În perioada 20 – 31 august 2013, are loc Undercloud – festival de teatru independent (de orice) la Muzeul Ţăranului Român. Participanţii la festival se vor putea bucura de 28 de spectacole de teatru, teatru-dans, teatru-acrobatic, spectacole lectură şi teatru-concert.
În data de 28 august, la ora 21.00, în Sala Mică (Clubul Ţăranului) va avea loc spectacolul-lectură “Aleluia” de Valentin Nicolau. Piesa de teatru “Aleluia” face parte din volumul Poveşti din al nouălea cer, apărut la Editura Nemira în 2012.
« Piesa lui Valentin Nicolau, abordând un subiect curajos şi deloc bătătorit în teatrul autohton, deschide o discuţie despre Dumnezeu şi credinţă, aşezate faţă în faţă cu societatea contemporană. Text care nu se teme să vorbească despre minuni, cu personaje decupate din realitatea de lângă noi, dezvoltă o poveste într-un spaţiu care ar putea fi provocator pentru orice regizor: o cârciumă–biserică. Un spaţiu extrem de colorat, în care se întâlnesc exemplare diferite dintr-o „faună” umană din care nu lipsesc beţivii, târfele, matroanele, politicienii corupţi sau îmbogăţiţii post-revoluţie, un spaţiu urban dintr-o Românie ale cărei coordonate nu sunt neapărat accentuate, un spaţiu metaforic, transformat într-unul real, în care lupta dintre alb şi negru se dă la propriu şi se măsoară în jumătăţi de metru cucerite de zidul ce împarte în două cârciuma-biserică, mai ceva ca Zidul Berlinului. O poveste care ar începe aşa: într-o zi, un preot primeşte o cârciumă în schimbul unei icoane şi îşi propune să transforme cârciuma în biserică. Ce ascunde lumea dintr-o cârciumă oarecare, dintr-un oraş oarecare, ce taine poartă cu ei oamenii, cum se schimbă atunci când se întâlnesc (sau nu) cu Dumnezeu sunt întrebări care-şi află (sau nu) răspunsul pe parcurs… Pigmentată cu replici colorate precum „Boss, la noi în cartier diavolul se rupe-n figuri cu 4X4, are cele mai tari gagici şi-nvârte euroii pe degete fără număr, fără număr. (…) Şi crezi c-o să se vexeze împieliţatul c-a făcut sfinţia ta o şandrama de biserică?” sau „Am văzut şi eu Vaticanul şi cum mor oamenii de foame… Nu mă lua cu „s-a răcit dragostea, frate” că mă apucă spumele”, piesa „Aleluia” e o provocare atât prin subiectul mai degrabă inedit pentru lumea noastră, cât şi prin construcţia ofertantă a personajelor. Un joc de-a pământul şi cerul, de-a credinţa şi necredinţa, privite amândouă nedogmatic şi extrem de uman, povestea lui Valentin Nicolau este şi o propunere pentru o discuţie cu cărţile pe faţă despre subiecte care sunt încă tabu. » (Monica Andronescu, Redactor-şef Yorick.ro, revistă săptămânală de teatru)
Dupa lectură va urma o conferinţă neconvenţională cu Valentin Nicolau despre rolul teatrului ca instrument cultural, social.
Programul întregului festival poate fi cercetat aici.
Tweet