creaturi misterioase, de legendă, care de cele mai multe ori sunt invocate sau dirijate de către una dintre părţile conflictului, pentru a asigura succesul demersurilor întreprinse. Dragonii devin, din acest punct de vedere, creaturi funcţionale care intră şi ies din scenă precum actorii secundari. Mai simplu spus, dragonii nu prea sunt personajele principale, iar publicul îi priveşte ca fiind spectaculoşi, dar neinteresanţi ca şi caracter. Intriga de ansamblu este în orice caz mai importantă decât un monstru despre care nu vom afla, probabil, nimic.

Ei bine, Naomi Novik schimbă radical această perspectivă, oferindu-le dragonilor nu numai un spaţiu foarte larg de desfăşurare şi dezvoltare, ci chiar o sagă proprie şi un reprezentant destoinic. Temeraire, pentru că despre el este vorba, nu este un dragon oarecare. Personaj al unei intrigi ample şi ale unei istorii alternative, Temeraire, împreună cu “pilotul” său – Căpitanul Will Laurence – trăieşte într-o lume în care imaginarul se împleteşte cu realul, dând naştere unei lumi pe cât de fantastice, pe atât de atractive: dragonii nu doar există, ci sunt folosiţi în scopuri militare de către Anglia şi Franţa, romanele care îi au în centru pe cei doi eroi fiind centrate pe războaiele napoleonice şi relaţiile dintre Orient şi Europa.

Saga lui Temeraire cuprinde până în acest moment şapte volume (dintre care Editura Nemira le oferă cititorilor săi pe primele trei, într-un pachet de excepţie), cel de-al optulea fiind anunţat pentru vara acestui an. Temeraire, dragonul neînfricat, personaj loial, înţelept şi bun, îşi poartă camaradul prin foc şi sabie, devenind de această dată nu un instrument, ci un partener de nădejde la bine şi la rău.

La începutul anului, publicaţia io9 înscria saga lui Temeraire printre acele 10 serii de titluri fantasy care dau dependenţă. Într-adevăr, seria Temeraire are darul de a ne fascina încă de la început cu faptul că ne introduce într-un univers deosebit, în care ne putem împrieteni cu dragonii, urmând ca apoi să îi îndrăgim pe măsură ce îi descoperim.

Trăind cu sufletul la gură aventurile celor doi, vom trăi intens fiecare moment, Novik având darul de a ne teleporta efectiv într-o lume în care nimic nu mai e la fel, în care dragonii devin creaturi inteligente, pregătite să împărtăşească cu noi toate plăcerile şi obstacolele vieţii. Seria schimbă complet viziunea cititorilor asupra realităţii, iar Temeraire are darul nemaipomenit de a ne face să vrem să îl urmăm oriunde ar fi chemat să meargă.

Pentru cei care sunt familiarizaţi cu opera lui Naomi Novik, faptul că Hollywood-ul îşi doreşte să realizeze un film bazat pe povestea lui Temeraire, nu mai este o surpriză. Mai mult, Peter Jackson, omul care a cucerit lumea filmului cu producţia The Hobbit, a semnat realizarea acestui proiect încă din 2006, dar zvonurile spun că marele regizor şi-ar fi luat angajamentul să se ocupe de Temeraire după ce încheie capitolul The Hobbit.

Cu alte cuvinte, Novik nu numai că a oferit lumii un nou personaj de legendă, dar i-a conturat acestuia o istorie şi o personalitate impresionante, restaurând, într-un fel, reputaţia dragonilor, înzestrându-i cu calităţi mai mult decât umane şi fascinând generaţii întregi de cititori cu scrierile ei pline de suspans, umor şi o reală afecţiune pentru dragoni. Şi până la urmă, după ce citeşti seria Temeraire, cum să nu îi iubeşti?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *