“Aleluia”, spectacol-lectură la Undercloud – festival de teatru independent (de orice)

600p400

În perioada 20 – 31 august 2013, are loc Undercloud – festival de teatru independent (de orice) la Muzeul Ţăranului Român. Participanţii la festival se vor putea bucura de 28 de spectacole de teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole lectură şi teatru-concert.

În data de 28 august, la ora 21.00, în Sala Mică (Clubul Ţăranului) va avea loc spectacolul-lectură “Aleluia” de Valentin Nicolau. Piesa de teatru “Aleluia” face parte din volumul Poveşti din al nouălea cer, apărut la Editura Nemira în 2012.

« Piesa lui Valentin Nicolau, abordând un subiect curajos şi deloc bătătorit în teatrul autohton, deschide o discuţie despre Dumnezeu şi credinţă, aşezate faţă în faţă cu societatea contemporană. Text care nu se teme să vorbească despre minuni, cu personaje decupate din realitatea de lângă noi, dezvoltă o poveste într-un spaţiu care ar putea fi provocator pentru orice regizor: o cârciumă–biserică. Un spaţiu extrem de colorat, în care se întâlnesc exemplare diferite dintr-o „faună” umană din care nu lipsesc beţivii, târfele, matroanele, politicienii corupţi sau îmbogăţiţii post-revoluţie, un spaţiu urban dintr-o Românie ale cărei coordonate nu sunt neapărat accentuate, un spaţiu metaforic, transformat într-unul real, în care lupta dintre alb şi negru se dă la propriu şi se măsoară în jumătăţi de metru cucerite de zidul ce împarte în două cârciuma-biserică, mai ceva ca Zidul Berlinului. O poveste care ar începe aşa: într-o zi, un preot primeşte o cârciumă în schimbul unei icoane şi îşi propune să transforme cârciuma în biserică. Ce ascunde lumea dintr-o cârciumă oarecare, dintr-un oraş oarecare, ce taine poartă cu ei oamenii, cum se schimbă atunci când se întâlnesc (sau nu) cu Dumnezeu sunt întrebări care-şi află (sau nu) răspunsul pe parcurs… Pigmentată cu replici colorate precum „Boss, la noi în cartier diavolul se rupe-n figuri cu 4X4, are cele mai tari gagici şi-nvârte euroii pe degete fără număr, fără număr. (…) Şi crezi c-o să se vexeze împieliţatul c-a făcut sfinţia ta o şandrama de biserică?” sau „Am văzut şi eu Vaticanul şi cum mor oamenii de foame… Nu mă lua cu „s-a răcit dragostea, frate” că mă apucă spumele”, piesa „Aleluia” e o provocare atât prin subiectul mai degrabă inedit pentru lumea noastră, cât şi prin construcţia ofertantă a personajelor. Un joc de-a pământul şi cerul, de-a credinţa şi necredinţa, privite amândouă nedogmatic şi extrem de uman, povestea lui Valentin Nicolau este şi o propunere pentru o discuţie cu cărţile pe faţă despre subiecte care sunt încă tabu. » (Monica Andronescu, Redactor-şef Yorick.ro, revistă săptămânală de teatru)

Dupa lectură va urma o conferinţă neconvenţională cu Valentin Nicolau despre rolul teatrului ca instrument cultural, social.

Programul întregului festival poate fi cercetat aici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *