Am învățat despre asta la istorie. Am văzut filme și am citit cărți, așa că de ce ne-am mai obosi să citim încă una care tratează același subiect? Răspunsul e simplu: pentru că Steven Runciman a scris mai mult decât o carte și a descris mai mult decât un episod de istorie universală.
Căderea Constantinopolului este o operă de proporții epice, deși nu este o carte voluminoasă. Și, mai mult decât să ofere informații documentate, îți frânge inima. Runciman acoperă ultimile momente de viață ale Imperiului Bizantin și expansiunea forțelor Islamice în Orientul Mijlociu cu o atenție deosebită pentru rigorile istorice, dar și cu o emoție ce trece dincolo de granițele unei simple narațiuni.
Povestea sa este fluidă, scrisă într-o manieră detaliată pe care multe cărți ale genului o omit. Expert pe domeniul său, manevrând cu talentul unui magician fragmente de istorie, personaje complexe, alternative posibile și fapte concrete, Runciman nu lasă niciodată cititorul să se piardă în cronologie, să devină confuz sau să se plictisească.
Descrierile bine documentate geografic și istoric, drama personajelor, coliziunea dintre două lumi și două culturi ce a schimbat pe veci dinamica în timp a omenirii, fac pe oricine, amator sau nu de literatură istorică, să se conecteze la această pagină din trecut și să o savureze pe deplin.
Știm deja care a fost rezultatul încleștărilor dintre cele două civilizații. Dar ce face ca o cauză evident pierdută să devină atât de emoționantă pentru cel care o urmărește prin lupa lui Runciman? Urmărește povestea până la tragicul ei final, admirând fiecare participant la această dramă, indiferent de tabăra din care face parte și totodată părându-ți rău pentru el. Poate în asta constă valoarea monumentală a manuscrisului lui Runciman: spune o poveste fără să ia partea uneia dintre tabere și o spune având mereu în minte factorul uman, aflat în fața inevitabilului. Cucerit sau cuceritor, erou al istoriei, fiecare personaj invită la reflecția noastră personală.
Profită şi tu de reducerea de 40% oferită de Nemira pentru colecţia Byzantivm şi achizionează “Căderea Constantinopolului” cu 27.54 lei, în loc de 45.90 lei.
Oferta este valabilă până la data de 8 octombrie şi nu se cumulează cu alte oferte promoţionale sau cupoane de reducere.
Tweet