David Benioff: “George Martin este un Dumnezeu nemilos”

David Benioff şi Dan B. Weiss, producătorii celebrului serial Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) vorbesc despre cum au adaptat pentru micul ecran mii de pagini de ficţiune, despre scenele de sex din serial, despre fani şi, nu în ultimul rând, despre George R.R. Martin, într-un interviu publicat pe site-ul Westeros.org.

Cât de mult aţi urmărit povestea din cărţi?
David Benioff: La fel ca în cazul primului sezon, am încercat să facem o adaptare cât mai fidelă. O tratăm ca pe o adaptare a întregii serii Cântec de Gheaţă şi Foc, în loc să ne bazăm pe fiecare carte în parte, astfel încât anumite elemente din al treilea volum pot apărea în primul sezon, sau elemente din al doilea volum pot apărea în al treilea sezon.
Dan B. Weiss: Dacă nu am fi iubit aceste cărţi, nu ne-am fi dedicat toată viaţa din ultimii şase ani pentru asta.

Care a fost cea mai mare provocare pentru voi?
David: Cărţile sunt atât de mari. Sunt multe fire narative, atât de multe personaje… Chiar dacă avem la dispoziţie zece ore pentru fiecare sezon, sunt atâtea lucruri pe care nu le putem face.

Care a fost reacţia fanilor?
Dan: Ne-am bucurat de numărul copleşitor de feedback-uri pozitive primite de la fanii care au citit şi iubesc cărţile, care înţeleg că serialul nu este un film şi nu este un roman şi funcţionează după propria sa logică.

Ce vă place cel mai mult la cărţi?
David: Pentru mine ar fi personajele, în primul rând. Ţin minte că citeam primul volum şi, în momentul în care Bram a fost împins de la fereastră, am realizat că citesc ceva foarte diferit de oricare alt roman fantasy pe care l-am citit până atunci – de fapt, decât oricare alt roman, punct. Ajungi să simţi afecţiune pentru aceste personaje şi te interesează chiar şi personajele pe care nu le placi. Apoi lucruri îngrozitoare se întâmplă cu ele. George este un Dumnezeu nemilos. Când Ned moare, e atât de şocant pentru cititori, pentru că te aştepţi ca eroul să nu moară. Iar odată ce realizezi ca în această lume eroii mor, totul devine mai înspăimântor.

Mulţi spun că în serial există mai mult sex decât în cărţi…
David: Este mai mult sex în cărţi decât în serial.
Dan: Dacă am introduce în serial toate scenele de sex din cărţi, acum am vorbi din spatele gratiilor.
David: Sunt scene în cărţi pe care nici nu am avea cum să le filmăm, din cauza motivelor legale şi morale, scene cu personaje minore. Evident, unele scene din serial nu apar în cărţi, dar nivelul de conţinut sexual este acelaşi.

La ce ne putem aştepta de la sezonul al doilea?
David: Lumea se măreşte. În prima carte, multe personaje pornesc din acelaşi loc, apoi se împrăştie, iar aceasta a fost o adevărată provocare. Dar am depăşit-o, în mare parte pentru că am filmat în trei locuri diferite – Islanda, Irlanda de Nord şi Croaţia – care sunt fenomenale. Apoi, sunt actorii din primul sezon, care acum îşi cunosc personajele mai bine, iar noi am învăţat cum să scriem scenariile mai bine. Totul este mai mare şi cred că e şi mai frumos… arată mai bine decât în primul sezon.
Dan: Şi romantismul. Este mai mult romantism în al doilea sezon. Nu doar sex, ci romantism.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *