Dincolo de pagini: retrospectiva anului 2023 a imprintului Armada

de Patricia Filip

Dacă citești acest articol, un lucru este clar – iubești cărțile. În universul literar, unde fiecare pagină promite noi aventuri și tărâmuri neexplorate, imprintul Armada a petrecut anul 2023 adăugând noi zone în nava-mamă, pline de povești care rezonează cu inimile cititorilor. Acum ne aflăm în pragul unui nou capitol, așa că te invităm să pornești alături de noi într-o călătorie în timp și să ne amintim cum am traversat tărâmuri magice, am dezlegat mistere întunecate și am continuat să explorăm întinderea nemărginită a spațiului cosmic.

Armada a împlinit 5 ani în 2023 și acesta a fost un prilej de a privi în urmă. De departe, cel mai mult mă bucură comunitatea de cititori formată în jurul celor peste 200 de cărți publicate în acești cinci ani. Dincolo de asta, 2023 a fost anul în care am adus pentru prima oară în limba română cele două titluri care încheie seria DUNE, Vânătorii Dunei și Viermii de nisip ai Dunei, a fost anul în care am publicat cel de-al doilea volum din romanul grafic Dune, a fost anul în care echipa Armada a reușit publicarea în același timp cu ediția americană a celui mai recent roman al lui Stephen King, Holly, roman premiat acum cu Goodreads Choice Award și a fost anul în care COPIII TIMPULUI, seria lui Adrian Tchaikovsky a fost recompensată cu premiul Hugo. Acestea au fost câteva dintre motivele de bucurie care au însoțit cele aproximativ 40 de cărți apărute în 2023.”

MARIAN COMAN, redactor-șef Armada

În afară de titlurile menționate de Marian Coman, răsfoiește cu noi câteva pagini din alte cărți Armada apărute în 2023, în carene-am bucurat împreună de povești captivante, personaje de neuitat și imagination unlimited!

Intrigi regale

Trilogia Farseer, scrisă de Robin Hobb, este o piatră de temelie a genului fantasy, spunând o poveste care te captivează și te prinde în mrejele ei. Măiestria lui Hobb în crearea lumii bogate din Ucenicul asasinului, Asasinul Regal și Răzbunarea asasinului te introduce în intrigile  politice ale celor Șase Ducate. Protagonistul FitzChivalry Farseer, un asasin regal cu un destin împletit cu soarta regatului, dispune de o profunzime care te emoționează și rămâne cu tine mult timp după ce termini cărțile. Incursiunea imprintului în trilogia Farseer a transportat echipajul Armada pe tărâmuri în care magia, politica și condiția umană se unesc într-o adevărată simfonie narativă.

Eleganță supranaturală

Acțiunea din romanul Fiica doctorului Moreau, de Silvia Moreno-Garcia, este plasată pe o proprietate izolată din Peninsula Yucatan, Mexic. Deși este o reinterpretare a SF-ului clasic Insula doctorului Moreau, de H. G. Wells, nu trebuie să știi prea multe despre povestea originală ca să te bucuri de cartea lui Moreno-Garcia. Avem parte de două perspective interesante: Carlota Moreau (o tânără care crește într-un conac luxos, ferită de conflictele și problemele din Mexic, fiica unui cercetător îndrăzneț) și Montgomery Laughton (un proscris, un melancolic incurabil și asistentul doctorului Moreau, pe care îl ajută să-și ducă la îndeplinire experimentele științifice finanțate de o familie bogată). Acest roman SF cu accente gotice are o atmosferă întunecată și explorează subiecte precum religia, identitatea și colonialismul. Uitându-ne în urmă în anul 2023, Fiica doctorului Moreau este o mărturie a capacității imprintului Armada de a selecta cărți care transcend genurile și sălășluiesc în spațiile eterice dintre realitate și supranatural.

O enigmă rurală

În retrospectiva realizărilor literare ale imprintului Armada în 2023, Căutătorul debordează de mister și profunzime psihologică. Explorarea unui sat irlandez de către Tana French în acest thriller atmosferic l-a a adus în prim-plan pe detectivul pensionat Cal Hooper în timp ce caută alinare într-un sătuc liniștit, doar pentru a se trezi încurcat într-o rețea de secrete locale și mistere nerezolvate. Cu o narațiune care se desfășoară ca un puzzle enigmatic și personaje a căror complexitate se adâncește cu fiecare pagină, Căutătorul a demonstrat angajamentul pe care și l-a luat echipajul Armada pentru a oferi mistere care nu numai că pun la încercare abilitățile deductive ale cititorilor, ci îi și fac să rezoneze emoțional cu povestea.

Cronicile Planetei Roșii

Trilogia Marte, de Kim Stanley Robinson, te invită să te îmbarci la bordul navei imprintului Armada într-o odisee interplanetară de proporții epice. Trilogia, alcătuită din Marte roșu, Marte verde și Marte albastru, aprofundează terraformarea și colonizarea Planetei Roșii cu precizie științifică, dar și intrigă politică plus o doză de element speculativ. Viziunea lui Robinson se desfășoară cu o amploare uluitoare, demonstrând angajamentul Armada de a oferi povești care explorează frontierele potențialului uman și ale descoperirilor științifice. Trilogia Marte nu numai că este un clasic al genului hard SF, dar este și o expediție literară care te propulsează în imensitatea spațiului cosmic, demonstrând complexitatea ambițiilor umane.

Trăsnăi și râsete în spațiu

Ne încheiem retrospectiva anului 2023 cu Ghidul autostopistului galactic, de Douglas Adams, o lectură amuzantă, ce debordează de absurditate intergalactică și bucură generații de cititori încă din anul 1979. Faimoasa serie a lui Adams a fost publicată în Armada într-un singur volum, ce conține toate cele cinci romane. Fiind o parodie a genului SF, aventurile protagonistului Arthur Dent te poartă într-o odisee spațială ilară care explorează întrebări importante despre viață, Univers și sensul existenței. Ghidul autostopistului galactic a ocupat un loc central în portofoliul Armada în 2023, demonstrând înclinația noastră pentru poveștile care sfidează clișeele genului, totul fiind îmbibat cu o doză zdravănă de umor.

De la Robin Hobb la Douglas Adams, retrospectiva Armada pentru 2023 zugrăvește o pânză cu romane originale și autori diverși. Fiecare carte SF, fantasy sau thriller este ca un far, luminând dedicarea imprintului Armada de a oferi povești care nu doar captivează, ci și transcend granițele genului. Înainte să încheiem acest an, mai avem un lucru de făcut: să îți mulțumim ție, cititorule, că ai fost alături de noi vreme de jumătate de deceniu. E momentul să sărbătorim sutele de pagini răsfoite, nenumăratele lumi explorate și viitoarele cărți care urmează să te găsească în 2024. Sperăm ca aventurile tale literare să fie la fel de nelimitate precum imaginația!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *