Cum să creezi cel mai bun episod dintr-un serial TV

Este greu să ne imaginăm că există cineva care nu a auzit de seria Cântec de gheață și foc, semnată de George R. R. Martin, la fel de greu cum ne este să credem că serialul produs de HBO, Game of Thrones, mai are nevoie de prezentări exhaustive. Atât cărțile cât și adaptarea pentru micul ecran au primit în 2012 numeroase distincții, devenind astfel un adevărat cult printre fanii SF&F de pretutindeni.

Dar ce stă în spatele succesului serialului? Într-un interviu pentru revista GQ, George R. R. Martin, Dan Weiss și David Benioff spun povestea realizării episodului Blackwater, din sezonul al doilea. De ce este acesta atât de important? Nu numai pentru că, așa cum spun și producătorii, acesta putea să distrugă sau să ducă pe culmile gloriei serialul, ci pentru că a fost considerat cel mai bun episod al unei producții TV din anul 2012.

Așadar, cum s-a ajuns la această performanță? În primul rând, trebuie să fii George R. R. Martin ca să scrii scenariul unui episod de 55 de minute plecând de la scena unei bătălii care se întinde pe 6 capitole. Lupta de la Blackwater din volumul al doilea al seriei – Încleștarea Regilor – cuprinde scene complexe, peisaje diferite, un număr considerabil de elemente de decor, figurație și acțiuni care se desfășoară în paralel. Ei bine, pentru ca toate acestea să fie transpuse pe micul ecran, următorul pas a fost obținerea unui buget.

Dan Weiss și David Benioff mărturisesc că provocarea de a filma episodul a fost egalată de cea a obținerii fondurilor necesare pentru a crea ceea ce își doreau. Deși cifrele nu sunt pe deplin confirmate, se spune că HBO a investit undeva la 60 – 70 de milioane de dolari per sezon. Negocierile pentru Blackwater au fost cel puțin ciudate, așa cum mărturisesc cei doi co-producători, ei cerând nici mai mult nici mai puțin decât 2.5 milioane de dolari pentru acest episod. Au primit puțin peste 2 milioane.

Ce faci atunci când te pregătești aproape un an pentru cel mai complex episod pe care l-ai filmat vreodată și brusc îți pierzi regizorul? Mai mult, ai un buget limitat și nici cu timpul nu stai prea bine? Cauți un regizor disponibil, obișnuit cu dead-line-uri și cu utilizarea la maximum de potențial al tuturor resurselor aflate la îndemână. Neil Marshall a fost considerat biletul câștigător, dintr-o listă întreagă de regizori posibili. Apreciat pentru filmul horror ”The Descent”, cu buget limitat dar cu un impact deosebit asupra publicului, Marshall s-a alăturat echipei fără să stea pe gânduri.

Benioff mărturisește că o dată cu venirea lui Marshall pe platouri, nivelul de îngrijorare nu a scăzut, ci dimpotrivă. Acesta din urmă avea sarcina de a prelua un show din mers, fără să știe nimic despre el, fără să cunoasacă nici măcar numele personajelor, fără să fi avut nici un timp de pregătire.

Și cu toate acestea, utilizând o serie de trucuri regizorale, punându-și în joc toată imaginația și talentul, Marshall a reușit să filmeze scene de luptă și momente ale poveștii care au impresionat întreaga echipă. Deși episodul nu este lipsit de efecte speciale generate pe computer, majoritatea scenelor violente au fost realizate în mod clasic, cu modele realizate manual.

Ce se mai poate face ca să obții succesul lui Blackwater? Adaugi scene care nu există inițial în carte, pentru a da consistență episodului și pentru a intensifica suspansul și psihologia personajelor. Martin nu a obiectat nimic în legătură cu propunerile echipei și astfel, Marshall a avut ocazia să filmeze o serie de scene pe gustul lui – sângeroase și zguduitoare emoțional – iar Weiss și Benioff au exploatat personajele punându-le în situații noi, inexistente în carte.

Se pare că totul s-a terminat cu bine, din moment ce episodul a avut un succes uriaș la public. Cea mai de succes oră din istoria televiziunii din 2012 i-a motivat pe toți, de la autor la cei doi producători, să își depășească limitele și să creeze bătălii și mai spectaculoase. Sau așa sperăm, din moment ce interviul se încheie cu mărturisirea lui Benioff, conform căreia el și Weiss își pregătesc deja discursul pentru a obține și mai mulți bani, atunci când va veni momentul.

Până atunci, nu putem decât să stăm cu sufletul la gură, pentru că sezonul al treilea al serialului se anunță spectaculos, chiar dacă mai avem câteva luni de așteptat până la premieră.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *